Hårvekst

Har du mørke hår på magen?

Slapp av, det er helt normalt! Og du kan trygt fjerne dem.

HELT NORMALT: Hår på magen, den såkalte veiviseren, er helt normalt. Om du likevel ønsker å fjerne det, finnes det flere gode muligheter. Velg den som passer best for din kropp og din hårvekst. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
HELT NORMALT: Hår på magen, den såkalte veiviseren, er helt normalt. Om du likevel ønsker å fjerne det, finnes det flere gode muligheter. Velg den som passer best for din kropp og din hårvekst. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har nok opplevd å oppdage et mutanthår enten på haka, rundt brystvortene, under navlen eller ved bikinilinjen.

Og ikke bare virker det som de vokser unaturlig fort, men det får deg ofte til å tenke: «Dette håret var da virkelig ikke der i går? Hvor i alle dager kom det fra?»

De ser også ut til å være ekstra tjukke, ekstra strie, ekstra mørke og ekstra lange.

Flott.

LES OGSÅ: 10 pinlige kropps-«feil»

Helt normalt

Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam, som jobber på hudavdelingen ved St. Olavs Hospital og privat i Trondheim, er det først og fremst gener som er grunnen til at det kan dukke opp mørke hår rundt brystvorter, under navlen eller på føflekker – selv om håret aldri har vært der før.

- Fargen på disse hårene er genetisk betinget, men det kan også komme som følge av hormonell stimulering. Når man får hårene kan det også være en kombinasjon av genetikk og hormonelle faktorer, forklarer han.

Selv om det slett ikke er noe unormalt med disse hårene, er det nok sånn at mange ønsker å fjerne dem så fort vi merker at de er der. Men hvordan?

LES OGSÅ: Får du uønskete hår rundt brystvortene?

TIDKREVENDE: Om du bare har et par hår du vil fjerne, er pinsetten et ypperlig verktøy. Har du derimot mange, vil det være både tidkrevende og ubehagelig.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TIDKREVENDE: Om du bare har et par hår du vil fjerne, er pinsetten et ypperlig verktøy. Har du derimot mange, vil det være både tidkrevende og ubehagelig. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

Greit å nappe?

Du har kanskje lurt på om det er greit å nappe vekk hår på magen eller rundt brystvorten? Eller vil det ene håret du napper bare resultere i at seks nye spretter fram der du fjernet det ene? 

Heldigvis er det siste en myte, og ifølge Rørdam kan du trygt nappe, vokse eller til og med barbere vekk disse hårene, uten at flere hår vil vokse opp.

- Ja, du kan helt trygt nappe, vokse og barbere vekk slike hår. Det fører ikke til at det blir mer hår eller at håret vokser fortere, har Rørdam tidligere fortalt KK.no.

- Mange kvinner opplever det nok som maskulint å ta frem barberskum og barberhøvel, men det er faktisk den enkleste og billigste måten å fjerne hår på, og det er dokumentert at det ikke øker hårveksten.

LES OGSÅ: Dropp høvelen i ansiktet

Nappe, vokse, barbere …?

Men hva bør du egentlig gjøre med hårene når de først har dukket opp? Hvordan er det best å fjerne dem?

Akkurat som med uønsket hårvekst i ansiktet, er det viktig å finne en metode som funker for deg og din hverdag. Kanskje er det helt greit for deg å gjøre dette nesten daglig eller i alle fall flere ganger i uka. Kanskje er du på jakt etter en mer permanent løsning. 

Barbering: Enkelt, billig og fort gjort, men hårene vokser fort ut igjen og vil se litt kraftige ut, siden du kutter selve hårstrået og ikke fjerner roten. Krever at du gjentar fjerningen ofte. 

Napping: Varer lenger enn barbering, men er tidkrevende, særlig om du har mange hår, og det er ikke sikkert du klarer å få med alle smådunene. Det kan også være ganske ubehagelig og litt klønete å få til selv, men med tålmodighet, godt lys og en god pinsett, er mye gjort. Etter en god stund kan du oppleve at du svekker hårroten og at håret blir mindre tykt. Det har du kanskje merket på øyebrynene? 

Slik skal du nappe hårene:

  • Bruk en god pinsett som får skikkelig tak.
  • Grip håret innerst ved roten.
  • Trekk ut med en rask og bestemt bevegelse medhårets vekstretning

LES OGSÅ: Nappe, bleke, vokse, barbere?

Voksing: Dette kan være et svært godt alternativ for mange, siden det gir et mer langvarig resultat. Voksing er en rask og enkel løsning, som nok oppleves som litt ubehagelig. Siden du ikke må gjenta det like ofte, kan det kanskje være verdt smerten. Du kan gjøre det selv for en rimelig penge eller gå til en salong og få hårene vokset vekk. Du vil kanskje bli litt rød umiddelbart etter voksingen, men det roer seg fort ned hos de fleste. Noen kan imidlertid reagere på selve voksen, så dette er ikke et alternativ for alle. 

Hårfjerningskrem eller -skum: Disse kremene er enkle å bruke og virker kjapt, men siden de inneholder sterke stoffer, kan du oppleve irritasjon. Det skjer faktisk at man får brannsår av slike kremer, så sørg for å teste før du smører den utover magen. 

LES OGSÅ: Dropp høvelen i ansiktet

HÅRETE? Det er slettes ikke unormalt med hår under navelen. Om du likevel vil fjerne dem, finnes det flere gode muligheter. Foto: Colourbox
HÅRETE? Det er slettes ikke unormalt med hår under navelen. Om du likevel vil fjerne dem, finnes det flere gode muligheter. Foto: Colourbox Vis mer

Ute etter mer permanent fjerning?

Dersom du er svært plaget av uønsket hårvekst, og ønsker en mer permanent fjerning, råder Rørdam deg til å sjekke ut ulike behandlingsmetoder med en hudlege.

- Laser, enten diode eller alexandrite, er det mest effektive, men det virker kun på brune og mørke hår. Moderne IPL-maskiner med kjøling, slik som BBL fungerer også meget bra. Det virker imidlertid ikke på lyse hår, forklarer han.

- Jeg har meget god erfaring med alexandrite laser som fjerner det meste av hår på 3-4 behandlinger, og har god kjøling så det gjør mindre vondt og er trygt. Heldigvis har kontrollen på hvem som får lov til å bruke lasere til hårfjerning blitt strengere, men sørg for at du går til en klinikk som har moderne utstyr og som har en ansvarlig lege som er tilgjengelig.

LES OGSÅ: Er det greit å nappe hår på bryster og mage?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer