17. Mai

Har du Norges fineste bunad?

Har du like fin bunad som moteredaksjonen i KK.no, eller kanskje enda finere? Send oss bilde av deg selv i din bunad og vinn iPhone.

HER ER BUNADENE TIL MOTEREDAKSJONEN VÅR: Fra venstre ser du Kjersti Pernille Skar Stårvik i sin beltestakk fra Øst-Telemark, Tone Ra Pedersen i Rogalands-bunad og Linda Vasquez i bunad fra Tinn i Telemark. Foto: Privat/kollasje: Per Ervland
HER ER BUNADENE TIL MOTEREDAKSJONEN VÅR: Fra venstre ser du Kjersti Pernille Skar Stårvik i sin beltestakk fra Øst-Telemark, Tone Ra Pedersen i Rogalands-bunad og Linda Vasquez i bunad fra Tinn i Telemark. Foto: Privat/kollasje: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


SLIK STELLER DU BUNADEN DIN

 • En bunad kan godt henge i et vanlig klesskap, men den bør henge i en bunadspose for beskyttelse. En slik bunadspose skal helst være sydd av ubleket og ubehandlet lerret, slik en får kjøpt i de fleste husflidutsalg. Du kan også godt bruke et gammel utvasket dynetrekk som pose, og til skjorta kan du bruke et gammelt putevar.
 • Skjorta bør ligge flatt. Det er viktig at bunadsposen er av bomull eller lin, og ikke andre tette syntetiske stoff, eller plast, som ikke puster. Da vil fuktigheten som sitter igjen i plagget etter bruk gjøre at plagget morkner.
 • Bunaden bør henge på en godt polstra kleshenger, slik at vekta blir jevnt fordelt. Det beste er likevel å feste stropper på innsiden av livet, vrenge bunaden med vesten ned i stakken, og henge stroppene på kleshengeren. På denne måten belaster du ikke stoffet i vesten.
 • Bunaden skal ikke vaskes, verken stoffer av ull eller silke tåler vask særlig godt. Helst bør bunaden renses på et kvalifisert renseri. Dersom du får en liten flekk på stakken, er det enkleste å ta en ren klut med lunkent vann, og vaske flekken forsiktig bort. Silketørkler og andre flate tekstiler bør ligge flatt dersom du har plass. Hvis ikke kan de rulles opp på pappruller, med matpapir innerst. Bunadrådet


 • Det finnes omkring 200 forskjellige bunader i Norge, og en ting har de i alle fall felles: Alle som har dem er enige om at akkurat deres er landets desidert fineste? Vi i KK.no elsker også bunader, og derfor vil vi gjerne se bilde av deg i din.

  OBS: Denne konkurransen er nå avsluttet. Tonje Lindgaard Berge fra Oslo vant en iPhone.

  Bunad er en samlebetegnelse som brukes på flere typer klesdrakter i Norge. For det første brukes det om tradisjonelle folkedrakter, og for det andre brukes det om historiserende, moderne festdrakter som ble konstruert på 1900-tallet. Bunader brukes i Norge hovedsakelig ved fest- og høytider. De aller fleste bunadene i Norge har navn etter det geografiske området de har sin opprinnelse i. Bunad er regnet som korrekt påkledning ved formelle sammenkomster med krav om gallaantrekk.

  Vinn iPhone

  Alt du trenger å gjøre for å delta i konkurransen, er å sende inn ditt bilde til oss. Alle som sender inn sitt bilde er med i trekningen av en Apple iPhone 16 GB Black 3GS-mobiltelefon uten binding til leverandør.

  Slik deltar du i konkurransen

  Du kan delta på to måter:
  1. Last opp et bunadsbilde direkte fra din PC og fyll ut konkurransekupongen under her.
  2. Ta et bilde med ditt mobilkamera og sende det som MMS med kodeord BUNAD og hvor bunaden kommer fra til 1901 (kr 1) Eksempel: Send MMS med BUNAD Hordaland til 1901

  Husk å gjøre deg kjent med konkurransereglene før du sender inn bilde. Disse finner du nederst på denne siden.


  Navn:
  Alder:
  Gateadresse:
  Postadresse:
  E-post:
  Telefonnr.:
  Hva slags bunad har du?
  Last opp bilde her:

  Konkurranseregler

  Konkurransen er åpen for alle lesere av KK.no som ikke er ansatt i Aller Internett. Innsendere bekrefter ved deltakelse at de kun har har sendt inn bilder av seg selv. Det er med andre ord ikke lov å sende inn bilder av andre. KK.no forbeholder seg retten til å gjengi alle innsendte bilder i redaksjonelle artikler samt på vår motetjeneste Trendtoppen.no.

  Av alle innsendte bidrag plukker vi ut en vinner som mottar en en Apple iPhone 16 GB Black 3GS-mobiltelefon uten binding til leverandør.

  Konkurransen avsluttes søndag 23. mai.

  Blir bunadskjorta di fort krøllete? Sjekk dette

  Se hvordan eksperten stryker bunadskjorta

  [obj:media:8576]


  Det er viktig at skjorta ikke er for våt, for det kan gi brune flekker når du begynner å stryke. Får du brune flekker skyller du bare opp skjorta og begynner på nytt igjen. Når du har strøket ferdig lar du den henge i minst 1-2 dager, slik at den tørker skikkelig. Gå kjapt over den igjen med tørt strykejernet dagen før du skal bruke den. Da blir den perfekt til du skal ha den på deg, og krøller mindre mens du har den på deg.

  Start øverst

  Det er lurt å begynne med halslinningen, og området rundt. Da kan du dra og jobbe deg rundt der det er mest detaljer og rynker, uten å være redd for å krølle til resten av skjorta. En linskjorte krever et hardt trykk på strykejernet, for at du skal få den helt glatt.

  Perfekte ermer

  Stryk mansjettene først. Å unngå strykekant midt på ermet er ofte en utfordring. Så er trikset å stryke midt på ermet først, der hvor strykekanten gjerne kommer. Brett så ermet tilbake slik det er naturlig å legge ermet sammen ved sømmen. Da kan du stryke midt på uten å være nær kantene, og vips er ermet perfekt strøket rundt hele uten sjenerende kanter.  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer