Sko

Har du sprayet skoene dine idag?

Du bør faktisk impregnere de nye skoene dine tre-fire ganger før bruk!

IMPREGNER FØR BRUK: Det kan være lurt å impregnere skoene dine tre til fire ganger før du begynner å bruke dem. Foto: KK.no
IMPREGNER FØR BRUK: Det kan være lurt å impregnere skoene dine tre til fire ganger før du begynner å bruke dem. Foto: KK.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er det noe du skal kjøpe deg denne sesongen, så er det et par flotte skinnstøvletter. Alt fra ankelhøye modeller til frekkiser som går langt opp på låret er trendy nå.

Og farger som sort, kamel og burgunder går igjen. Er du riktig heldig finner du varianter med gullpynt og fine detaljer.

Men dersom du vil ha et par støvletter som varer hele sesongen, er det viktig at du tar dine forholdsregler, slik at de ikke blir ødelagt av regn og slaps med en gang.

Ifølge skomaker Asbjørn Dagestad er vi ikke flinke nok til dette:

– Nordmenn er temmelig dårlige til å ta vare på skoene sine, sier han til KK.no i denne artikkelen.

MÅ IMPREGNERES OFTERE ENN DU TROR: Ifølge Silje Brøter Olsen hos skomerket Aldo, må sko du bruker mye impregneres minst en gang i uken, for å beskytte dem og holde dem tørre. Foto: Cecilie Leganger
MÅ IMPREGNERES OFTERE ENN DU TROR: Ifølge Silje Brøter Olsen hos skomerket Aldo, må sko du bruker mye impregneres minst en gang i uken, for å beskytte dem og holde dem tørre. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Spruten som gjør susen

For det verste du kan gjøre er å bruke sko som ikke er impregnert i regn- og snøvær. Skinnet blir vått og kan miste formen, og i tillegg kan vannet lage flekker som en ikke får bort.

For å unngå dette, må du ha en kjekk liten verktøykasse med ulike skoprodukter tilgjengelig. Og her er sprayboksen helt essensiell.

- Alle sko og støvler impregneres før de tas i bruk. Uansett skinn skal de sprayes tre til fire ganger, sier Silje Brøter Olsen hos skomerket Aldo til KK.no.


Mellom hver spraying skal skoen så tørke noen minutter, før du går løs på en ny runde. Spray heller på for mye enn for lite, og sørg for at skoen er ren og tørr. Gjør sirkelbevegelser når du sprayer, og hold en avstand til skoen på 15 til 20 centimeter.

ANBEFALER Å BRUKE LÆRBALSAM: Skomakeren mener at lærbalsam er det beste når du skal impregnere - og den vil blant annet forhindre saltrender. Foto: Tone Ruud Engen
ANBEFALER Å BRUKE LÆRBALSAM: Skomakeren mener at lærbalsam er det beste når du skal impregnere - og den vil blant annet forhindre saltrender. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer

Lærbalsam er også supert

Også Stian Henrik Larsen - eier av Garderobeservice på Majorstuen i Oslo, som driver med reperasjon av sko og vesker, i tillegg til rens og vask, anbefaler at du impregnerer skoene dine langt oftere enn du for tiden har for vane.

Og hans råd er også å bruke lærbalsam.

– Noe av det beste du kan bruke er lærbalsam. Vi kaller det bare mirakelkremen, har han tidligere uttalt til KK.no.

– Lærbalsam fungerer til alt av glatt skinn, enten det er på sko, vesker eller skinnjakker. I tillegg har den en nøytral farge, så du kan bruke den på på alle typer. En slik koster rundt 180 kroner, har Larsen forklart.

Han kan fortelle at det heller ikke er noe problem å bruke lærbalsam på syntetiske materialer, så lenge du unngår semsket skinn.


LES OGSÅ: Skotabben du bør unngå nå

SKOENE MÅ SPRAYES HVER ENESTE UKE: Èn gang er ikke nok, dersom du vil ha sko som skal vare hele sesongen.
SKOENE MÅ SPRAYES HVER ENESTE UKE: Èn gang er ikke nok, dersom du vil ha sko som skal vare hele sesongen. Vis mer

Litt pleie hver uke

Å impregnere skoene kun èn gang i begynnelsen av sesongen, er for lite. Faktisk må du gjøre det minst en gang i uken hvis det er sko du bruker daglig.

- Dette virker sikkert ofte for mange, men impregneringen beskytter skinnet og gjør at skoen holder seg pen, sier Olsen.

Husk at det tar kun kort tid å impregnere skoene, og det er verdt å ta seg tid til det. Det er ofte at det er oppholdsvær når en går hjemmefra på morgenen, men så kommer det regn i løpet av dagen. Skoen må være klar for å takle dette.

I tillegg kan man rense skinnet med en cleaner for så å påføre en hinne med impregneringen. Da er skoen beskyttet som den skal.

OBS: Siden føttene dine avgir en del svette og fuktighet, lønner det seg også å la skoene hvile en gang iblant. Unngå å bruke de samme skoene hver dag, så får materialet tid til å «hente seg inn igjen».

LES OGSÅ: Slik blir de gamle støvlettene som nye

SÅLEN SUGER TIL SEG VANN: Derfor er det ekstra viktig å spraye den, spesielt hvis det er skinn mellom sålen og overlæret. Foto: Cecilie Leganger
SÅLEN SUGER TIL SEG VANN: Derfor er det ekstra viktig å spraye den, spesielt hvis det er skinn mellom sålen og overlæret. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Ikke glem å spraye sålen

Når du skal kjøpe skopleieprodukter, skal du se etter impregnering som er beregnet for den type skinn som skoen er i.

Er skoen i semsket skinn - ja, da bruker du en egen spray for det. For skinnsko vil også en impregneringskrem og spray ha samme funksjon.

Pass også alltid på å impregnere ekstra godt langs med sålene, og spesielt om skoen har en skinnkant mellom sålen og overlæret, siden det er på slike steder sko har en tendens til å ta inn vann.


GUMMI GUMMI GUMMI: For sko du skal bruke mye i høst og vinter, er det gummisåle som gjelder. Foto: Cecilie Leganger
GUMMI GUMMI GUMMI: For sko du skal bruke mye i høst og vinter, er det gummisåle som gjelder. Foto: Cecilie Leganger Vis mer

Gummisåle er gull


Når du er i butikken for å kjøpe nye sko du skal bruke mye, bør du dessuten se etter modeller som er godt nok rustet for norske forhold.

Aller først sjekker du om skoen har gummisåle. Den er viktig for komforten, fordi vi ofte går mye, men selvfølgelig også for klimaet og glatt føre.

Og sålen trenger ikke å være tykk og klumpete - er den myk og har mønster sånn at den ikke blir glatt er du langt på vei.


Hvordan vet vi om sålen er god nok – er det noen triks vi kan ta i bruk?

- Sålen må ha mønster og gummien må være myk, for da vil den ikke sprekke opp i kaldt vær, og mønsteret vil også gi bedre feste på glatt føre, sier Olsen.

LES OGSÅ: Nye sko? Husk å se etter dette

Vær forsiktig med semsket skinn

Det er også viktig at skoen er i skinn, ettersom skinn puster og former seg etter foten.

Men for daglig bruk i vinterhalvåret er ikke semsket skinn det mest praktiske. Heller ikke skinn i lys beige eller lys nubuck passer godt sammen med snø og slaps, ifølge Olsen.

Når det kommer til saltrender, vil det være mulig å tørke bort på vanlig skinn hvis det er riktig impregnert og mettet godt nok.

- Men for sko i semsket skinn finnes ingen mirakelkur - de burde rett og slett ikke brukes i snø og slaps, sier Olsen.

Dette bør du ha i skoskapet

Hvis du ønsker å ta godt vare på skoene dine er selvfølgelig riktig utstyr sentralt.

I denne tidligere KK.no-saken, gir vi deg listen over hva du trenger:

 • Tapetkniv
 • Et godt lim
 • Noen skinnbiter til lapping
 • Tvinge
 • Hammer og spiker
 • Tang
 • Ekstra hæltupper
 • Blank skokrem
 • Sort skokrem
 • Impregneringsspray
 • Skobørste
 • Stålbørste
 • Gamle nylonstrømper til pussing
 • En svamp
 • Lærfett (gjør skinnet mykt og smidig) • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer