Dianas frisør

Hårklipp tok helt av: - Dekningen var ekstraordinær

Sam McKnight visste ikke hvem han skulle style tilbake på britisk Vogue-fotografering i 1990. Plutselig åpnet prinsesse Diana døren.

ET IKON: Mange lar seg fremdeles inspirere av avdøde prinsesse Diana. Foto: NTB
ET IKON: Mange lar seg fremdeles inspirere av avdøde prinsesse Diana. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Hvem skulle vel tro at en hårklipp kan skape overskrifter over hele verden? Vel, det er kanskje ikke så overraskende når det er prinsesse Diana vi snakker om.

Hun var - og er - uten tvil et ikon og et forbilde for mange, så det var nok flere som var interessert i å høste inn all informasjon om hva Diana både kledde seg i, sminket seg med og frisyrene hun valgte.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Sam McKnight, frisøren til Diana, forteller Today om dagen han først møtte prinsessen. Året var 1990 og det var duket for fotografering med britiske Vogue.

McKnight visste at han skulle style en svært så viktig person, men han visste ikke at det var selveste prinsesse Diana som snart skulle åpne døra inn til studio.

Han forteller at hun fikk alle til å føle seg komfortable og at hun hadde en fantastisk måte å fjerne alles nerver på.

ET FARVEL: Nå er de ikke lenger offisielle medlemmer av den britiske kongefamilien. VIDEO: KK Vis mer

- Dekningen av dette var ekstraordinært

Blant bildene som ble tatt på fotograferingen er ett hvor Diana har på seg en tiara. Frisøren velger å legge tiaraen oppå noe av håret hennes og dra det litt bort, slik at håret virket kortere.

Etter at de var ferdig med å ta alle bildene, spurte Diana McKnight om hva han ville gjort med håret om han kunne gjøre hva han ville.

«Jeg ville ha klippet det skikkelig kort og startet på nytt», var svaret frisøren ga.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

Det neste Diana sa var å spørre om han ville klippe håret hennes der og da. Og det gjorde han. Han klippet det lengre, blonde håret hennes til en pixie-klipp som raskt ble blant verdens mest omtalte frisyrer.

- Det var helt utrolig. Jeg oppdaget makten hun hadde i pressen. Dekningen av dette var ekstraordinært, mimrer Sam McKnight til Today.

Fram til hennes død i 1997 var frisøren med på det meste av tilstelninger. Han forteller at han selv synes det var rart at han skulle være med på reisene hun dro på, men innså etter hvert at det var viktig å opprettholde et image hun hadde brukt lang tid på å skape.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

- Den mest trendsettende prinsessen noensinne

Ingeborg Heldal, ansvarlig redaktør i KK, forteller at det nesten er vanskelig i dag å forestille seg hvor stor påvirkning hun faktisk hadde.

- Da Diana og Charles forlovet seg i 1981 fikk jenter over hele verden synkront prinsesseanfall. I dag er det nesten vanskelig å forestille seg hvor stor påvirkning Diana fikk, da vi oversvømmes av påvirkere i alle kanaler. Men den gangen var det ikke tilgang på like mye, de fleste hadde bare én TV-kanal, og det var ikke akkurat slik at nyhetsanker eller Detektimen bød på den helt store inspirasjonen for jenter som likte å pynte seg.

EGEN BOK: Ingeborg Heldal har en egen bok som tar for seg alt fra prinsessens klær til frisyrene hennes. Foto: Privat
EGEN BOK: Ingeborg Heldal har en egen bok som tar for seg alt fra prinsessens klær til frisyrene hennes. Foto: Privat Vis mer
HÅRPLEIE: Det er ingen tvil om at Dianas hår vært populært. Foto: Privat
HÅRPLEIE: Det er ingen tvil om at Dianas hår vært populært. Foto: Privat Vis mer

Heldal forteller at jenter over hele verden begynte å kopiere alt Diana gjorde så snart hun trådte inn i offentligheten.

- Blåfargen hun ofte ble sett i ble døpt «Diana-blått», de hvite, høyhalsede blusene hun gikk med ble kalt «Diana-blusen» og jenter gikk med blå eyeliner og prøve å kopiere den ikoniske frisyren hennes. Det ble gitt ut egne bøker om hvordan du kunne kopiere Dianas stil ned til minste detalj, sier Heldal og fortsetter:

- Personlig elsker jeg måten hun kombinerte kongelig etikette med 80-tallsmoten og sin egen personlige stil. Det gjorde at hun ikke ligner noen andre kongelige, og den dag i dag er den mest trendsettende prinsessen noensinne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer