Frisyrer:

Her er tiårenes mest populære frisyrer!

Slik har hårtrendene forandret seg de siste 100 årene.

FRISYRER: Denne frisyren var populær på 70-tallet. Er det noe vi vil se mer av i tiden fremover? FOTO: NTB
FRISYRER: Denne frisyren var populær på 70-tallet. Er det noe vi vil se mer av i tiden fremover? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hårtrendene gjennom de 100 siste årene har forandret seg drastisk, og det er interessant å se på hvilke frisyrer som fortsatt er aktuelle etter så mange år. Hvert år ser vi tydelig noen frisyrer som skiller seg ut, enten det er bob, pannelugg eller en spesiell farge.

Flere hårsveiser er blitt født på ny, bare med en ny og moderne tvist, mens enkeltes glansdager er forbi. Alt fra 80-tallets tuperte permanenter til 20-tallets glamorøse bølger, listen er lang. Her ser du de mest populære hårfrisyrene fra de siste 100 årene!

1920-tallet: Kort og glamorøst

Hvis du har sett filmen «The Great Gatsby» og lagt merke noen av hårfrisyrene, så er det et godt utgangspunkt for hvordan håret visstnok skulle være for 100 år siden.

Tiåret hvor mange kvinner begynte å utforske liberalismen, og korte, glamorøse bølger med eventuell hodepynt var slagordet. Dette var også årene hvor kvinner som Coco Chanel forandret synet på mote, og bob-frisyren regjerte verden over.

20-TALLET: En overflod av tilbehør både på hodet og resten av kroppen. Foto: NTB
20-TALLET: En overflod av tilbehør både på hodet og resten av kroppen. Foto: NTB Vis mer
20-TALLET: Perler, fjær og strass var noen av detaljene smykkene var dekorert med. Foto: NTB
20-TALLET: Perler, fjær og strass var noen av detaljene smykkene var dekorert med. Foto: NTB Vis mer

1930-tallet: Asymmetrisk og elegant

Et tiår senere var den glamorøse looken fortsatt aktuell, men litt mer eksperimentell når det kom til lengder og inndelinger.

Håret var ofte delt inn i en dyp sideskill, og gjerne var gjerne litt lenger på den ene siden. Halv-oppsetninger kunne gjøre frisyren mer spennende, og teksturen skulle være glatt med bølger.

30-TALLET: De klassiske bølgene stod fortsatt høyt på listen. Foto: NTB
30-TALLET: De klassiske bølgene stod fortsatt høyt på listen. Foto: NTB Vis mer
30-TALLET: Sideskillen var dyp med en lang lugg sveipet over halve ansiktet. Foto: NTB
30-TALLET: Sideskillen var dyp med en lang lugg sveipet over halve ansiktet. Foto: NTB Vis mer

1940-tallet: Fra kort til lenger

40-tallet startet med diverse korte, opprullede frisyrer. Etter som årene gikk, ble også håret litt lenger. Mange kvinner beholdt den opprullede formen enten det var over hele håret, eller bare noen deler av det.

Det skulle gjerne være mer fokus på håret enn ansiktet, og dersom du hadde et glansfullt hår, skulle dette ha oppmerksomheten. Blant annet Rita Hayworth og Ingrid Bergman utmerket seg stort dette tiåret.

40-TALLET: Tiåret startet kortere. Foto: NTB
40-TALLET: Tiåret startet kortere. Foto: NTB Vis mer
40-TALLET: Opprullet og oppsatt. Foto: NTB
40-TALLET: Opprullet og oppsatt. Foto: NTB Vis mer

1950-tallet: Opprulling med en tvist

Tenk Marilyn Monroe, Grace Kelly, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor og Brigitte Bardot. Disse er blant noen av de berømte kvinnene som påvirket hårtrender til nye høyder, på hver sin måte. Pinup-stilen var også på topp dette tiåret!

Alt fra Marilyn Monroe sine lokker, til Audrey Hepburn sin korte lugg. Her var det flere hårtrender som regjerte, men hår som var opprullet rundt ansiktet var en soleklar gjenganger.

50-TALLET: Stilikonet Audrey Hepburn ble ofte sett med en kort lugg. Foto: NTB
50-TALLET: Stilikonet Audrey Hepburn ble ofte sett med en kort lugg. Foto: NTB Vis mer
50-TALLET: Marilyn Monroe var stor på 50-tallet, og håret hennes var ikonisk. Foto: NTB
50-TALLET: Marilyn Monroe var stor på 50-tallet, og håret hennes var ikonisk. Foto: NTB Vis mer

1960-tallet: Fra flatt til høyt

Det glade 60-tallet bestod av volum, volum og mer volum. Det såkalte «bee-hive»-håret var å se på nesten alle hoder, og ofte med en kort, lett lugg i front.

Andre frisyrer som var store på denne tiden var inspirert av kvinner som Jane Fonda, Cher, Barbra Streisand og Goldie Hawn. Twiggy, Audrey Hepburn og Mia Farrow var også med på å påvirke tiåret med sine «pixie»-frisyrer, som kommer igjen i nye versjoner tiår etter tiår.

60-TALLET: «Bee-hive»-frisyren bestod av masse volum i krona, og kvinner brukte den både oppsatt og løst. Foto: NTB
60-TALLET: «Bee-hive»-frisyren bestod av masse volum i krona, og kvinner brukte den både oppsatt og løst. Foto: NTB Vis mer
60-TALLET: «Pin-up»-frisyrer i mange forskjellige variasjoner ble en hit, både i kortere og lengre versjoner. Foto: NTB
60-TALLET: «Pin-up»-frisyrer i mange forskjellige variasjoner ble en hit, både i kortere og lengre versjoner. Foto: NTB Vis mer

1970-tallet: Lengre og mer naturlig

Dette var tiåret hvor håret skulle gro. Lange, rette, lett bølgede eller naturlige teksturer tok over for de tidligere opprullede, «fiksede» frisyrene. Både kvinner og menn gikk for lengre og mer tilfeldige frisyrer, og hippie-bevegelsen satte sitt preg i motebildet. Fletter og dreads ble flittig brukt.

En frisyre som var med på å definere dette tiåret var «The Farrah Fawcett», hvor håret var voluminøst med en lett gardinlugg i front. «The shag» var også populært dette tiåret, dersom man skulle ha kortere hår. Det skulle være korte og «hakkete» lengder rundt ansiktet, for en litt mer punk-look.

Lugg var ikke noe nytt på 60-tallet, men det som var annerledes fra tidligere var litt mer lengde med mer naturlig fall. Stjerner som Olivia Newton-John, Joni Mitchell og Jane Birkin var med på denne trenden.

70-TALLET: Farrah Fawcett med sin voluminøse, oppklippede manke. Foto: NTB
70-TALLET: Farrah Fawcett med sin voluminøse, oppklippede manke. Foto: NTB Vis mer
70-TALLET: Naturlig tekstur var trendy og enkelt, både krøllete og rett. Foto: NTB
70-TALLET: Naturlig tekstur var trendy og enkelt, både krøllete og rett. Foto: NTB Vis mer

1980-tallet: Volum-bonanza

Tiåret som har fortsatt å inspirere til trender sesong etter sesong. 80-tallet var året hvor volum var tilbake for fullt. Stort, tupert og bleket hår med permanent, var kodeordene på denne tiden.

Det fantes ingen grenser når det kom til hår, og alle eksperimenterte med forskjellige farger og fasonger. Små krøller, hockeysveis og hestehale på en side av hodet var gjengangere.

Madonna, Diana Ross, Dolly Parton og Cher var store navn med vågale frisyrer dette tiåret. For de mindre ekstreme, så var «The Diana» en populær look, inspirert av Prinsesse Diana.

80-TALLET: Volum og pannebånd var to av trendene som ble flittig brukt dette tiåret. Foto: NTB
80-TALLET: Volum og pannebånd var to av trendene som ble flittig brukt dette tiåret. Foto: NTB Vis mer
80-TALLET: Prinsesse Diana hadde en tidløs frisyre mange lot seg inspirere av, og er fortsatt et stilikon i dag. Foto: NTB
80-TALLET: Prinsesse Diana hadde en tidløs frisyre mange lot seg inspirere av, og er fortsatt et stilikon i dag. Foto: NTB Vis mer

1990-tallet: Tilbehørets tiår

Et tiår som har gjort et skikkelig comeback de siste årene nå, er 90-tallet. Alt av tilbehør som fantes skulle brukes i håret. Spenner, strikker, bøyler og blomster var pynt som ofte ble sett i håret til mange verden over.

Selve håret skulle være naturlig, rett, kreppet eller oppsatt i forskjellige små kreasjoner midt på hodet. Den mest etterspurte frisyren på 90-tallet var «The Rachel», etter Jennifer Aniston sin rollekarakter Rachel Green i komi-serien «Friends».

Stjerner som Gwen Stefani, Mariah Carey, Jennifer Lopez og Spice Girls var med på å skape mange trender dette tiåret.

90-TALLET: Jennifer Aniston med «The Rachel» - en av de mest etterspurte frisyrene på 90-tallet. Foto: NTB
90-TALLET: Jennifer Aniston med «The Rachel» - en av de mest etterspurte frisyrene på 90-tallet. Foto: NTB Vis mer
90-TALLET: Spice Girls var med på å skape mange trender da de var på sitt største. Foto: NTB
90-TALLET: Spice Girls var med på å skape mange trender da de var på sitt største. Foto: NTB Vis mer

2000-tallet: Rettetangens tiår

Starten av 2000-tallet tok noe fra 90-tallet med seg, men gikk mer over til litt mindre tilbehør etter som årene gikk. Lette bølger, kombinasjoner med krøller og kreppet, hestehale med oppsatt lugg og den klassiske sideluggen var å se på hoder over alt.

Bandana på hodet ble brukt av både kjendiser og vanlige folk, og farger med tykke kontrast-striper var populært. Hårfrisyrene bestod mye av kombinasjoner med innslag av krøllete og rettet, så rettetangen fikk kjørt seg godt dette tiåret.

Beyoncé, Britney Spears, Christina Aguilera, Pink, Avril Lavigne og Alicia Keys har satt trender etter trender dette tiåret.

2000-TALLET: Britney Spears var en av tiårets største pop-stjerner, og var alltid på plass med de siste trendene. Foto: NTB Scanpix
2000-TALLET: Britney Spears var en av tiårets største pop-stjerner, og var alltid på plass med de siste trendene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
2000-TALLET: På tidlig 2000-tallet handlet det om tykke striper og rettet hår for Beyoncé. Foto: NTB Scanpix
2000-TALLET: På tidlig 2000-tallet handlet det om tykke striper og rettet hår for Beyoncé. Foto: NTB Scanpix Vis mer

2010-tallet: Naturlig, løshår og side-cut

Frisyrene har vært noe mer beskjedne de siste 20 årene, med noen unntak av litt asymmetriske bob-frisyrer, side-cut og nye versjoner av «pixie»-frisyren.

«Instagram-hår» har vært i vinden for fullt de siste årene med lange, naturlige bølger, og farger har blitt satt mer i fokus. Alt fra balayage til dip-dye, og pastell til ombré har blitt utført i utallige versjoner og farger.

Den mer naturlige looken de siste ti årene kan dog diskuteres. Bruken av løshår og parykker er blitt mer og mer normalisert, så hvor naturlig er det egentlig? Artister, skuespillere og modeller har gjort sine versjoner av mer naturlige looks.

2010-TALLET: Rihanna har hatt utallige frisyrer gjennom årene, og her med en moderne versjon av «pixie»-frisyren. Foto: NTB
2010-TALLET: Rihanna har hatt utallige frisyrer gjennom årene, og her med en moderne versjon av «pixie»-frisyren. Foto: NTB Vis mer
2010-TALLET: Kylie Jenner er en av de som har fått både pastell-farger og bruk av parykk trendy. Foto: NTB
2010-TALLET: Kylie Jenner er en av de som har fått både pastell-farger og bruk av parykk trendy. Foto: NTB Vis mer

2020-tallet og fremover: Vi venter i spenning!

Frisører spådde hva som kom til å bli aktuelt i fjor, og det virker som det skal bli en større variasjon i de kommende trendfrisyrene.

Naturlige lengder, rett-klippet bob, buzzcut og «the shag» så vi mer av i 2020. Gardinlugg har nok engang kommet inn i motebildet, og over hele verden ser man denne lette luggen. Siv Oldervik, frisør og eier av Stas hår og bryn i Trondheim, forteller til KK at i år vil vi se mer av dette:

- Vi vil nok fortsette å se en del balayage og babylights, men jeg tror i i 2021 vil få et comeback på endimensjonale farger. Enten den er sort, brun, blond eller rød - det handler om samme farge fra rot til spiss.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer