Store porer:

Har du store porer i ansiktet?

- Hud som er solskadet er mer utsatt for åpne porer, sier hudekspert.

STORE PORER: – Det kan være flere årsaker til at noen har store porer i ansiktet. Som oftest kan dette skyldes gener, alder, livsstil, tette porer, solskadet hud eller generelt fet hud med tilstoppinger av tette porer, sier hudekspert. FOTO: NTB Scanpix
STORE PORER: – Det kan være flere årsaker til at noen har store porer i ansiktet. Som oftest kan dette skyldes gener, alder, livsstil, tette porer, solskadet hud eller generelt fet hud med tilstoppinger av tette porer, sier hudekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

En lekker porselenshud er jo noe de fleste kvinner drømmer om. I stedet sliter du med svarte prikker og tydelige porer, og at sminken liksom aldri sitter ordentlig fint på huden.

– Det kan være flere årsaker til at noen har store porer i ansiktet. Som oftest kan dette skyldes gener, alder, livsstil, tette porer, solskadet hud eller generelt fet hud med tilstoppinger av tette porer, sier Line Marie Krogsgård, hudekspert i Orkla, til KK.

Hun forteller at hudtypen din ofte kan ha noe å si for om du har små eller store porer.

– Ofte har fet hud høyere produksjon av talg, og talg i seg selv kan føre til større porer. Derfor kan tette porer som komedoner føre til økt talgproduksjon, noe som kan igjen føre til at porene kan utvide seg og bli mer fremtredende, forklarer hun.

LES OGSÅ: Hva kan du gjøre for å unngå rynker?

Husk høy solfaktor

Ifølge Hege Wennes, som er operasjonssykepleier og daglig leder av Wennesklinikken, er ansiktet et av de stedene på kroppen der talgkjertlene er større, og dermed er det også her vi lettest kan se porene.

Også hun mener at gener, arv og miljø har mye å si, men hun påpeker likevel at porene ikke direkte blir større med årene, men aldringsprosessen kan få det til å se sånn ut.

– Etter hvert som hudens elastin «mister festet» så strekkes huden og «faller» ned. Den følger tyngdekraften og vi får dermed en strekk på porene. I tillegg blir huden for «stor» og legger seg i mikrosmå folder som man lett kan tro er porer, men strekker du ut huden så ser du noe annet, forteller hun til KK.no.

Proteiner som kollagen og elastin er hudens byggeklosser og gummistrikk – det som holder huden stram og elastisk. Og siden hastigheten på cellefornyelsen avtar med årene får vi altså mindre av disse proteinene.

FLERE ÅRSAKER: Aldring og solskader kan gi store porer, men det kan også være andre årsaker. FOTO: NTB Scanpix
FLERE ÅRSAKER: Aldring og solskader kan gi store porer, men det kan også være andre årsaker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi kan ikke stoppe aldringsprosessen, men er du flink til å bruke solbeskyttelse kan du unngå at den går fortere enn nødvendig.

– Hud som er solskadet er mer utsatt for åpne porer. Dette kan forverre tilstanden i huden da kollagen og elastinet ikke fungerer optimalt, forklarer Krogsgård og legger til at hun anbefaler høy solfaktor.

LES OGSÅ: Sannheten om Botox og rynker: Er det løsningen mot aldring?

Sørg for gode renserutiner

Du har nok hørt det før, men gode hudpleierutiner er viktig for å opprettholde en vakker hud. Krogsgård anbefaler at du renser huden hver morgen og kveld.

– Bruk milde rensemidler som fjerner døde hudceller og overflødig av olje i huden. Ha fokus på å rense porene slik at talgproduksjonen reduseres og kan løse opp talg. Og ha riktige produkter for din egen hudtype, sier hun.

Etter hudrensen kan en toner fjerne rester av sminke og overflødig olje fra porene.

– En riktig toner til din hudtype vil være med på å stramme igjen porene og gjøre at huden fremstår glattere. Da vil også serumet eller kremen du påfører etterpå trekke seg bedre inn i huden, og du vil oppnå et bedre hudresultat, forklarer Krogsgård.

Det finnes flere produkter som er med på forebygge store porer, og hun tipser om at det i noen tilfeller kan være lurt å rådføre seg med en hudlege.

– Vitaminsyre og fruktsyrer blir ofte benyttet, og kan ha en gunstig effekt på store porer. Det mest brukte er glykolsyre, sier hun.

LES OGSÅ: Hudpleien som reduserer tegnene etter stress og lite søvn

Ikke overdriv eksfolieringen

Å eksfoliere huden to til tre ganger i uken er også noe Krogsgård anbefaler for å forebygge tette porer. Men eksfoliering bør ikke overdrives – gjøres det for hardt eller for ofte kan det ifølge Wennes sette huden ut av balanse.

– Vi trenger kroppens eget fettstoff. Den normale produksjonen av talg er kroppens eget smøremiddel og produksjonen av denne kan vi ikke endre. I tillegg motvirker den spredning av bakterier lokalt. Men ved aggressive ytre påvirkninger med peelinger og skrubbing fjerner vi barrierefettstoffene og skader dermed beskyttelseslaget i huden, forklarer Wennes.

Dette kan gjøre at talgkjertlene blir overaktive og smører i vei, og huden kjennes både tørr og fet ut på samme tid.

GODE RUTINER: Sørg for gode hudpleierutiner med produkter til din hudtype. Men ikke overdriv eksfolieringen. FOTO: NTB Scanpix
GODE RUTINER: Sørg for gode hudpleierutiner med produkter til din hudtype. Men ikke overdriv eksfolieringen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

– Du forstyrrer kroppens egen reparasjonsprosess og huden er fullstendig ute av likevekt. Dette bidrar til at porene blir større – det blir en forhorning inni porene. Sørger man for å ivareta hudens egen reparasjonsprosess vil vi ikke trigge og skape forstyrrelser i huden, sier hun.

Hun mener derfor det viktigste er å stimulere kroppens egen renseprosess med å bruke et rengjøringsprodukt som har samme pH verdi som huden, mellom 4,7 til 5,5. Slik kan du forebygge og bidra til at ansiktshudens porer blir større.

– I tillegg kan vi «mate» hudens proteiner ved å smøre på ren C-vitamin og A-vitamin som reparer DNA i stamcellene. Det bør helst være en A-vitamin som omdannes til aktiv A-vitaminsyre først når den når ned i huden. Da gir den mindre ubehag på overflaten og du kan bruke den nesten hele året, forteller Wennes.

Det er det også flere behandlinger som kan aktivisere og trigge proteinene i huden til å jobbe mer. Her mener Wennes at Restylane er unik, fordi dette er en hyaluronsyre som tilfører flere proteiner, samtidig som den binder og holder på fuktigheten. PS! Skal du først ta en filler er det viktig at du går til en autorisert behandler.

– Også ved PRP-behandling hvor du tar plasma fra deg selv og setter tilbake i huden, kan vi reparere cellene. Ved alle type stikk kan vi penetrere de forhornede store porene, og med Restylane kan vi kanskje klare å mykgjøre de forhornede porene.

LES OGSÅ: Dette må du vite om solkremen du velger

Bruk en god primer under sminken

Også når det kommer til sminke bør du tenke på å finne riktig produkt til din hudtype og ditt behov. Men har du synlige porer kan det være lurt å styre unna mye pudder.

– Vær forsiktig med å pudre ansiktet for å skjule eller dekke til porene, da det kan virke mot sin hensikt ved at det fremhever istedenfor å skjule porene, forklarer Krogsgård.

Når du skal sminke deg mener hun derimot at det er et must å ha en god primer for hånden. Denne kan føres på huden før en eventuell foundation.

– En primer er har flere fordeler; den glatter ut huden og fyller inn fine linjer og porer. Det gjør det lettere å påføre makeupen, slik at den sitter bedre og lenger på. Primeren påføres etter rensen og dagkremen, forteller hun.

LES OGSÅ: Dette bør antirynkekremen din inneholde

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer