Hårvask

Hårvask: Denne feilen gjør mange

Opplever du at håret ikke føles ordentlig rent? Dette kan være årsaken.

DOBBEL-SJAMPONERING: Å sjamponere to ganger vil gjøre at håret føles luftigere. FOTO: Sarayut Sridee / Shutterstock / NTB
DOBBEL-SJAMPONERING: Å sjamponere to ganger vil gjøre at håret føles luftigere. FOTO: Sarayut Sridee / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert vasket håret hos frisøren og kjent den euforiske følelsen av sunt og friskt hår når du forlater salongen. Håret er lett og luftig, og på et vis kjennes det som flere kilo har løftet seg fra skuldrene.

Optimismen er stor når du skal vaske håret noen dager senere - men det kjennes ikke likt ut.

Sjampoen skummer ikke og hodebunnen føles tung.

Internett kryr over av tips og ulike vidunderløsninger. I et hav av evig skiftende hårtrender er det lett å ramle inn i en komplisert hårrutine - som kan gjøre vondt verre. Så hvordan skal det gjøres?

Vask håret to ganger

Vi har tatt en prat med frisør og makeup-artist Anniken Lauritzen for å lære hvordan man ivaretar håret, akkurat som hos frisøren.

Metoden er enkel - påfør sjampo, skum opp, skyll og gjenta.

- Første sjamponering fjerner man alt av produkter og forurensing. Det er derfor det ikke skummer så mye første runden, forteller Anniken Lauritzen.

HÅRSPA: Lite føles bedre enn en god hårvask hos frisøren. Det skal ikke mye til for å gjenskape opplevelsen hjemme. FOTO: RusAKphoto / Shutterstock / NTB.
HÅRSPA: Lite føles bedre enn en god hårvask hos frisøren. Det skal ikke mye til for å gjenskape opplevelsen hjemme. FOTO: RusAKphoto / Shutterstock / NTB. Vis mer

- Andre gang kommer såpen dypere ned og fjerner resterende produkter, smuss, svette og oljer. De som bruker fryktelig mye produkter og har gått et par dager ekstra mellom dusjbesøkene, kan til og med ta en tredje runde med shampo for å være sikker på å få ut alt.

- Bør man vaske dobbelt hver gang?

- Ja! Bruker man mye produkter kan det samle seg opp i hodebunnen, sammen med forurensing fra omgivelsene. Det kan irritere hodebunnen, og over tid skape en ubalanse i pH-verdien. I verste fall kan dette resultere i lukt og kløe, sier frisøren.

Frisør og makeup-artist, Anniken Lauritzen. FOTO: Privat.
Frisør og makeup-artist, Anniken Lauritzen. FOTO: Privat. Vis mer

Vurder rensesjampo

- Det finnes jo også detox (rensesjampo). Hva er dette og når skal man bruke det?

- Mange lurer på dette. Jeg pleier å sammenligne det med en god kroppsskrubb, ergo har du vært mye i klor eller saltvann kan du fint bruke en rensesjampo for å få ut alt som kan sette seg i håret.

SNURREFLETTE: Så enkelt kan du lage en snurreflette! Video: Cecilie Krogh Vis mer

Ellers pleier frisøren å anbefale kundene sine å bruke en god rensesjampo uken før de skal til frisøren igjen. På den måten får man løsnet opp i gammel farge- og produktrester.

Kjenn din hårtype

Som nevnt over, avhenger mye av hvilken hårtype man har. Dette gjelder også valg av sjampo og balsam. Hvordan finner man ut hva som er riktig?

- Jeg pleier å si at man kan se hårets virkelige sannhet når det er vått. Da kan man se elastisiteten på hårstrået og hvor sterkt det faktisk er, sier Lauritzen.

Hun legger til at dette ikke gjelder alle hårtyper. Dersom man har mye naturlig fall eller tekstur er anbefalingene annerledes.

STJERNESPEKKET: Lauritzen jobber tett med ulike kjendiser og modeller. Her med influencer Martine Halvorsen. FOTO: Privat.
STJERNESPEKKET: Lauritzen jobber tett med ulike kjendiser og modeller. Her med influencer Martine Halvorsen. FOTO: Privat. Vis mer

Dersom du er usikker, anbefaler hun å høre med frisøren ved neste timeavtale. De vil kunne fortelle deg hva håret ditt trenger:

- Snakk med fagfolk, og fortell hva du vanligvis gjør med håret ditt. På den måten får du en skreddersydd pakke til akkurat ditt hår og dine behov.

- Ved minimal hårfarging, men hyppig dusjing og bruk av varmeverktøy, anbefales fuktighetsprodukter med nøkkelord som "hydration". Gjør du derimot mye kjemiske fargebehandlinger, trenger du gjerne gjenoppbyggende proteiner. Da kan du se etter «repair», forklarer hun.

Unngå hodebunnen

Å hoppe over balsamen kan resultere i uunngåelige floker og tørre lengder - men det er fin linje mellom utilstrekkelig og overdreven bruk, spesielt for de med fet hodebunn.

- Mange gjør feilen i at de tar fete kur- og balsamprodukter i hodebunn. Nede ved røttene er det sunt og friskt hår som ikke trenger like mye pleiestoffer som lengdene, derfor kan håret virke tungt og fett.

En enkel tommelfingerregel er å kun ta kur og balsam fra der du setter hestehale-strikken, sier Lauritzen.

MER ENN NOK: Mange opplever at de må bruke mye produkt for å få sjampoen til å skumme. Da kan man heller prøve å sjamponere i to runder. FOTO: Lazy_Bear/Shutterstock/NTB.
MER ENN NOK: Mange opplever at de må bruke mye produkt for å få sjampoen til å skumme. Da kan man heller prøve å sjamponere i to runder. FOTO: Lazy_Bear/Shutterstock/NTB. Vis mer

- Kan vanntemperaturen kan ha noe å si for hårkvaliteten?

- For varmt vann kan være med på at fargen skyller raskere ut, i tillegg er det med på å tørke ut hår- og hodebunn. Det beste er å avslutte all dusj med iskaldt vann for å lukke porene i hodebunnen. For de som klarer å stå i det, selvsagt!, sier frisøren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet