Prinsesse Märtha Louise:

Hemmeligheten bak prinsesse Märthas hår og sminke

– Jeg var veldig spent da jeg ringte henne og fortalte om ideen min, avslører Jan Thomas.

Prinsesse Märtha Louises øyne var fokus for den naturlige stylingen Jan Thomas valgte. FOTO: Åsa Tällgård
Prinsesse Märtha Louises øyne var fokus for den naturlige stylingen Jan Thomas valgte. FOTO: Åsa Tällgård Vis mer
Publisert

Da Jan Thomas skulle sminke Norges best kledde dame, var det ingen ringere enn prinsesse Diana og fotografen Mario Testino han hadde i bakhodet. Og det kunne jo nesten ikke passet bedre – for det var tross alt selve prinsessen vår han skulle ha i sminkestolen.

– Jeg ville ikke at det skulle se ut som hun hadde pyntet eller stylet seg. Og det er vanskelig, for det må ikke bikke over til at det ikke er noe pent, heller. Man må jo føle seg vakker. Det er en kunst å gjøre noe som ikke er tilfeldig, tilfeldig!

Jan Thomas svingte sminkekosten på prinsessen. FOTO: Ingeborg Heldal
Jan Thomas svingte sminkekosten på prinsessen. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Naturlig skjønnhet

Jan Thomas sverger på at det under fotoshooten ble brukt minimalt med styling. Alt av hår, hud og sminke skulle være så nært det aller mest naturlige som overhodet mulig. Her skulle øynene være i fokus.

– Hele tanken bak uttrykket var «ingen smykker, ingen sko, bar hud, nydelige kjoler, fantastisk belysning – prinsessen i fokus, forteller han.

Bildene som er inspirasjonen til denne looken, har hengt på veggen hjemme hos Jan Thomas en stund. Historien vil ha det til at da prinsesse Diana ankom fotoshooten med Testino i 1997, kom hun ruslende inn med vått hår, enkle jeans og T-skjorte, bare iført en eyelinerstrek hun hadde lagt selv. Testino falt pladask, og han droppet alle planer om sminke og styling.

Bildene ble trykket i magasinet Vanity Fair like etter skilsmissen med prins Charles, med tittelen «A Princess Reborn». Også dette synes Jan Thomas er passende for vår egen Märtha Louise.

Prinsessen hadde på minimalt med hudsminke under fotoshooten. Solpudderet «Terracotta Matte» ble det brukt litt av (kr 600, Guerlian).
Prinsessen hadde på minimalt med hudsminke under fotoshooten. Solpudderet «Terracotta Matte» ble det brukt litt av (kr 600, Guerlian). Vis mer

Falt pladask

– Jeg har lært prinsesse Märtha å kjenne over lengre tid, og som alle andre i Norge kjenner jeg historien hennes. Jeg opplever at hun har gått gjennom en stor forandring over flere år. Det er snakk om en kvinne som har levd, har erfaring og har møtt mye motstand. En kvinne som står rakrygget og som fortsatt er prinsesse Märtha Louise, sier Jan Thomas og legger til:

– Jeg var veldig spent da jeg ringte henne og fortalte om ideen min, men hun falt pladask. Hun syntes det var spennende og annerledes, og det krever sin kvinne å tenke slik.

Jan Thomas har latt seg inspirere av de legendariske bildene Mario Testino tok av prinsesse Diana i 1997. FOTO: Matt Dunham
Jan Thomas har latt seg inspirere av de legendariske bildene Mario Testino tok av prinsesse Diana i 1997. FOTO: Matt Dunham Vis mer

Slottssminke

Men selv om det kanskje krever sin kvinne, mener Jan Thomas at sminken han la på Märtha er noe for absolutt alle. Den er kledelig og tidløs. Og naturligvis har den vært i motebildet lenge. Både Chanel og Gucci har lagt sin elsk på denne looken opp gjennom årene, forsikrer han.

– Jeg har lagt denne typen sminke på Iselin Steiro og Sharon Stone. Det er egentlig en look jeg gjør når jeg er litt «lei» makeup og bare vil inn med maskaraen! Enhver kvinne kler denne sminken, og enhver kvinne kan gjenskape den, lover han.

– Jeg spurte prinsessen om jeg kunne jeg ha sendt henne slik til Slottet? Hun smilte lurt og sa: «Jo, det kunne du», forteller han.

FOTO: Åsa Tällgård
FOTO: Åsa Tällgård Vis mer

Slik gjør du hår og sminke

Jan Thomas svingte sminkekosten på prinsessen. Jan Thomas lover at det krever lite styling å gjenskape håret og sminken til Märtha – og at nettopp det er hele poenget. Her deler han sine tips og triks.

1. Hud og hår
Denne looken kommer aldri til å fungere hvis ikke utgangspunktet er bra. Det betyr at du må ha kontroll på produktene dine både når det gjelder hår- og hudpleie. Alt fra feil sjampo til ikke nok fuktighetskrem for dine behov, kan spolere resultatet, sier Jan Thomas.

Grunnlaget er veldig viktig. Ikke slurv med hudpleien, understreker Jan Thomas. Fuktighetskremen «Nutri-Lumière Jour» (kr 1075, Clarins».
Grunnlaget er veldig viktig. Ikke slurv med hudpleien, understreker Jan Thomas. Fuktighetskremen «Nutri-Lumière Jour» (kr 1075, Clarins». Vis mer

2. CC-krem
– Jeg brukte en farget dagkrem som gir en fin glød. Den jevner ut hele huden. Märtha har minimalt med foundation på bildene. Kun et par dråper, lover han.

CC-krem jevner ut huden og gir et svært naturlig resultat. «CC Cream Anti-Redness» (kr 250, Jan Thomas Studio Cosmetics/Vita).
CC-krem jevner ut huden og gir et svært naturlig resultat. «CC Cream Anti-Redness» (kr 250, Jan Thomas Studio Cosmetics/Vita). Vis mer

3. Bryn
– Jeg brukte litt brynsgelé på øyebrynene, gredde dem på plass og fylte inn med blyant for å gjøre dem litt lengre og litt mer intense, forklarer stylisten.

En gel for ekstra hold er et must. Brynsgelé uten farge (kr 265, Anastasia Beverly Hills).
En gel for ekstra hold er et must. Brynsgelé uten farge (kr 265, Anastasia Beverly Hills). Vis mer

4. Øyne
– Øynene står i sentrum når man legger denne sminken. Jeg startet med kajal og lagde en kraftig strek, rufsete og uperfekt. Jeg ville ikke ha en presis, flytende liner, jeg ville at det skulle være «smudgy», som om prinsessen hadde sovnet med sminken på. Men, dette er viktig: Er blyanten for myk, sverter den av i globallinjen etter fem minutter. Derfor er det viktig å legge øyeskygge oppå streken, så den blir tørr. Da unngår du at fargen blør utover, understreker han.

Blir svart for hardt, kan du velge en brun eller plommefarget eyeliner. Velg ut fra øyefargen din. Videre, mener Jan Thomas at du må tenke på om du vil legge kajal på våtkanten eller ikke.

– Har du små øyne, er ikke dette en like god idé. Men har du store øyne, kan det være veldig effektivt, forteller stylisten som selv har gjort dette på blant annet Vendela Kirsebom og Scarlett Johansson.

5. Maskara
– Øyevippene er neste steg. Men husk det de fleste kvinner hopper over: vippetang! Har du veldig strie vipper, er det smart å varme opp tangen fort med hårføneren først. Vippetangen skal aldri brukes etter maskaraen, da kan vippene knekke. Først vippetang, så maskara!

Maskara var essensielt for å rette oppmerksomheten mot Märthas blå øyne. Maskaraen «Unreal» (kr 250, Jan Thomas Studio Cosmetics/Vita).
Maskara var essensielt for å rette oppmerksomheten mot Märthas blå øyne. Maskaraen «Unreal» (kr 250, Jan Thomas Studio Cosmetics/Vita). Vis mer

6. Blush
Prinsessen har glød «to die for» på disse bildene, og noe av det kan krediteres et hint av blush. Jan Thomas forklarer i alle fall at han benyttet seg forsiktig av blush for å «rose opp» Märthas kinn og kinnbein.

Jan Thomas la litt farge på kinn og kinnbein. Blush i fargen «Orgasm» (kr 370, Nars).
Jan Thomas la litt farge på kinn og kinnbein. Blush i fargen «Orgasm» (kr 370, Nars). Vis mer

7. Lipliner
– Jeg spurte om jeg fikk overline bitte litt, og dermed gjøre leppene hennes litt ekstra fyldige. Men de er bare rammet inn, takket være lineren som er lagt litt i høyeste laget. Det er jo hennes lepper! Dette er for å balansere ut de mer kraftige øynene, forklarer Jan Thomas.

Denne er en av Jan Thomas’ favoritter. Lipliner i fargen «Soar» (kr 205, Mac).
Denne er en av Jan Thomas’ favoritter. Lipliner i fargen «Soar» (kr 205, Mac). Vis mer

8. Frisyre
Egentlig starter denne looken lenge før man setter seg i sminkestolen. Håret skal være naturlig, men det foregår ikke helt uten hjelpemidler. Allerede i dusjen er riktig sjampovalg viktig, og håret skal helst ikke være helt nyvasket heller, forteller Jan Thomas. Hva Märthas vakre, bølgende lokker angår, ble det brukt få stylingprodukter – og bare en liten mengde av hver.

– Jeg starter ofte med litt tørrsjampo, for å få litt tråhet, og deretter litt teksturspray før føning. Det gir litt mer hold og samler hårstråene. Våre beste venner og verste fiender er hendene våre. Når man føner eller krøller håret, former det seg ikke før sekundet før det er tørt. Hvis du begynner å dra gjennom håret med fingrene, som alltid har olje på seg, forsvinner fallet umiddelbart, forklarer han. Fallet i prinsessens hår ble derfor skapt i kaldt hår, og så ble det brukt en mild, fleksibel hårspray.

Både tørrsjampo og teksturerende hårspray er triks for å få en naturlig look, men likevel ha litt hold å jobbe med. Hårsprayen «More Inside» (kr 340, Davines).
Både tørrsjampo og teksturerende hårspray er triks for å få en naturlig look, men likevel ha litt hold å jobbe med. Hårsprayen «More Inside» (kr 340, Davines). Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer