ALLTID VELKLEDD, VAKKER OG VERDIG: Denne lyseblå ermeløse chiffonkjolen prinsesse Diana hadde på seg under filmfestivalen i Cannes er en av mange grunner til hvorfor hun er en av tidenes største stilikoner. Vi har mye å lære av hennes elegante og alltid klassiske antrekk. Foto: All Over Press
ALLTID VELKLEDD, VAKKER OG VERDIG: Denne lyseblå ermeløse chiffonkjolen prinsesse Diana hadde på seg under filmfestivalen i Cannes er en av mange grunner til hvorfor hun er en av tidenes største stilikoner. Vi har mye å lære av hennes elegante og alltid klassiske antrekk. Foto: All Over Press Vis mer

Stilikon

Her er Diana-plaggene vi elsker

Prinsesse Diana var en av 80- og 90-tallets største trendsettere. Nå kommer filmen om hennes liv!

Alle husker hvor de var den dagen prinsesse Diana omkom 31. august 1997, bare 36 år gammel, i den tragiske bilulykken i Paris.

Den britiske prinsessen var høyt elsket av folket, og var et alltid like engasjert stilikon og en rollemodell for så mange.

Nå kommer filmen om henne. «Diana» handler om de siste to årene av hennes liv, og Naomi Watts har fått æren av å spille den avdøde prinsessen.

Under filmpremieren på Leicester Square i London torsdag kveld, var skuespilleren et syn i sin lange hvite kjole med splitt og glitrende pynt i ørene. Den engelske avisen Daily Mail ga kjolen terningkast seks, og mente den var Diana verdig.

LES OGSÅ: Slik var Dianas liv


BLYG OG SJARMERENDE I VEST, ULLKARDIGAN OG TWEEDJAKKE: Prinsesse Diana og Prins Charles mens de ennå var forlovet - kledd for en dag i landlige omgivelser, og en ung Diana i rosa 80-tallskjole og hvit ullkardigan på polotreff i Windsor. Helt til høyre ser vi henne som 19-åring, i lilla ullvest, lavendelfarget skjorte og enkelt bomullsskjørt. Foto: All Over Press
BLYG OG SJARMERENDE I VEST, ULLKARDIGAN OG TWEEDJAKKE: Prinsesse Diana og Prins Charles mens de ennå var forlovet - kledd for en dag i landlige omgivelser, og en ung Diana i rosa 80-tallskjole og hvit ullkardigan på polotreff i Windsor. Helt til høyre ser vi henne som 19-åring, i lilla ullvest, lavendelfarget skjorte og enkelt bomullsskjørt. Foto: All Over Press Vis mer

Tidenes stilikon

Diana Frances Spencer ble født i 1961, i en aristokratisk familie i Norfolk, England. Hun giftet seg med Charles som 20-åring, og ble prinsesse Diana av Wales.

Diana ble tidlig kjent som et moteikon. Helt fra hun dukket opp litt sky og sjenert på slettene i Wales, på sine første dates med prins Charles, i tweedskjørt og matchende dressjakke, til hun seilte over røde løpere og bonede dansegulv i lange kjoler.

Siden har hun blitt et popkulturelt ikon. Designeren Castelbajac hedret hennne blant annet med et kjole med hennes ansikt på under moteuken i Paris i 2006.

TEKKELIG MED TVIST - OG ALLTID FJONG PÅ HÅRET: Prinsessen er ikke bare kjent for sine poshe kraver, sløyfer og perlekjeder, men også den fjonge velklippede og korte frisyren hun bestandig hadde. Foto: All Over Press
TEKKELIG MED TVIST - OG ALLTID FJONG PÅ HÅRET: Prinsessen er ikke bare kjent for sine poshe kraver, sløyfer og perlekjeder, men også den fjonge velklippede og korte frisyren hun bestandig hadde. Foto: All Over Press Vis mer

Antrekkene vi elsker

I kritthvite skjorter og løse bomullsbukser på jobb for FN, i 80-talls rysjekjoler eller kongeblå silkeskjørt.

I elegant drakt, «den lille sorte» eller en shiny signalfarget slalåmdress i skibakken på Klosters.

Den avdøde prinsessen stod for mange av it-plaggene og må-ha-stilen på 80- og 90-tallet.

Og antrekkene ble ofte toppet med bling bling-smykker, lekre selskapssko og nydelige vesker.

VELKLEDD OG ELEGANT: Prinsessen gikk ofte i enkle hvite skjorter og klassiske pinstripedrakter til sorte pumps, mokasiner eller hvite sko. Legg merke til beltet, solbrillene og måten skjerfet er knyttet. Foto: All Over Press
VELKLEDD OG ELEGANT: Prinsessen gikk ofte i enkle hvite skjorter og klassiske pinstripedrakter til sorte pumps, mokasiner eller hvite sko. Legg merke til beltet, solbrillene og måten skjerfet er knyttet. Foto: All Over Press Vis mer

Perler, sløyfer og bluser

På lik linje med «den lille sorte» og trenchcoaten, gikk også den vesle hvite blusen igjen. Prinsesse Diana kombinerte den gjerne med et blyantskjørt og pumps med høye hæler.

Perlekjeder brukte hun også ofte - både til selskapskjoler og enkle gensere og kardiganer. Og sløyfene så vi ofte - da prinsessen kom ut av sykehuset etter å ha født lille prins William, hadde kjolen en nydelig hvit liten kappesløyfe på kraven.

DRESSJAKKEN - ULTIMATE BASISPLAGG TIL FEST OG HVERDAGS: Prinsessen brukte ofte dressjakker i ulike farger og modeller, men de var bestandig pene og pyntelige. Av og til klinket hun derimot til i knall rødt! Foto: All Over Press
DRESSJAKKEN - ULTIMATE BASISPLAGG TIL FEST OG HVERDAGS: Prinsessen brukte ofte dressjakker i ulike farger og modeller, men de var bestandig pene og pyntelige. Av og til klinket hun derimot til i knall rødt! Foto: All Over Press Vis mer

I drakt og hvit skjorte

Prinsesse Diana var bestandig velkledd og elegant. Ofte så vi henne i en klassisk hvit skjorte, som hun ofte brukte til et par beige bomullsbukser og myke mokasiner i semsket skinn.

Og i knelange smale skjørt og matchende dressjakke var hun et syn og perfekt antrukket for en dag på kontoret.

Dressjakken gikk også igjen, i farger som lavendel, rødt og flaskegrønt. Knappene ofte i gull eller svart, og med svarte eller hvite topper under.

DIVA-DIANA: Prinsessen i gallakjoler kongelige verdig, med royal supertouch. Her på ulike veldedighetsmiddager og State Banquet i Claridges. Foto: All Over Press
DIVA-DIANA: Prinsessen i gallakjoler kongelige verdig, med royal supertouch. Her på ulike veldedighetsmiddager og State Banquet i Claridges. Foto: All Over Press Vis mer
ASSYMETRISK. 80-TALLSPUFFERMER OG KREMHVITT: Prinsesse Diana var bestandig et syn på den røde løperen.  Foto: All Over Press
ASSYMETRISK. 80-TALLSPUFFERMER OG KREMHVITT: Prinsesse Diana var bestandig et syn på den røde løperen. Foto: All Over Press Vis mer

Gallaprinsessen

Om det så var State Banquet-bankett i Claridges eller filmfestivalen i Cannes, så var prinsessen bestandig et syn der hun skred over den røde løperen.

I sjøgrønne paljetter, asymmterisk skjæring eller lag på lag med chiffon. For ikke å glemme diamanter i ørene og høy splitt i kjolestoffet.

Prinsessen gikk heller ikke av veien for å stille i voluminøs og kul 80-tallstyll. Hun elsket også duse pastellfarger, blodrød fløyel og mørkeblått. Og hun fikk det alltid til å stilne i rommet når hun kom.

I BRUDEKJOLE MED PUFFERMER, SLØR OG TYLL - IKKE ET ØYE VAR TØRT: Prins Charles og prinsesse Diana kysser på balkongen til Buckingham Palace på bryllupsdagen i 1981. Foto: All Over Press
I BRUDEKJOLE MED PUFFERMER, SLØR OG TYLL - IKKE ET ØYE VAR TØRT: Prins Charles og prinsesse Diana kysser på balkongen til Buckingham Palace på bryllupsdagen i 1981. Foto: All Over Press Vis mer

Tidenes vakreste brudekjole?

Vi kommer heller ikke unna Dianas brudekjole fra 1981 - kjolen som banet vei for alle bløtkakekjolene på 80-tallet. Jo større puffermer og slør - jo, bedre. Og vi elsker tylldetaljene.

Når vi ser tilbake på Dianas kjole nå, mener nok de fleste av oss at det er for mye av det gode - men DA ga den folk gåsehud. Den er i alle fall uten tvil en av de mest minneverdige brudekjolene.


Det kan umulig ha vært en komfortabel kjole å ha på seg. Ikke bare var den stor, slepet var heller ikke av det korte slaget. Se bare her.Prinsesse Diana delte ofte av privatlivet sitt med pressen. Og pressen virket umettelige på Diana-nyheter. Men av og til ønsket hun fred, som her i Kensington i 1996.
Den britiske sladrepressen tok Dianas parti da Charles' utroskap med Camilla Parker-Bowles ble kjent.
Camilla Parker-Bowles hadde et forhold til Charles i 1973, men hun ble ikke ansett som verdig til en plass i kongefamilien. De to hadde likevel et forhold gjennom store deler av Charles' og Dianas ekteskap. Paret giftet seg i 2005, men det er usikkert om hun vil få dronning-tittel.
Kunstneren Terry Duffy tolket dramaet i det britiske kongehuset ved å lage sin egen versjon av Botticellis maleri «Venus Fødsel». På bildet kan vi se Charles, Camilla, Diana, dronning Elizabteh og Dodi Al-Fayed.
Diana engasjerte seg i humanitære saker. Kampen mot landminer og AIDS-saken var hennes hennes hjertebarn. Her er hun avbildet nær Abu Dhabi i 1989.
Diana, født Spencer, giftet seg med Charles i 1981. Diana var født inn i det britiske aristokratiet. Hun innfridde også etter sigende kongehusets øvrige krav om at Charles brud måtte være protestant og jomfru.
Her besøker Diana et hjem for AIDS-syke barn i Brasil i 1991. Prinsessen av Wales var den første celebriteten som lot seg avbilde med en hiv-positiv person. Dianas fikk ros for at hun tok til orde mot diskriminering av hiv-positive.
Diana og Charles, avbildet samme år som de giftet seg. I senere intervjuer uttalte Diana at hun følte de alltid hadde vært tre personer i ekteskapet: Diana, Charles og Camilla.
Den britiske og greske kongefamilien ble samlet til fotografering i anledning Williams konfirmasjon.
Charles og Dianas bryllup ble sendt på tv, og be sett av nesten en milliard mennesker.
Diana har blitt et popkulturelt ikon. Designeren Castelbajac hedrer hennne på sitt vis, med dette antrekket fra moteuken i Paris i 2006.
Diana og Charles tok i mot King Fahd av Saudi Arabia i London, 1987.
Pressen fulgte ofte Diana og familien når de dro på ferie. Her er de avbildet på skiferie i Lech, Østerrike, 1995.
Diana innledet et forhold til Harrods-arvingen Dodi Al-Fayed i 1997. Her er de fotografert under en ferie i Italia, kort tid før de døde i et bilkræsj i Paris.
Diana Frances Spencer ble født i 1961, i en aristokratisk familie i Norfolk, England. Hun giftet seg med Charles som 20-åring, og ble prinsesse Diana av Wales.
Diana døde i en bilulykke 31. august i Pont d'Alma-tunellen Paris. Al-Fayed omkom også, etter at sjåføren mistet kontrollen over bilen da han skulle unnslippe paparazziene som forfulgte dem.
Britene har ikke glemt Diana, alle disse årene etter at hun omkom i Paris. Her på coveret til Good Housekeeping i 2007.
7. januar 2007 ville Diana ha fylt 46 år. Prinsessen ble minnet med en stor konsert på Wembley Stadion, hvor tusenvis møtte opp.
Diana ble kjent som et moteikon. Denne kjolen er designet av Catherine Walker.
Charles og Diana ble separert i desember, 1992. Forholdet mellom Charles og Diana var i perioder kjølig og konfliktfylt, og fire år senere var skilsmissen et faktum.
Prinsesse Diana besøker Oslo i februar, 1984.
11. oktober er det premiere på filmen «Diana», med Naomi Watts i hovedrollen. Foto: All Over Press

LES OGSÅ: Tidenes vakreste brudekjoler

Slik var prinsessens liv

I denne tidligere KK-artikkelen har vi nøstet opp livet til Diana fra hun giftet seg med prins Charles til hun døde i den tragiske bilulykken i Paris.

Klikk deg inn på bildene, og få hele historien under...

Filmen «Diana» har premiere på norske kinoer 11. oktober, og utenom skuespilleren Naomi Watts har Naveen Andrews og Douglas Hodge store roller.

Se trailer nedenfor:
FILMEN OM DIANA, MED SAMME NAVN, HAR PREMIERE 11. OKTOBER: Skuespiller Naomi Watts spiller rollen som prinsesse Diana i filmen som handler om de to siste årene av hennes liv - her på den røde løperen under filmpremieren i London torsdag kveld. Foto: All Over Press
FILMEN OM DIANA, MED SAMME NAVN, HAR PREMIERE 11. OKTOBER: Skuespiller Naomi Watts spiller rollen som prinsesse Diana i filmen som handler om de to siste årene av hennes liv - her på den røde løperen under filmpremieren i London torsdag kveld. Foto: All Over Press Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: