Rengjøring av hårbørsten

Hemmelige ingrediens avslører hvor skitten hårbørsten egentlig er

En TikTok-video får følgeren til å sperre opp øynene. Er hårbørsten virkelig så skitten?

HÅRBØRSTE: Kan hårbørsten virkelig bli så skitten? FOTO: NTB
HÅRBØRSTE: Kan hårbørsten virkelig bli så skitten? FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hårbørsten er kanskje et av redskapene på badet som brukes oftest, etter tannbørsten. Mens tannbørsten gjerne har sin normale levetid, og byttes ut når busten begynner å sprike (så ofte skal du forresten skifte ut tannbørsten), skal det godt gjøres å slite ut de fleste hårbørster.

Det finnes mange typer hårbørster, enten av plast, metall eller tre, og KK har tidligere skrevet om at enkelte eksperter mener at naturbust er det beste valget.

Utilsiktet glans

Men uansett hvilken børste du velger, så fester talg fra hodebunnen seg mellom taggene på hårbørsten. Dersom du har brukt produkter, slik som skum, spray eller tørrsjampo vil også dette klistre seg fast i børsten. Slike rester overføres altså først fra håret til børsten, så tilbake til håret. Det betyr at neste gang du drar børsten gjennom nyvasket hår, kan håret bli både fett og tungt mye raskere enn om børsten hadde vært ren.

JADA: Vi har vel alle vært der ... Kanskje på tide å ta en vårrengjøring av børsten? FOTO: NTB
JADA: Vi har vel alle vært der ... Kanskje på tide å ta en vårrengjøring av børsten? FOTO: NTB Vis mer

Fett hår er nå en ting. Et annet aspekt er at produktrester og hodebunnsfett gir grobunn til bakterier. Disse trives nemlig ekstra godt i varme, fuktige miljøer – altså på badet. Og er det ikke nettopp der vi ofte oppbevarer hårbørsten?

Alle redskaper som er i kontakt med hår og hud gir potensial for bakterievekst. Huden er i stadig utskiftning, og døde hudceller gir plass for nye på daglig basis. Mange har innarbeidede rutiner på å rengjøre sminkekoster jevnlig, men ikke alle tenker på at man bør være like påpasselig med hårbørsten.

Hemmelig ingrediens

Ja, faktisk bør du rengjøre hårbørsten din to ganger i måneden, altså annenhver uke. Det mener hvert fall Jessica Haizman som på Tik Tok har lagt ut en video om hvordan hun rengjør børstene.

Steg for steg tar hun følgerne gjennom prosessen, der en desiliter av den hemmelige ingrediensen bakepulver inngår, sammen med sjampo. Skitten som løsner fra de bløtlagte børstene hennes har overrasket følgerne. Vannet blir nemlig brunt, og det uten at Jessica skal ha farget hår eller bruker produkter som kunne forklart det brune vannet.

UPS: Det var skittent vann, ja. Etter 30 minutter i bløt så vannet etter Jessica Haizmans hårbørster slik ut. FOTO: Skjermdump TikTok/Jessica Haizman
UPS: Det var skittent vann, ja. Etter 30 minutter i bløt så vannet etter Jessica Haizmans hårbørster slik ut. FOTO: Skjermdump TikTok/Jessica Haizman Vis mer

Jessica forteller i videoen at hun lar børstene ligge i bløt i 30 minutter, før hun lufttørker dem på et håndkle.

Mer tradisjonell metode

KK har tidligere skrevet om hvordan du får skinnende rene dusjdører og hvordan du rengjør den vanskelige innsiden av termosen. Det er nemlig slett ikke alt man bare kan putte i oppvaskmaskinen. Enkelte gjenstander bør faktisk aldri inn i oppvaskmaskinen

Når det gjelder hårbørsten ville nok de færreste funnet på å putte den i oppvaskmaskinen. Men dersom du ikke har bakepulver for hånden kan du jo prøve metoden under. Prosessen er ganske lik den for å vaske sminkekostene, så hvorfor ikke sette av litt tid og gjøre alt samtidig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer