Hår:

- Har du ikke en sunn livsstil finnes det ingen sjampo i verden som kan redde deg

Ekspertene deler sine beste tips for glansfult hår!

HÅR: Skuespillerinne Blake Livey er kjent for sine blanke lokker. Foto: NTB Scanpix
HÅR: Skuespillerinne Blake Livey er kjent for sine blanke lokker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvem drømmer vel ikke om skinnende lokker? Det gjør hvertfall vi! Men i en vrimmel av produkter og kjerringråd er det lett å bli matt! Vi har derfor spurt ekspertene om å spikre dem en gang for alle; rådene som virkelig får håret til å skinne! (Pssst: Slik temmer du elektrisk hår!)

Først og fremst hva innebærer det egentlig at håret er glansfullt? Ifølge Reidun Mardal, frisør hos Ramsvik i Bergen handler dette om at lokkene er sunne og velpleide. Mardal forteller at det forøvrig ikke er noen selvfølge, da en rekke faktorer kan være til hinder. Blant disse er slitte tupper og groms i hodebunnen. Er håret ditt kjemisk skadet, for eksempel fordi du har vært litt vel ivrig på farging eller bleking, kan det også virke mer matt. Frisøren forteller at hårets skjellag generelt vil være med å påvirke hvor glansfullt det fremstår.

- Når man lukker skjellaget, glatter man ut hårstrukturen og man får en jevnere overflate. Jo jevner overflaten er desto mer reflekterer lyset som treffer håret. Dette vil gjøre at det fremstår som glansfullt, forklarer hun og legger til at det også ved motsatt tilfelle, altså at skjellagene er mindre lukket, vil gjøre at lokkene fremstår mindre skinnende.

Derfor bør du alltid bruke conditioner!

Så over til tiltak: For hvordan kan vi egentlig sikre oss den fine glansen? Ifølge frisøren gjør du først og fremst lurt i å investere i gode produkter.

EKSPERT: Reidun Mardal, frisør hos Ramsvik. Foto: Privat
EKSPERT: Reidun Mardal, frisør hos Ramsvik. Foto: Privat Vis mer

- Spør frisøren din om hva håret ditt trenger og bruk alltid balsam etter sjampo! Dette lukker og forsegler skjellaget i håret, og får frem glansen, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Dropp sjampoen!

Bruker du dette produktet?

Et annet triks er ifølge frisøren å bruke en mild rensesjampo. Denne vil ifølge Mardal nemlig fjerne både smuss og gamle stylingrester, som ofte kan virke mattende. Hennes anbefaling er å bruke produktet rundt en gang i uken, og da gjerne i kombinasjon med en rik fuktighetskur.

- En rensesjampo blir som en peeling på håret. Derfor vil det kjennes «tørt» og gjerne litt trått ut i etterkant og det trenger da godt med fuktighet, forklarer hun.

Neste triks handler om å kvitte seg med de slitte tuppene! Frisøren anbefaler, kanskje ikke overraskende, jevnlige hårklipper. Dessuten påpeker hun at varmeverktøy også kan kreve sitt. Ifølge frisøren sliter disse på lokkene og kan sette en demper på glansen.

- Varmeverktøyene gir ofte en illusjon av at håret ser sunt og blankt ut der og da, men de kan gi stor slitasje. Bruker du dette for å dempe trause og slitne lokker kan det gjøre vondt verre, sier hun.

Dersom du tviholder på rettetangen din har hun derfor følgende tips: Bruk alltid et varmebeskyttende styling produkt i forkant!

LES OGSÅ: Freser det når du bruker denne?

Dette har årstiden å si

Så var det årstiden. Vi vet ikke med dere, men vi føler ofte at kuldegradene påvirker det meste - både negler, hud og hår!

- Mange opplever at håret ser tørrere og mer livløst ut i vintermånedene. Sliter du med dette anbefaler jeg gode leave-in produkter, som håroljer og serum, tipser hun.

Pssst! Visste du at ansiktsolje har mange fordeler?

GLANSFYLT HÅR: Jennifer Aniston er en av dem som er blitt kjent for sitt glansfulle hår. FOTO: NTB scanpix
GLANSFYLT HÅR: Jennifer Aniston er en av dem som er blitt kjent for sitt glansfulle hår. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Frisøren opplyser dessuten om at det finnes en rekke gode oljer på markedet som er tilpasset både tynt og kraftigere hår.

En annen ting som kan jobbe imot drømmehåret ditt kan være hårbørsten! Spesielt utsatt er du dersom du sliter med floker og derfor børster med kraftige tak. Gjør du det anbefaler frisøren at du bytter ut den syntetiske hårbørsten din med en naturlig variant. Hun forteller nemlig at en naturbørste vil være mye mer skånsom. Hemmeligheten ligger i at denne jobber i overhåret i stedet for å lugge gjennom flokene, noe som kan føre til at man rett og slett river av litt av hårene, forklarer hun.

- Et tips er å påføre litt hårolje før du grer igjennom. På denne måten skåner du nemlig håret mer og børstingen går lettere, forklarer hun.

Videre trekker hun frem et annet børstetips: Vær forsiktig når du grer vått hår. Dette gjør det nemlig mer elastisk og utsatt for skade.

Matvarene som gir deg blankt hår

Men kan mat også spille inn på glansfult hår? Ifølge selvstendig ernæringsfysiolog, Gunn Helene Arsky, spiller både kost og livsstil en sentral rolle.

- Får du ikke i deg nok væske, spiser usunt, beveger deg for lite og røyker, finnes det ingen sjampo i verden som kan redde deg, sier hun.

EKSPERT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Privat
EKSPERT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky. Foto: Privat Vis mer

Men hva kan man egentlig spise for å kapre drømmehåret? Skal vi tro eksperten kan du ta tilbake glansdagene ved å blant annet velge følgende kost:

- Gå for grovt brød og kornprodukter. Dette er nemlig supre mineraler som håret trenger, sier hun.

Videre anbefaler ernæringsfysiologen å spise rikelig med frukt, bær og grønnsaker, da dette er gode kilder til nødvendige vitaminer og mineraler. Nøtter og frø er også på listen og her handler det i stor grad om å få i seg gunstige proteiner, forklarer hun. Ikke minst understreker ernæringsfysiologen at det er viktig å drikke mye vann.

​LES OGSÅ: - For mye vann kan gi alvorlige konsekvenser
​LES OGSÅ: Slik bør du egentlig vaske håret​

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer