Sauna:

Helse i hver dråpe

Nesten alle kulturer har helsebringende renselsesritualer som inkluderer sterk varme og svette!

SAUNA: Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. FOTO: NTB Scanpix
SAUNA: Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. Variasjonene av saunaer er mange, og de to mest kjente svettebadene vi nordmenn kjenner til er tyrkisk hammam med høy luftfuktighet og den i utgangspunktet tørre, finske saunaen der man kan helle vann på varme steiner for å spre litt fukt ut i rommet.

De siste årene har tradisjonen med afguss også kommet til Norge. Det er et saunarituale der en afgusmester sprer varm damp med eteriske oljer rundt i saunaen med et håndkle.

Anette Ose, som er spasjef ved The Well, forteller til KK at spaene tilbyr litt ulike ritualer, alt etter hvilke fasiliteter de har tilgjengelig. For eksempel ligger Farris Bad ved sjøen, og derfor ender sparitualet med å hoppe i sjøen året rundt.

- Afgussmestere reiser rundt til forskjellige spa og bad i hele verden, og det morsomme er at mange av afgussmesterene har tilhengere som følger med dem når de gjør gjesteopptredener, for eksempel hos oss. Vi har også våre egne afgussmestere som vi låner ut til spa vi samarbeider med i Europa, sier Ose.

Hun forteller at saunatradisjonen videreutvikles stadig vekk, og at de selv holder på med å utvikle nye ritualer med inspirasjon fra andre land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer