Rød løper:

Her selges Oslos dyreste kjoler

Bli med til butikken der alle kan gjenfødes som en prinsesse.

RØD LØPER: Blir du kledd opp av denne dama er du garantert en terningast seks. FOTO: Anna Stokland
RØD LØPER: Blir du kledd opp av denne dama er du garantert en terningast seks. FOTO: Anna Stokland Vis mer
Publisert

Det klirrer lavt i eksklusive kleshengere, rasler i fjær og tynn chiffon løfter seg som snøfnugg i den lette trekken som feier gjennom butikken i det vi åpner døren. Mot oss kommer 180 centimeter superkvinne på skyhøye hæler, usminket ansikt (med unntak av røde lepper) og verdens bredeste smil.

- Velkommen hit! Har det ikke blitt fint her? Vana Perisa byr på fast håndtrykk og en stor klem i ett. Hun slår armene ut og viser stolt fram det store, lyse lokalet som ser ut som drømmegarderoben til Emily in Paris. Butikken har fått navnet «The Rebirth of the Princess», og kongstanken er å kunne tilby kundene noe de ikke finner andre steder. Et lite stykke Paris midt i Oslo.

Taller Marmo har satt fjær på motekartet, og det finnes mange ulike modeller hos Rebirth of The Princess. FOTO: Ida Bergersen
Taller Marmo har satt fjær på motekartet, og det finnes mange ulike modeller hos Rebirth of The Princess. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Vana prater entusiastisk på inn- og utpust mens hun blar gjennom stativer med den ene kjolen mer eksklusiv og iøynefallende enn den andre. Og prislappen er noe dyrere enn hva du finner på de typiske kjedebutikkene. Her er ligger nemlig kjolene på mellom 10.000 og 70.000 kroner.

Noen av dem har du helt sikkert sett. På en rød løper eller ved siden av terningen med seks øyne når Jan Thomas har stilt seg til doms over de mest velkledde. For kommer du ut av denne butikken med en av Vanas kjoler, ja, da er du nærmet garantert en av de mest velkledde uansett hvor du måtte befinne deg. Folk hun har kledd opp forteller om et helt spesielt blikk for både størrelse og hva du kler. Og også en til tider brutal ærlighet, som kan være litt tung å fordøye, men hvis du klarer å svelge stoltheten og lytte, ser du forbløffede resultater. Men hva ligger i denne superkraften?

– Jeg prøver alltid å tenke like mye på mennesket som på kjolen. Hva bor i den som skal bære kjolen og hvordan kan jeg hente fram det alle beste og det aller fineste.

Alle kan nemlig gjenfødes som en prinsesse foran speilet her. Vana Perisa, The Rebirth of The Princess
Alexandre Vauthier, Taller, Marmo, Guiseppe Zanotti ... Her kan prinsessedrømmen bli virkelighet. FOTO: Ida Bergersen.
Alexandre Vauthier, Taller, Marmo, Guiseppe Zanotti ... Her kan prinsessedrømmen bli virkelighet. FOTO: Ida Bergersen. Vis mer

DRØMMEN OM PARIS

Men eventyret startet langt unna haute couture og elegante lokaler i Sommerrokvartalet i Oslo. Det startet på CC Mart’n på Gjøvik, der en langbeint 15-åring var på shopping på JC sammen med mamma og ble oppdaget av en modellspeider. Det var selve jentedrømmen inkarnert. Vana ville bli modell. Det hadde hun drømt om siden hun var sju-åtte år. Og hun skulle bli kjent med kongelige og filmstjerner og åpne en butikk der alle prinsessene skulle handle. Møtet på CC Mart’n var første skrittet på vei mot drømmen og førte til fotoshoot, modellkonkurranse i regi av Heartbreak og Elite Modellook - og et tilbud om en lukurativ modellkontrakt i Paris.

Og det kunne vært starten på et riktig modelleventyr. Men historien ville det annerledes. For mamma Perisa sa blankt nei. Hun ønsket ikke å sende datteren på 15 til «ulvene» i Paris, og synes skole var langt viktigere. I tillegg hadde Vana allerede før avreise fått beskjed om å legge om matvanene og trene mer for å få den syltynne jentekroppen enda slankere.

- Jeg ble selvsagt skuffet og har nok mer enn en gang tenkt på hva som kunne ha blitt, men jeg vet innerst inne at det var riktig. Det gikk så fryktelig dårlig med så mange av jentene. Og for å være ærlig hadde jeg nok ikke orket å sulte meg. Jeg er liksom ikke typen som kan leve på to gulrøtter om dagen, ler hun hjertelig. – Det var en blanding av mamma og latskap som gjorde at jeg aldri kom meg av gårde til Paris.

Mamma sa nei til modellkarriere i Paris, men Vana skapte sin egen vei allikevel. FOTO: Anna Stokland
Mamma sa nei til modellkarriere i Paris, men Vana skapte sin egen vei allikevel. FOTO: Anna Stokland Vis mer

Men utferdstrangen var ikke borte og Vana tilbragte flere år i Los Angeles og jobbet blant annet i TV-kanalen E! Det skulle også på et tidspunkt føre henne til Playboy Mansion, hvor Hugh Hefner ikke la skjul på at han gjerne ville se mer av henne.

- Uff, det er litt av en historie, ler hun. – Jeg endte faktisk opp i det ikoniske huset på et tidspunkt. Jeg ble hentet av sjåføren til Hugh Hefner og han insisterte på å få se på meg gjennom kameraet ved porten for å bestemme seg for om jeg skulle få komme inn eller ikke. Det fikk jeg, for å si det sånn.

Latterdøra slås på vidt gap igjen. – Men for meg var det aldri aktuelt å ta av meg klærne for Hugh, hverken på glanset papir eller andre steder. Men det var gøy å være der. Jeg var mest nysgjerrig på interiøret der inne. Og det ble jo en skikkelig god historie av det!

ALLE ER VELKOMNE

Det litt uvanlige navnet «The Rebirth of The Princess» er en hyllest til alle de sterke kvinnene i Vanas liv. Oldemoren, mormoren, moren og henne selv: - Alle kvinnene i min slekt er født med en uvanlig sterk intuisjon, forteller hun og setter øyene alvorlig i meg. – Det er det det handler om. Å se folk for hva som bor inni dem, hva de har behov for. Også er det hyllest til Prinsesse Diana, min mors største ikon!

Backstage på Richard Quinn. Vi vet ikke enda hvilke kjoler som når butikken i Oslo, men vi krysser fingre. FOTO: Anna Stokland
Backstage på Richard Quinn. Vi vet ikke enda hvilke kjoler som når butikken i Oslo, men vi krysser fingre. FOTO: Anna Stokland Vis mer

Og kjærligheten til mennesker og vakre kjoler har ført Vana til motemetropoler og front row’er over hele verden. Sist i London for å se Richard Quinns siste kolleksjon. Briten, som i årevis har vært en favoritt blant kongelige og superstjerner, har for lengst funnet veien inn i Vanas butikk, og på visningen er hun selvsagt ikledd en iøynefallende, blomstret kreasjon fra designeren selv (ikke ulik en vi så på Prinsesse Eugenie bare noen dager før).

Snart får vi sikkert se den på en rød løper her hjemme. Vana har allerede tilbudt oss å låne hennes private kjole akkurat når vi vil. Det er bare å si fra. For sånn er hun.

Vana på vei til Richard Quinn-visning i kjole fra designeren selv (som hun gjerne låner bort). FOTO: Anna Stokland
Vana på vei til Richard Quinn-visning i kjole fra designeren selv (som hun gjerne låner bort). FOTO: Anna Stokland Vis mer

The Rebirth of The Princess har på mange måter blitt den butikken Vana drømte om åpne mens hun sto i kassa på Neste Stopp på CC Mart’n på Gjøvik. For kjendiser og til og med kongelige drar kredittkortet oftere her enn andre steder. Men Vana er nøye med å understreke at butikken er for absolutt alle:

Vana sammen med stjernedesigner Richard Quinn. FOTO: Anna Stokland
Vana sammen med stjernedesigner Richard Quinn. FOTO: Anna Stokland Vis mer

- Inge skal være redde for å komme hit. Alle er velkomne. Det beste jeg vet er å kle opp en som kanskje har glemt litt hvor flott hun faktisk kan være. Det å se hvor glade kundene kan bli når de ser i speilet at de virkelig stråler, det kan gjøre hele dagen min. Jeg bruker intuisjonen min, og prøver hele tiden å se mennesket. Jeg vil forandre noe til det bedre. Og så håper jeg kunden stoler nok på meg til å la meg gjøre jobben min.

Vana designer egne smykker under "The Rebirth of the Princess"-navnet, og de blir sett på kjendiser over hele verden. FOTO: Ida Bergersen
Vana designer egne smykker under "The Rebirth of the Princess"-navnet, og de blir sett på kjendiser over hele verden. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Blant merkene du finner i butikken, og noen av dem finner du ingen andre steder i hele Norden, er Alexandre Vauthier, Monot, Taller Marmo, Richard Quinn, Raisa Vanessa, Bronx & Banco og Haleia, samt sko fra Guiseppe Zanotti, og ikke minst Vanas eget smykkemerke, som bærer samme navn som butikken. Men er det noen drømmer igjen?

- Å, ja. Min største drøm er å kle opp prinsesse Ingrid Alexandra. En ekte prinsesse i The Rebirth of the Princess.

KKs moteredaktør mener The Rebirth of the Princess setter Norge på motekartet. FOTO: Ida Bergersen
KKs moteredaktør mener The Rebirth of the Princess setter Norge på motekartet. FOTO: Ida Bergersen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer