Hyaluronsyre:

Her er hudpleiernes favorittingrediens

Slik fungerer den!

STORFAVORITT: Det dukker stadig opp nye trender innenfor skjønnhet og velvære. Nå for tiden er hyaluronsyre hudpleiens storfavoritt og «it»-ingrediens – men hva er det egentlig? FOTO: NTB Scanpix
STORFAVORITT: Det dukker stadig opp nye trender innenfor skjønnhet og velvære. Nå for tiden er hyaluronsyre hudpleiens storfavoritt og «it»-ingrediens – men hva er det egentlig? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det dukker stadig opp nye trender innenfor skjønnhet og velvære. Mange fikk bakoversveis da Kim Kardashian i 2013 delte det blodige resultatet av sin «vampire facial».

For en stund siden skapte Sandra Bullock overskrifter da det ble kjent at hun jevnlig får ansiktsbehandling som inneholder celler tatt fra forhuden til koreanske babyer.

Så har man de mindre kontroversielle trendene; de svarte peel off-ansiktsmaskene som herjet på nettet i 2017, dermarollere (en liten rull med mange tynne nåler som føres over huden for å stimulere og øke produksjonen av nye kollagenfibre), peptider... Listen er lang.

Nå for tiden er hyaluronsyre hudpleiernes storfavoritt og «it»-ingrediens – men hva er det egentlig?

LES OGSÅ: Peptider er hudens helt egne WiFi-signal

«IT»-INGREDIENS: Ekspertene sverger til hudpleieprodukter som har hyaluronsyre på ingredienslista. Det tilbys også behandlinger for å få stoffet, som også finnes naturlig i kroppen, injisert. FOTO: NTB Scanpix
«IT»-INGREDIENS: Ekspertene sverger til hudpleieprodukter som har hyaluronsyre på ingredienslista. Det tilbys også behandlinger for å få stoffet, som også finnes naturlig i kroppen, injisert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Forekommer naturlig

Hyaluronsyre finnes naturlig i kroppen, og er – til tross for navnet – ikke en syre, men et sukkermolekyl som binder store mengder fuktighet.

– Hyaluronsyre sørger for bedre vevskvalitet, og gir fuktighet, spenst og struktur, sier kosmetisk dermatologisk sykepleier og hudterapeut Anne Line Leonthin.

Hun har jobbet med hud i en årrekke.

Hvorfor er hyaluronsyre så populært?

– Det er rett og slett den beste fuktbinderen. Det bidrar til å binde vann i hudvevet, og kan stimulere hudens egen evne til å danne nytt kollagen, og reparere elastin, forklarer eksperten.

Videre forklarer hun hvorfor hyaluronsyre omtales som en «ungdomskilde» – og det er nettopp på grunn av evnen til å binde fukt, som er . En av grunnene til at huden ser eldre ut, er at man får mindre hyaluronsyre i huden med alderen.

LES OGSÅ: Tabbene som gjør at huden eldes raskere

EKSPERT: Kosmetisk dermatologisk sykepleier Anne Line Leonthin forteller at hyaluronsyre sørger for bedre vevskvalitet, og gir fuktighet, spenst og struktur. FOTO: Privat
EKSPERT: Kosmetisk dermatologisk sykepleier Anne Line Leonthin forteller at hyaluronsyre sørger for bedre vevskvalitet, og gir fuktighet, spenst og struktur. FOTO: Privat Vis mer

Kan brukes i alle aldre

Hvis du ser etter produkter med hyaluronsyre på butikken eller på apoteket, kan du se etter hyaluronate, hyaluronic acid, hydrolized sodium hyaluronate, og sodium hyaluronate.

– Det finnes mange navn fordi man har en del typer med ulik molekylstørrelse. Det beste er produkter som har flere ulike. Da vil de binde vann i ulike hudlag, sier Grethe Marie Grimen, selvstendig hudterapeut ved Beths Beauty.

Selv om stoffet snakkes aller mest om i forbindelse med å glatte ut rynker og linjer, sier hudterapeuten at bruk av produkter med hyaluronsyre er gunstig for alle; i alle aldre, og med alle hudtyper.

Har du tørr hud, bør du bruke det fordi det er den mest fuktighetsbindende ingrediensen på markedet, og har du fet hud, kan du bruke det som et hjelpemiddel for å holde på vann.

– Huden kan faktisk produsere mer olje hvis den generelt har for lite vann eller for å kompensere for vanntap, så her kan du faktisk få mindre oljete hud ved hjelp av hyaluronsyre på sikt, forklarer Grimen.

Videre sier hun at hyaluronsyre er gunstig for unge for å forebygge og holde huden frisk, og for eldre for å «plumpe» huden og gjøre den fyldigere – og dermed glattere og jevnere.

LES OGSÅ: Dropp disse produktene hvis du sliter med tørr hud

UNGDOMSKILDE: Hudterapeut Grethe Marie Grimen sier at hyaluronsyre «plumper» huden og gjør den fyldigere – og dermed glattere og jevnere. FOTO: Scanpix
UNGDOMSKILDE: Hudterapeut Grethe Marie Grimen sier at hyaluronsyre «plumper» huden og gjør den fyldigere – og dermed glattere og jevnere. FOTO: Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer