Holdbarhet sminke:

Har holdbarhetsdatoen egentlig noe å si for sminken?

Ja, sier ekspertene.

HOLDBARHET SMINKE: Vi elsker sminke og vil helst at favorittene våre skal skal vare eig, men slik er det dessverre ikke. FOTO: NTB Scanpix
HOLDBARHET SMINKE: Vi elsker sminke og vil helst at favorittene våre skal skal vare eig, men slik er det dessverre ikke. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har datostempelet på sminke egentlig noe å si? Vil maskaraen begynne å drysse når den er gammel eller er dette bare en påstand for å selge mer? Vi har spurt ekspertene! Pssst, har du fått med deg maskarateknikken som gir volum, fylde og lengde?

Ifølge Karen A. Bessesen i Nikitas kreative team stemmer det at sminke kan gå ut på dato - derfor er de fleste sminkeprodukter merket med et lite bildet av en krukke med et tall inni seg. Bessesen forteller at holdbarhetstiden vises i måneder, og gjelder etter at produktet er åpent og brukt.

-På maskara står det for eksempel ofte tre måneder, på leppestift seks, mens solpudder gjerne er satt til 12 måneder, forklarer hun.

EKSPERTEN: Karen A. Bessesen i Nikitas kreative team. Foto: Privat
EKSPERTEN: Karen A. Bessesen i Nikitas kreative team. Foto: Privat Vis mer

- Varer virkelig leppestiften bare i et halvt år?

- I grunn ja, men det er absolutt ikke slik at sminke alltid er dårlig etter holdbarhetsdatoen, sier hun.

Tegn på at sminken er gammel

Lurer du på om sminken din er på hell, tipser makeupartisten om at du kan begynne med å stille deg selv følgende spørsmål: Lukter produktet ditt «unormalt»? Da er det bevis nok til at du burde kaste det. Makeupartisten forklarer at dette ofte kommer av bakteriedannelse, som kan føre til hudirritasjon, urenheter og betente porer.

Hennes tips er derfor å regelmessig ta seg en runde i sminkepungen og se om det er noe der som trenger å byttes ut. Her er noen ting du kan sjekke favoritt produktene dine for:

  1. Pudderbaserte produkter som solpudder, settingpudder, blush og øyenskygger: Begynner disse å gå ut på dato kan de få et belegg over seg, forklarer makeupartisten. Belegget kan ofte være et par nyanser mørkere enn selve produktet og kan nesten se litt skjoldete og fett ut.
  2. Leppestift: Ifølge makeupartisten kan leppestifter som har gått ut på dato begynne å se litt «svette» ut. Årsaken til dette er at modningsprosessen gjøre at de danner små dråper.
  3. Maskara: Bessesen forklarer at det kan være vanskelig å se på maskaraen om den er gammelt eller ikke, da den mørke fargen skjuler fargeendringer. Maskaraen ville hun derfor kastet etter tre måneder.

Kast disse produktene

Makeupartisten forklarer at det i tillegg til maskara også finnes en rekke produkter hun ikke ville tatt sjansen på å tøye holdbarhetsdatoen på. Det gjelder produkter som kommer i nærkontakt med øyet.

Her trekker hun frem eyeliner, concealer, og øyenskygge som eksempler.

- Bruker man disse produktene over holdbarhetstiden kan det føre til øyeinfeksjoner og infeksjoner ved hårrøttene til øyevippene, advarer hun.

LES OGSÅ: Slik vet du om kremen har gått ut på dato

Derfor blir flytende produkter lettere ødelagte

Makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Tove Eggen, mener også at produkter kan påvirkes av holdbarhetsdato og forklarer at de blant annet kan få dårligere effekt.

Hun sier seg enig med Bessesen i at maskaraen bør byttes ut hver tredje måned, men legger til at det er spesielt viktig dersom man har hatt en øyeinfeksjon eller når produktet rett og slett begynner å tape seg. Videre forteller makeupartisten at det er flere flytende produkter som er utsatte.

- Flytende highlighter, foundation og neglelakk står i fare for å skille seg med tiden.

Pssst! Slik legger du highlighter riktig!

Du bør derfor riste godt på produktene flere ganger i måneden. Eggen forteller videre at flytende produkter ofte er spesielt skjøre for tidens tann.

EKSPERTEN: Makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Tove Eggen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Makeupartist og lærer ved Tone Lise Akademiet, Tove Eggen. Foto: Privat Vis mer

- Generelt kan man si at jo tørrere et produkt er, jo lengre holder det, og jo fuktigere det er jo oftere burde det skiftes ut, sier hun.

Årsaken til dette er at bakterier lettere samler seg i fuktige produkter.

- Siden tørre mineralpulvere ikke inneholder noen form for fukt som bakterier kan gro i, varer disse ofte lengre, sier hun.

Gjør du denne feilen?

Men pudder kan også danne bakteriekolonier. Finner du for eksempel et skimrende, hardt lag på toppen av kompaktpudderet eller rougen din, kan det kommer av nettopp dette.

- Men ikke fortvil, laget kan skrapes vekk hvis du ikke er klar for å kaste produktet ennå, sier hun.

Ifølge makeupartisten er det slik at jo mindre sminken kommer i direkte kontakt med huden, jo mindre bakterier får den i seg og jo lengre varer den.

- Et triks er derfor å overføre produktet til baksiden av hånden og ikke minst jobbe med rene koster, tipser Eggen.

LES OGSÅ: Slik fikser du knust sminke

Slik drøye du holdbarheten!

Heldigvis finnes det triks for å få sminken til å holde lenger! Her er Bessesens beste tips:

  1. Unngå å ha makeupen på badet. Bakterier foretrekker nemlig varme og fuktige områder. Oppbevar heller sminken din på et rom med normal romtemperatur. Her er det nemlig dårligere vekstforhold for bakteriene.
  2. Rens sminkekostene regelmessig. På denne måten unngår du å spre bakterier fra ansiktet til makeupen - noe som igjen kan føre til akne og urenheter.
  3. Ikke del makeupen med andre. Det kan forekomme spredninger av bakterier fra person til person. Dette kan igjen også føre til akne og urenheter.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer