Porøsitet i hår:

Har håret ditt lav, medium eller høy porøsitet?

Å vite hva slags porøsitet håret ditt har, er viktig for å vite hvordan du skal pleie det.

RIKTIG PLEIE: Riktige produkter og riktig pleie vil gi deg sunnere hår. FOTO: NTB Scanpix
RIKTIG PLEIE: Riktige produkter og riktig pleie vil gi deg sunnere hår. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Bar hair day» er noe vi alle opplever fra tid til annen. Kanskje du ofte føler at håret er helt umulig å jobbe med? (Her kan du sjekke ut KK-redaksjonens beste hårtriks!)

Det er mange ting du må tenke på hvis du ønsker å holde håret så fint og sunt som mulig: Hvordan du dusjer, hvordan du bruker hårstrikken og hvordan du sover med håret, er bare noe av det som påvirker hårkvaliteten. Hvis du ønsker å optimalisere hårpleien din, er det også lurt å vite hva slags porøsitet håret ditt har.

Det kan nemlig fortelle deg mye om hvordan du bør ta vare på det, hvilke produkter du burde bruke og hva slags styling som er best for deg og ditt hår.

Hva er hårporøsitet?

For å kunne forstå hvorfor det er viktig å vite hva slags hårporøsitet man har, må man først snakke litt om selve hårstrukturen, forklarer Nikita-frisør Rikke Holtlien.

- Under huden finner man hårsekkene. Det som vokser over huden heter hårskaftet, eller det vi rett og slett kaller hår. Inni i hårstrået har vi noe som heter medulla, som er dekket med korteks og skjellag.

Holtlien forklarer at skjellaget er hårets beskyttelseshinne, litt som barken på et tre. Det kan variere hvor mange lag man har ut i fra hårtype, men typisk er fem til femten lag. Skjellaget er ansvarlig for hårporøsiteten.

- Hårporøsitet er, enkelt og greit forklart, i hvilken grad hårets skjellag har løftet seg ut ifra hårskaftet, forklarer Holtlien.

KK har spurt Holtlien og Eirik Thorsen, som er kreativ leder i Adam og Eva, om forskjellen på høyporøst, lavporøst og medium-porøst hår. Thorsen understreker at kjennetegnene på porøsitet er de samme, uavhengig av om du har stritt, krøllete eller mer teksturert hår.

HÅRPORØSITET: Har du lavporøst, høyporøs eller medium-porøst hår? FOTO: NTB Scanpix
HÅRPORØSITET: Har du lavporøst, høyporøs eller medium-porøst hår? FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Høyporøst hår

- Hår med det som kalles høy porøsitet har åpent skjellag. Alle hår har et skjellag, og om det ytterste laget er åpent, gjør det at håret trekker til seg mye fuktighet, sier Eirik Thorsen til KK.

Noen har høyporøst hår fra naturens side. Andre kan få det av mye kjemisk behandling, som farging, bleking og bruk av varmeverktøy.

Dersom håret ditt har høy porøsitet, kan du merke at det raskt trekker til seg fuktighet. Men det vil også miste fuktighet like raskt. Derfor kan du oppleve at du hele tiden må tilsette fukt for å unngå at håret føles tørt. Og da holder det ikke å kure håret én gang iblant, understreker Thorsen. For å beholde fuktigheten må du rett og slett jobbe med håret jevnlig.

- Høyporøst hår slipper fuktighet. Det vil si at du må ha sjampo, balsam og kur som er tilpasset det håret ditt trenger. Bruk også leave-in-produkter og pleiende styling-produkter, som kremer og serum, sier Thorsen.

Det er også lurt å være obs på tykkelsen på hvert enkelt hårstrå. Er det fint, medium eller tykt?

- Hvis man har veldig fint hår, kan mye fuktighet gjøre det tungt, og da blir håret flatt. Da må man bruke lette fuktighetsprodukter, og gjerne tilføre proteiner for å gi håret mer styrke. Så dette er en balanse man må finne ut av - det finnes ikke én oppskrift.

Det optimale for håret ditt vil derfor være å finne en kombinasjon av fuktighet og proteiner som fungerer for deg. Her må du rett og slett prøve deg frem!

Noe av det viktigste som personer med høyporøst hår må huske på, er å være forsiktig med bruk av varmeverktøy.

- Hår med høy porøsitet kan anses som skjørt, og for mye varmeverktøy vil skade håret. Når du bruker varmeverktøy må du bruke varmebeskyttende spray, og det er noe som gjelder for alle, sier Thorsen.

Holtlien forklarer at siden skjellaget har løftet seg maksimalt fra hårskaftet, kan høyporøst hår oppleves som stivt, matt og grovt. Ofte har man flisete og sprø tupper. Hun anbefaler å pleie høyporøst hår med flerumettede oljer som er laget av store partikler:

- For eksempel linfrø-, avokado-, soya-, gresskarfrø-, hvetefrø- og hasselnøttolje.

VÆR FORSIKTIG MED VARME: Ikke overdriv bruken av varmeverktøy. FOTO: NTB Scanpix
VÆR FORSIKTIG MED VARME: Ikke overdriv bruken av varmeverktøy. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Medium-porøst hår

- Hår med medium porøsitet har et mykere skjellag som lar fuktigheten komme igjennom, og har evnen til å holde på den. Som regel er medium-porøst hår et naturlig og ubehandlet hår, som er lett å style og som føles mykt og blankt, sier Thorsen.

Denne hårtypen kan også være farget og behandlet, men er ikke overbehandlet.

- Hår med medium porøsitet trenger fuktighet og proteiner i moderate mengder. For alle hår, uansett hvilken tilstand det er i, er det fuktighet og proteiner som trengs for å gi pleie, sier Thorsen.

Holtlien forklarer at ved medium porøsitet er skjellaget noe løftet. Håret kan være bølgete og krusete på grunn av luftfuktighet, og det kan være litt tørt. Også denne hårtypen kan få flisete tupper og oppleve sprøhet.

- Håret kan være noe grovt å ta på, det kan mangle glans, og hårfargen blekes.

Holtlien anbefaler å pleie medium-porøst hår med produkter med enumettede oljer, for eksempel arganolje, jojobaolje, olivenolje og lakserolje.

RIKTIG BALANSE: Å finne riktig balanse av fukt og protein vil gi deg et sunt og fint hår, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
RIKTIG BALANSE: Å finne riktig balanse av fukt og protein vil gi deg et sunt og fint hår, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Lavporøsitet

Lavporøst hår har et veldig kompakt og inntakt skjellag. Det gjør at håret ikke tar til seg fuktighet så lett. Har du hår med lav porøsitet, vil du merke at det kan ta lang tid å få håret ordentlig vått, og håret kan virke litt hardt og tungt. Lavporøst hår kan også slite med å absorbere enkelte produkter:

- Det kan oppleves som om produktene man bruker legger seg utenpå håret. Vann er det som åpner skjellaget, så det er viktig å la håret bli skikkelig vått når du vasker det. Bruk god tid, masser inn produktene og la håret absorbere dem, sier Thorsen.

Han forklarer at lavporøst hår som regel ikke trenger mye protein, men som med alle hårtyper er det viktigste at du finner en fin balanse mellom fukt og protein.

Holtlien forklarer at lavporøst hår ikke har noe problem med sprøhet eller flisete tupper, men det kan derimot være vanskelig å style det, sette det opp eller krølle det.

Hun anbefaler å pleie med produkter med mettende oljer, for eksempel kokosolje, palmeolje, sheasmør, kakaosmør og mangosmør.

Slik finner du ut av hva slags porøsitet håret ditt har

Er du usikker på om håret ditt er høyporøst, lavporøst eller medium-porøst? Da kan du ta en enkel test for å finne det ut:

- Kjenn på ett hårstrå. Er det helt glatt og stramt når du drar fingrene over det, kan det tyde på at det er lavporøst. Hvis du kjenner at det er litt grovere eller ruglete, kan det tyde på at det er høyporøst, sier Thorsen.

Holtlien forklarer at man også lett kan se eller merke hva slags porøsitet man har etter at man har vasket håret:

- Hvis håret kruser seg og er nesten tørt etter at du har håndkletørket det, så har du høy porøsitet. Håret vil ikke klare å holde på vannet, og vil derfor fordampe fortere ved et svært åpent skjellag. Har man håndkletørket det og det ser like vått ut, har man lav porøsitet. Dette er fordi skjellaget på håret ligger så tett at det forhindrer vannet fra å tørke.

Finn riktig pleie til ditt hår

Det er vanlig å ha forskjellig porøsitet i forskjellige deler av håret. Ofte kan håret ved hårfestet være tynnere og mer porøst enn det «innerste» håret. Har du for eksempel farget luggen blond, vil den ha et annet behov enn resten av håret.

- Det er som regel også stor forskjell i porøsitet på hvert hårstrå, alt etter som det er nært hodebunnen eller i lengder og spisser.

Thorsen minner om at uansett om håret ditt er høyporøst, lavporøst eller medium-porøst, er det viktig å finne ut hva som funker for akkurat deg:

- Du kan justere hvordan håret ser ut med protein og fuktighet - det kommer an på hva som er ditt drømmehår. Noen ganger vil du ha flatere hår, og da kan det hjelpe med tyngre produkter. Ønsker du spenstigere krøller trenger du kanskje protein for å gi håret styrke, sier Thorsen.

Han understreker at ingen hårtyper er «bedre» enn andre, så ikke sammenligne deg med personer som har en annen hårtype og dermed andre behov enn ditt hår. Fokuser heller på hva akkurat ditt hår trenger av pleie og styling for at det skal bli sunt og fint. Hvis du er usikker på hvordan du tar best vare på håret ditt, råder Thorsen deg til å dra til en frisør som kan hjelpe deg på vei.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer