Yeezy

Her brenner han Yeezy-skoene sine

Fansen har fått nok.

YEEZY: Kanye West, eller Ye som han nå heter, har fått folk til å brenne Yeezy-skoene sine i protest. FOTO: NTB og skjermdump.
YEEZY: Kanye West, eller Ye som han nå heter, har fått folk til å brenne Yeezy-skoene sine i protest. FOTO: NTB og skjermdump. Vis mer
Publisert

Det måtte jo bare skje. Kanye West gikk til slutt over streken. Nå har en hel moteverden vendt designeren ryggen.

Han er jo ikke akkurat fremmed for å provosere, rapperen og designeren som nærmest har skapt seg en karriere på å lefle med den borderline konservative, for så å tippe over i det rent ut kontroversielle.

Da han sendte svarte modeller nedover catwalken i overdeler med påskriften White Lives Matters var det dråpen som fikk begeret til å renne over. En antisemittisk rant på Twitter kort tid etter gjorde ikke akkurat saken bedre.

I HARDT VÆR: Kanye West er persona non grata i moteverdenen om dagen. FOTO: NTB.
I HARDT VÆR: Kanye West er persona non grata i moteverdenen om dagen. FOTO: NTB. Vis mer

Etter å ha tenkt seg om, var dommen klar; En hel moteverden vendte kollektivt West ryggen. Og nærmest over natten var han blitt persona non grata i motebransjen.

Også fansen hadde fått nok.

For mens avtale etter avtale gikk i vasken for West, begynte også hans lojale følgerskare å ta avstand fra designeren.

SJOKKERTE: Her sjokkerer rapperen og designeren en hel verden under visningen av sitt eget merke, Yeezy, under moteuken i Paris i høst. FOTO: skjermdump.
SJOKKERTE: Her sjokkerer rapperen og designeren en hel verden under visningen av sitt eget merke, Yeezy, under moteuken i Paris i høst. FOTO: skjermdump. Vis mer

Da skandalen var et faktum spurte både forhandlere og fans seg om hva de nå skulle gjøre med Yeezy-produktene sine.

Mens forhandlerne dumpet merket, blokkerte resell-sider produktene. Aller lengst gikk likevel Kanye Wests egen fans som til og med brant Yeezy-skoene sine.

HVA NÅ? Hva skjer med Yeezy-produktene nå som Kanye West er kansellert? FOTO: NTB.
HVA NÅ? Hva skjer med Yeezy-produktene nå som Kanye West er kansellert? FOTO: NTB. Vis mer
BOKS PÅ BOKS: Adidas skal fortsette å selge Kanye Wests design, men uten Yeezy-navnet og -brandingen. FOTO: NTB.
BOKS PÅ BOKS: Adidas skal fortsette å selge Kanye Wests design, men uten Yeezy-navnet og -brandingen. FOTO: NTB. Vis mer

På sosiale medier spredte videoene seg som vel – ild i tørt gress, bokstavelig talt.

En av de som for alvor fikk nok av den kontroversielle rapperen og designeren var Florida-baserte Danny Shiff, skriver Insider.

Han og familien eide totalt 45 par Yeezy-sko. I fortid der altså. For nå er hele skosamlingen brent, og videoene har gått sin seiersgang på Instagram og Tiktok.

Men ikke alle satt like stor pris på stuntet, og i kommentarfeltet haglet kritikken.

«Det spiller ingen rolle om du brenner, donerer eller auksjonerer de bort. Uansett så har han jo allerede fått pengene sine. Hvorfor kaste det bort?» spurte en.

BRENT: Denne Florida-mannen har brent alle sine Yeezy-sko. FOTO: skjermdump.
BRENT: Denne Florida-mannen har brent alle sine Yeezy-sko. FOTO: skjermdump. Vis mer

«Disse skoene ble brent for å understreke et poeng. Jeg er enig i at det er synd å brenne dem med tanke på at det finnes så mange mennesker i verden som kunne trengt de», skriver Shiff som har samlet på de brente skoene for å lage en kunstinstallasjon under den verdenskjente kunstmessen Art Basel i Miami der alle inntekter skal gå til veldedige formål.

Også andre kvitter seg nå med Yeezy-produktene sine, riktignok også på langt mindre dramatiske måter, ved for eksempel å enkelt og greit kaste de i søpla.

@smoking_lasagna bout to add some more @New Balance & @Converse to my collection i'm stoked 👀 #fy #fyp #foryou #xyzbca #kanyewest #yeezy #getbettershoes #sneakers ♬ Fuck You - Yo Gotti
DEN GANG DA: Kanye West i godt selskap med Vogue-redaktør Anna Wintour og eks-kona Kim Kardashian. FOTO: NTB.
DEN GANG DA: Kanye West i godt selskap med Vogue-redaktør Anna Wintour og eks-kona Kim Kardashian. FOTO: NTB. Vis mer

Hva som skjer med verdien på Yeezy-produktene nå er enn så lenge usikkert.

Da bruddet mellom Adidas og West var et faktum sendte det resale-prisene til himmels, ifølge Washington Street Journal.

Nylig ble det klart at Adidas vil fortsette å selge Wests design bare uten Yeezy-navnet. Kanskje ikke så rart, for samarbeidet skal ha generert nesten 2 milliarder dollar i salg forrige år for selskapet, skriver CNN. Det skal utgjøre hele 8 prosent av selskapets totale salg.

TILBAKESLAG: Kanye West ble hyllet som en rockestjerne under visningen i Paris i høst. Men tilbakeslaget var knallhardt. FOTO: NTB.
TILBAKESLAG: Kanye West ble hyllet som en rockestjerne under visningen i Paris i høst. Men tilbakeslaget var knallhardt. FOTO: NTB. Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer