Etter en lang sommer med mye sol, er vi nok ikke de eneste som lurer på følgende: Hva er det som egentlig skjer i huden ved overeksponering av sol, hvorfor oppstår det kreft, og hvordan beskytter vi oss best?
Vi har tatt en prat med hudlege dr. Karim Sayed, som er lektor og medisinsk ansvarlig lege ved Høyskolen i Sørøst-Norge og SanZie Medispa, og hudterapeut Sara Gabrail ved Eger Skin Clinic.

Solskadet hud? Her er ekspertenes beste tips
– Vi trenger sol og vitamin D, så noe soleksponering må vi ha. Vi må skille mellom ulike typer eksponeringer for sollys. Det ene er livstidseksponeringen, altså hvor mye sol vi blir eksponert for gjennom livet.
– Høy eksponering øker sjansen for visse typer hudkreft, men ikke for malignt melanom (føflekkreft). Det å bli solbrent, gjerne med blemmer, øker sjansen for malignt melanom og andre typer hudkreft i tillegg. Vi trenger altså lys, men vi skal ikke overeksponeres, og absolutt ikke bli solbrent, sier dr. Karim Sayed, til KK.
Han forteller at selve mekanismen for å få hudkreft går ut på at strålingen fører til endringer i cellenes DNA, som igjen kan føre til at de blir kreftceller. I tillegg er det visse forsvarsmekanismer som blir svekket av strålingen slik at disse cellene får lov til å utvikle seg.

5 kroppsdeler man ofte glemmer å smøre med solkrem
Ikke glem å smøre øyelokk, lepper og ører
– Hvilke områder er spesielt viktige å smøre? Er det noen områder som er mer utsatt enn andre når det kommer til hudkreft?
– Det avhenger noe av hvilken hudtype du har, altså fra lys til mørk. Alle områder eksponert for sola er viktige å smøre, sier dr. Sayed.
Han mener at det kan være lett å glemme hårfestet, hodebunnen, øyelokk, lepper og ører, og dermed kan disse områdene også utvikle hudkreft.
Sara Gabrail forteller at hun ser aller flest solskader i pannen og på nesen. Hun er enig i at det er flere og flere tilfeller av kreft på leppene, og understreker at de trenger ekstra beskyttelse. Hun nevner også skuldrene som et veldig utsatt område som trenger beskyttelse i flere former – både med solfaktor og klær.

Ansiktsspray med solkrem - funker det?
– Mange smører seg med for lite solkrem
– Hvilken faktor bør vi velge – både til vanlig og når vi skal oppholde oss lenge i sola?
Begge ekspertene synes at vi bør velge SPF 30. De mener også at det er viktig å velge en solkrem som beskytter både mot UVA og UVB. Oppholder vi oss lenge i sola, må vi huske å smøre ofte nok, gjerne annenhver time. Og alltid etter bading eller svetting.
Dr. Sayed forklarer at solkrem bare er en av komponentene for å beskytte seg mot hudkreft og solskader. Både skyggen, klær, hatt med brem og solbriller er noe vi bør inkludere som en naturlig del av solbeskyttelsen.
– Mange smører seg med for lite solkrem. Bruker du for lite, får du mindre beskyttelse enn oppgitt. Bruker du kun en tredjedel av riktig dose med en solkrem som har SPF 30, blir den SPF 10. For å oppnå den SPF-en som er angitt, behøver vi 2 mg per kvadratcentimeter med hud. En enkel regel er å smøre en teskje per kroppsdel. Altså en teskje per arm, en teskje per bein, en teskje for bryst og mage, en teskje for rygg og nakke, og en siste for hals, ansikt og hodebunn. Husk også lepper, her bør du bruke en stift med SPF, sier dr. Sayed.
– Er det forskjell på kvaliteten på solkrem og finnes det dårlig solkrem i Norge?
– Ja, det er forskjell! I Norge finnes det langt færre dårlige enn i USA på grunn av strengt regelverk. Mattilsynet tester dette hvert fjerde år. I en test i 2018 hadde 9 av 17 solkremer dårligere beskyttelse enn den angitte solfaktoren, sier dr. Sayed.
Han legger til at det også er et annet perspektiv som kan spille inn ved valg av produkter:
– Det finnes ingredienser som kan være skadelige for korallrev, og som vi kanskje bør unngå fra et miljøperspektiv, sier dr. Sayed.
Sara Gabrail minner om at det er viktig å sjekke at solkremen har to filtre:
– En god solkrem skal inneholde både fysisk filter som reflekterer solstrålene bort fra hudoverflaten, og kjemisk solfaktor som beskytter cellene når strålene er kommet ned i huden, sier Sara Gabrail.
Sminke med solfaktor - er det godt nok?
– Er makeup med SPF fullverdig beskyttelse eller tenkt som et supplement?
– Makeup med SPF kan kanskje være en fullverdig beskyttelse, men problemet er at man gjerne ikke får en høy nok dose, så jeg ville sett på det som et supplement, sier dr. Sayed.
Sara Gabrail mener at om man bare skal til og fra jobb, holder sminke med SPF fint gjennom en dag, men så fort du har tenkt å oppholde deg utendørs, er det ordentlig solkrem med både UVA og UVB beskyttelse som gjelder.
– Sminke kan være en fin måte å friske opp solbeskyttelsen på utover dagen, sier hun, og foreslår heller å bruke solkremer med farge enn en foundation med SPF.
Hun forklarer at solbeskyttelsen ikke blir høyere selv om du legger flere lag med produkter som inneholder SPF. Det er kremen med høyest faktor og nok mengde som gjelder.

Ekspertene avslører sannheten bak de 13 vanligste sol- og bademytene
Til ansiktet






Ansiktsspray med solkrem - funker det?
Til leppene





Til håret






Slik beskytter du barna dine mot solen
Til kroppen





Vitamin C
Sara Gabrail anbefaler å bruke et vitamin C-serum under solkremen. Det beskytter cellene mot frie radikaler som vi blant annet får fra UV- strålene. Du er godt beskyttet når du smører deg med vitamin C og solfaktor med både fysisk og kjemisk filter om morgenen, i tillegg til å ta forholdsreglene som er nevnt tidligere.



