SAUNA: Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. FOTO: NTB Scanpix
SAUNA: Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Sauna:

Helse i hver dråpe

Nesten alle kulturer har helsebringende renselsesritualer som inkluderer sterk varme og svette!

Publisert

Helt siden oldtiden har svetting gjennom varmebad blitt brukt som en måte å helbrede sykdommer på. Variasjonene av saunaer er mange, og de to mest kjente svettebadene vi nordmenn kjenner til er tyrkisk hammam med høy luftfuktighet og den i utgangspunktet tørre, finske saunaen der man kan helle vann på varme steiner for å spre litt fukt ut i rommet.

De siste årene har tradisjonen med afguss også kommet til Norge. Det er et saunarituale der en afgusmester sprer varm damp med eteriske oljer rundt i saunaen med et håndkle.

Anette Ose, som er spasjef ved The Well, forteller til KK at spaene tilbyr litt ulike ritualer, alt etter hvilke fasiliteter de har tilgjengelig. For eksempel ligger Farris Bad ved sjøen, og derfor ender sparitualet med å hoppe i sjøen året rundt.

- Afgussmestere reiser rundt til forskjellige spa og bad i hele verden, og det morsomme er at mange av afgussmesterene har tilhengere som følger med dem når de gjør gjesteopptredener, for eksempel hos oss. Vi har også våre egne afgussmestere som vi låner ut til spa vi samarbeider med i Europa, sier Ose.

Hun forteller at saunatradisjonen videreutvikles stadig vekk, og at de selv holder på med å utvikle nye ritualer med inspirasjon fra andre land.

LES OGSÅ: KK tester SPA-hotell.

DEILIG DAMP: Det finnes flere ulike typer sauna, noen tørre og noen med høy luftfuktighet. FOTO: NTB Scanpix
DEILIG DAMP: Det finnes flere ulike typer sauna, noen tørre og noen med høy luftfuktighet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Helsegevinsten:

Ose mener helseeffektene ved å ta sauna er flere:

LES OGSÅ: Ny forskning viser god helseeffekt av å sitte i badstu.

Saunavett:

BADSTU PÅ REISE: Å reise til destinasjoner med fine SPA-anlegg og deilige badstuer, er veldig populært. Men du trenger kanskje ikke reise langt: FOTO: Scanpix
BADSTU PÅ REISE: Å reise til destinasjoner med fine SPA-anlegg og deilige badstuer, er veldig populært. Men du trenger kanskje ikke reise langt: FOTO: Scanpix Vis mer

Saunareiser

Det er blitt mer og mer populært å inkludere et lokalt saunaopphold i ferien. Tyrkisk og marokkansk hammam kjenner mange til, og skal du til Helsinki eller et annet sted i Finland kan du sjekke inn på alt fra offentlige saunaer i Helsinki til saunatur i Ruka Safaris i nord.

Temazcal, mayaenes renselses-sermoni i små steinhus kan oppleves flere steder i Mexico. Skal du til Japan kan du oppsøke en Sentó, som blant annet har badstue med kald badekulp til. Russland byr på Banya der temperaturen kan nå opp til 93 grader.

Men du må ikke dra så veldig langt for å oppleve annerledes sauna. Ved langkaia i Oslo ligger Salt, en offentlig sauna med plass til 120 mennesker og med badestamper og små saunahus utenfor. 15 minutter utenfor Oslo kan du oppleve Nord-Europas største bade- og velværested, nemlig The Well. De kaller seg selv for Daycation, altså dagferie.

Kilder: Norsk Helseinformatikk, Forskning.no, Spondyloartrittforbundet og The Well.

LES OGSÅ: Nordens største spa-anlegg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer