Hårruller:

Hårtrend tar av: - Gir naturlige bølger

TikTok har sørget for et nostalgisk comeback. Slik får du de flotteste krøllene.

HÅRRULLER: Nostalgisk, men langt fra avleggs - TikTok har sørget for skikkelig hårrull-comeback. Foto: NTB
HÅRRULLER: Nostalgisk, men langt fra avleggs - TikTok har sørget for skikkelig hårrull-comeback. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor nostalgisk er ikke hårruller? Den følelsen av å gjøre seg klar i morgenkåpe eller iført en velurdress mens håret er kveliet opp i fargerike ruller? Det var tider! Men – det er faktisk ikke så nostalgisk lengre.

Som kjent, bringer videoplattformen TikTok stadig den ene trenden etter den andre tilbake til oss – og har allerede omfavnet de gode, gamle hårrullene på det varmeste. Hårstylingmetoden som kan foregå helt uten varme er blitt dagligdags igjen!

Ifølge Malene Stølen, som eier og driver Meraki Studio, er nettopp dette viktige nøkkelord for hårrullenes comeback.

Vi har beveget oss inn i en tid der håret skal være sunt og glansfullt. Det skal se mest mulig naturlig ut, men likevel være stylet, forteller Stølen til KK.

– Grunnen til suksessen

Ifølge Stølen, er det absolutt trygt å si at TikTok kan få æren av å ha sørget for hårrullene sin tilbakekomst.

– TikTok viser med enkle steg hvor lett det kan være å style håret helt nydelig kun med hårruller, sier hun.

Platformen når ut til store og små, og er full av inspirasjon – både for brukere og profesjonelle, trekker Stølen frem. Og tendensen til å foretrekke varmeløs styling har allerede vært fremtredende en stund.

– De siste årene har vi sett forskjellige måter og style håret på uten varme – eksempelvis med båndet rundt morgenkåpen sin, som man kan snurre håret rundt for å få krøller!

Hårruller er muligens noe mer praktisk, og slettes ikke et dyrt alternativ. Prisen sammenlignet med allskens stålbelagte stylingverktøy er tross alt minimal!

COMEBACK: Hårrullene omfavnes av TikTok-brukere og passer fint inn i tendensen til å foretrekke hårstyling uten bruk av varmeverktøy. Foto: NTB
COMEBACK: Hårrullene omfavnes av TikTok-brukere og passer fint inn i tendensen til å foretrekke hårstyling uten bruk av varmeverktøy. Foto: NTB Vis mer

– Med hjelp av hårruller vil du få lett og luftig hår med en svak bevegelse, uten å bruke direkte varme som kan slite på håret, forklarer Stølen.

– Grunnen til suksessen er at det enkle er ofte det beste. Videoer fra TikTok viser det til mannen i gata, som lett kan få til dette selv. Og det er billig også!

– Mer holdbart utover dagen

Sett bort ifra at hårruller er billig og bra – å, som vi elsker den komboen! – er det også slik at hårruller kan være bedre. Ifølge Stølen, er hårruller det bedre alternativ om du skal lage en naturlig blowout-frisyre på deg selv.

– Du vil lettere få den naturlige blowout-looken som kan være vanskelig å få til med hårføner og rundbørste, forklarer Stølen.

Det er fordi hårruller brukes i tørt hår og ikke tilfører noe varme at det er så skånsomt for håret. Det er nesten for godt til å være sant, men de lar deg altså enkelt skape volum og bevegelse uten å risikere slitasje.

Men hårrullene har også en ganske annen effekt på håret ditt enn den velkjente krølltanga.

– Ofte blir uttrykket med krølltang mer som en spiral-krøll eller lokker i lengdene, og det er vanskelig å få volum eller løft fra hodebunnen med en krølltang, sier Stølen.

– Det er også lett å brenne seg, og håret trenger å kjøles ned i samme form etterpå for at volumet skal holde fra bunn, legger hun til.

@kajaisdahl Følg @kajaisdahl_ hvis du vil se hår/antrekk/beauty-innhold på norsk fremover 💘💘 #hårtiktok ♬ original sound - ✗

Disse utfordringene unngår du ved bruk av hårruller.

– Med hårruller vil håret løfte seg fra bunn helt til du tar de av igjen. Da vil volumet og bevegelsen i håret bli mer holdbart utover dagen, forklarer hun.

I tillegg er hårrullene hendige for de som har pannelugg – noe som tross alt er veldig trendy om dagen. Og som ikke alltid er like lett å få kustus på!

– Gardinluggen er det mange som har nå – en litt tykk lugg som deles på midten av pannen og går ned til kinnbena eller kjeven med en bøy bakover. Hårrullen er perfekt å bruke i luggen alene for å få denne brytningen i strukturen og frisyren, tipser Stølen.

Varmt, men ikke vått hår

Stølen har en rekke gode hårrulltips på lager. Første bud er at håret skal være tørt, for vått hår slites raskere. Likevel kan håret med fordel være både litt varmt og litt fuktig.

– Jeg anbefaler å føne håret 95 til 100 prosent tørt etter vask. Håret er lettest å forme rett etter vask når håret fortsatt er varmt eller lunkent, forklarer hun.

Har du krøllete hår, bør du føne ut håret før du bruker hårruller for å oppnå den luftige, lette looken – eller eventuelt også bruke rettetang først. Du bør få det så glatt som mulig før du går løs på rullene, forklarer Stølen.

– Rull gjerne opp håret mens det fortsatt er varmt eller lunkent. Varme gjør at bindingene forandrer struktur, så når håret kjøles ned i hårrullen vil den ønskelige formen holde bedre etterpå, tipser hun.

GUIDE TIL HÅRRULLER: Malene Stølen fra Meraki Studios gir sine beste hårrull-tips. Foto: Privat
GUIDE TIL HÅRRULLER: Malene Stølen fra Meraki Studios gir sine beste hårrull-tips. Foto: Privat Vis mer

– Rull etter volumet du ønsker å skape

Ønsker du ekstra volum helt fra bunnen, er det viktig å tenke over vinkelen du holder håret i før du starter opprullingen. Det er ganske enkelt måten du ruller på som avgjør volumet.

– Rull hårrullen den veien du ønsker at krøllen skal gå, og etter volumet du ønsker å skape. Pass også på å rull tuppene på håret fint inn i hårrullen.

Og har du hørt om over bas, på bas og under bas? Det viser til der hårrullen skal ligge inntil hodebunnen, forklarer Stølen. Når du legger rullen «på bas» skal den ligge rett over håret som er rullet inn.

For ekstra volum skal du overdirigere håret cirka 120 grader ut fra hodebunnen, og hårrullen skal legges over bas, forteller Stølen.

– For normalt volum skal du holde håret cirka 90 grader ut fra hodet og rullen skal legges på bas, sier hun.

– Og ønsker du kun litt bevegelse i lengdene og ikke volum fra bunnen, kan du rulle opp håret uten å dra det rett ut. Da vil hårrullen ligge under bas, forklarer Stølen.

LUFTIG LOOK: Den svenske megainfluenceren Matilda Djerf er en av flere kjente profiler som har bidratt til å gjøre den luftige looken - og hårruller - populære igjen. Foto: Instagram @matildadjerf
LUFTIG LOOK: Den svenske megainfluenceren Matilda Djerf er en av flere kjente profiler som har bidratt til å gjøre den luftige looken - og hårruller - populære igjen. Foto: Instagram @matildadjerf Vis mer

Dette gir best holdbarhet

Rullene bør du ha i i minimum 30 minutter, slik at håret får satt seg, anbefaler stølen. Det er også viktig at det har rukket å bli helt, helt tørt.

– Er håret fuktig når du ruller det opp, vil det ta ekstra lang tid før håret tørker og du kan ta de av igjen. Da kan du eventuelt legge over noe lignende en dusjhette men med små hull i, slik at du kan føne over uten at småhår flyr ut av rullene, sier hun.

Husk at små ruller gir mer krøll, mens større ruller gir en lett bevegelse. Og jo lengre hår du har, jo større ruller kan du bruke.

– Har du langt hår kan det derimot være at hårrullene ikke fester seg. Da kan det være lurt å feste de med pinner som du stikker gjennom rullene, tipser Stølen.

Og husk å preppe med gode hårprodukter for holdbarhetens skyld!

– Tynt hår trenger som regel stylingprodukter med godt hold. Tykt hår trenger som regel mer hold i bunn og noe mer soft hold i lengder, forklarer hun.

Krøllete hår må, etter å ha blitt fønet så glatt som mulig først, som regel ha noe leave-in-serum som kan roe ned brus og frizz, anbefaler Stølen.

For å få bedre hold og varighet kan du preppe hver del av håret som rulles opp med en god våtspray som tørker lett etterpå, tipser hun.

– Når alt er ferdig rullet, kan du avslutte med hårspray som har lett hold mens rullene skal virke.

Og apropos holdbarhet: mange av oss kanskje har tenkt at man tross alt må lide litt for skjønnheten, og valgt å sove med rullene. Jo lengre hårrullene er i, jo lenger holdbarhet får jo frisyren! Men å sove med dem i er verken godt eller spesielt nødvendig.

– Jeg anbefaler uansett å bruke håruller i forkant samme dag for å unngå slitasje på håret og ubehag, slår Stølen fast.

– Det vil også kunne slite ekstra på håret om rullene beveger seg og drar i håret om natten – men om du bruker hårruller kun i luggen, vil det kanskje være lettere å sove med, legger hun til.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer