Oslo Fashion Week

Her er det noe som ikke stemmer

Batlak og Selvigs visning var som vanlig noe for seg selv.

ANNERLEDES: Publikum ble sluset rundt utstillingsdukkene på visningen til Batlak og Selvig. Foto: Det Tredje Øyet/Terje Løken
ANNERLEDES: Publikum ble sluset rundt utstillingsdukkene på visningen til Batlak og Selvig. Foto: Det Tredje Øyet/Terje Løken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Motefiffen er vant til at Admir Batlak og Charlie Selvig er noe for seg selv.

LES OGSÅ: Mette-Marit lurte alle.

Men da de onsdag tråkket over dørstokken på Galleri Riis for å overvære duoens motevisning, gikk det et overraskelsens sukk gjennom rommet: For hvor var modellene?

I steden for levende modeller hadde nemlig duoen kledd opp hvite utstillingsdukker i kolleksjonen for vår-sommer 2011.

Publikum ble loset rundt på ferdigmarkerte piler, og før vi visste ordet av det, var vi ute på gangen igjen.

LES OGSÅ: Se, hun er tilbake.

Ingen «front row»

Batlak og Selvigs originalitet har i alle fall ført dem langt, og de har blant annet innkassert HENNEs designpris, Nåløyet, og vist klærne sine i København.

Også designerens visninger har skilt seg ut under Oslo Fashion Week, siden de debuterte under moteuken i 2007.

Les om duoens forrige sommerkolleksjon på HENNE.no.

Her har det ikke vært noen sedvanlig «front row» med kjendiser på første rad og flombelyst catwalk, nei, Batlak og Selvig har gått andre veier for å vise fra sine kolleksjoner.

Sikter mot kunstbransjen?

Og det virker helt bevisst.

Mens de fleste andre deltakere under Oslo Fashion Week sverger til hovedarenaen Oslo Kongress Senter, har duoen holdt fast ved kunstgalleriet som sin visningsarena.

Galleri Riis ved Tjuvholmen byr ikke på stort mer enn en steril, hvit bakgrunn og nybonede gulv. Men samtidig er det også hele poenget.

Her er ingen rød løper med poserende popstjerner og antrekk i 30.000-kronersklassen.

Ingen kranglende fotografer som skubber hverandre for å oppnå de beste bildene.

Nei, her er det klærne som skal være i sentrum, og det på en ikke-kommersiell, ikke-modellfokusert måte. Det synes stadig tydeligere at duoen ønsker kred i kunstbransjen like mye som i motebransjen.

Se Batlak og Selvigs vår-sommerkolleksjon for 2011 her:

Overraskende blomstermønstre

Selv om vi savnet en mer levende formidling av kolleksjonen, skal det sies at den ikke skuffet som sådan. Det distinkte og originale uttrykket videreføres gjennom karakteristiske snitt og tekstur, men også av overraskende mye detaljer.

Den litt romantiske retningen de beveget seg mot i fjor fortsetter med en twist; Hawaii-inspirerte blomstermønstre på metalliske, glinsende stoffer var ikke det vi hadde forventet fra den kanten, og vi må vel innrømme at vi håper at akkurat det blir et sidespor.

Samhandler med kroppen

I sin originalitet synes vi også at antrekkene har hatt en stor fordel av å bli båret av virkelige modeller tidligere.

Selv om plaggene både har kjærtegnet og opponert mot kroppens silhuhett, har de i alle fall «samhandlet» med en ekte kropp i bevegelse.

LES OGSÅ: Ville du betalt 3000 kroner for denne?

Ved visningene i 2008 og 2009 har det nesten virket som et poeng at modellen ikke har stoppet og posert, for så å bli foreviget i et øyeblikk av kunstig positur. Det hele har nærmest tatt form av en performance.

Og nå er altså denne kunstige posituren selve bakteppet for hvordan vi oppfatter klærne.

Originalt var det kanskje. Om det ga oss et optimalt inntrykk av antrekkene og deres anvendelighet, det er en helt annen sak.

FORSEGGJORT: Detaljer, applikasjoner og sømmer er alltid forseggjort hos Batlak og Selvig, så også denne gangen. Foto: Det Tredje Øyet/Terje Løken
FORSEGGJORT: Detaljer, applikasjoner og sømmer er alltid forseggjort hos Batlak og Selvig, så også denne gangen. Foto: Det Tredje Øyet/Terje Løken Vis mer
POPULÆR: Publikum svikter aldri Batlak og Selvig. Denne gangen ble de sluset inn i puljer for å se duoens nye kolleksjon.
POPULÆR: Publikum svikter aldri Batlak og Selvig. Denne gangen ble de sluset inn i puljer for å se duoens nye kolleksjon. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer