Balsam

Har du tørr og irritert hodebunn?

Dette trikset kan du neppe!

HODEBUNN: Mange har problemer med hodebunnen og noe så enkelt som balsam kan faktisk hjelpe!  Foto: Science Photo Library
HODEBUNN: Mange har problemer med hodebunnen og noe så enkelt som balsam kan faktisk hjelpe! Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bruk balsam i hele håret, inkludert hodebunnen, kommer det fra Johan Helström.

Han er eier av det svenske hårpleiemerket Björn Axén, og han har et helt spesielt tips til alle som har problemer med hodebunnen. Ifølge han er nemlig ikke huden i hodebunnen så veldig annerledes enn resten av huden vår - og den trenger fuktighet, det vet vi jo.

Er huden i hodebunnen tørr, kan håret ifølge han føles fett fordi hårsekkene overproduserer talg. Og da kan det hjelpe med balsam.

LES OGSÅ: Kjendisene avslører sine favorittneglelakker - se fargene her

- 25 prosent av oss nordboere sliter med problemer i hodebunnen. 66 prosent av de 25 prosentene igjen har tørr hodebunn. Derfor mener jeg at du må bruke god hårpleie for å gjenfukte og stabilisere hodebunnen. Og hvordan har en hel verden gått på den myten at du ikke skal bruke balsam i hodebunnen, spør Helström.

Sliter du med tørr hodebunn, kan du altså teste ut Helströms metode, og funker det er det ingenting som er bedre enn det.

- Hvordan har en hel verden gått på den myten at du ikke skal bruke balsam i hodebunnen?

- Når du starter med å pleie hodebunnen med balsam, vil du oppleve at håret både blir fett og tungt i begynnelsen. Hodebunnen er jo ikke vant med det, men det er jo egentlig nå den begynner å bli normal, forklarer Helström.

Etter kort tid skal du kunne oppleve at hodebunnen blir mindre tørr og irritert. Hvis du virkelig har et problem med tørr og irritert hodebunn, kan det faktisk også være verdt å teste ut å vaske håret kun med balsam. Dette funker også veldig godt for krusete og veldig tykt hår.

Men du må være tålmodig og motivert, for det tar to til tre måneder å venne hodebunnen til det, ifølge Helström.

LES OGSÅ: 10 berømte blonder uten signaturfargen sin

SJAMPO OG BALSAM: Kanskje du skal bytte til en mildere sjampo, og det skader ikke å prøve balsamtrikset! Foto: Shutterstock / Valua Vitaly
SJAMPO OG BALSAM: Kanskje du skal bytte til en mildere sjampo, og det skader ikke å prøve balsamtrikset! Foto: Shutterstock / Valua Vitaly Vis mer

Finn årsaken

Muray Al-Mustafa er lege ved Elite Helse på Røa, og er bare delvis enig med Johan Helström. Hun mener det først er viktig å finne ut hvorfor man har tørr hodebunn, og grunnene kan være mange.

 - Du må vite om hodebunnen er tørr, flassende og irritert eller tørr fordi det flasser. I sistnevnte tilfelle er egentlig hodebunnen fet, ofte på grunn av seborré. Du kan også ha seborroisk eksem, soppinfeksjoner, psoriasis eller bare være du bruker feil sjampo og balsam, sier hun.

LES OGSÅ: Hva er egentlig best, elektrisk eller vanlig tannbørste?

Al-Mustafa mener at man ikke trenger å bruke balsam i hodebunn, men foreslår heller å bytte sjampo. For harde/sterke sjampoer reduserer de naturlige oljene i hodebunnen.

Fungerer det ikke å bytte sjampo, kan du forsøke å massere balsam i hodebunnen en gang imellom, men Al-Mustafa mener det ikke skal være nødvendig å gjøre dette hver gang du vasker håret.

- Jeg anbefaler heller å å oppsøke lege for å avklare årsaken til den tørre og irriterte hodebunnen, sier hun.

LES OGSÅ: Vurderer du å klippe pannelugg?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer