New York Fashion Week

Her stormer aktivister motevisningen

– Kan fungere for oppmerksomhet, sier dyreverner.

NEW YORK FASHION WEEK: Demonstranter tok se opp på catwalken under Coach-visningen i New York. FOTO: NTB.
NEW YORK FASHION WEEK: Demonstranter tok se opp på catwalken under Coach-visningen i New York. FOTO: NTB. Vis mer
Publisert

Sesongens moteuker – eller motemåneder – er godt i gang, og først ut av de internasjonale er New York.

Hit kommer redaktører, motejournalister, stylister, innkjøpere og andre moteprofiler, blant dem store kjendiser, for å se designernes og merkenes nye kolleksjoner.

Månedsvis med arbeid ligger bak, ikke bare kolleksjonene, men også selve visningene, som gjerne også har en nokså stiv prislapp.

Kanskje ikke så rart da at designerne er litt opptatt av at alt skal gå etter planen.

Men så er det ikke alltid det gjør det, da.

Under Coach-visningen i New York forrige uke stormet nemlig aktivister visningen.

To demonstranter fra den kontroversielle dyrevernorganisasjonen Peta tok seg opp på catwalken. Den ene var iført undertøy og med kroppsmaling som skulle ligne en flådd kropp med muskler, hud og sener og med påskriften: «Coach' skinn dreper» på kroppen. Den andre bar et skilt med samme budskap. En tredje skal ha filmet.

KUPPET VISNINGEN: Demonstranter fra Peta tok seg opp på catwalken under denne visningen under moteuken i New York. FOTO: NTB.
KUPPET VISNINGEN: Demonstranter fra Peta tok seg opp på catwalken under denne visningen under moteuken i New York. FOTO: NTB. Vis mer

CNN, som var tilstede under visningen i New York torsdag, skriver at de så sikkerhetsvakter som forsøkte å stoppe demonstrantene, men at de skal ha klart å komme seg halvveis gjennom rommet før de ble fysisk fjernet fra catwalken.

– Det er på tide å STOPPE med å selge huden til andre og droppe skinn, Coach, skriver dyrevernorganisasjonen på X (tidligere Twitter) til videoen av opptrinnet.

Visningen markerer kreativ direktør Stuart Vevers ti år ved merket, og blant gjestene var topptunge navn som Jennifer Lopez.

– Demonstrasjoner som dette kan fungere for oppmerksomhet, sier veterinær og leder i Noah, Siri Martisen.

Veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen. FOTO: Privat.
Veterinær og leder i Noah, Siri Martinsen. FOTO: Privat. Vis mer

For NOAHs del fungerte det vel så bra å oppfordre aktører i motebransjen til å selv å ta avstand fra pels, basert på informasjon om dyrene.

Dyrevernorganisasjonen fikk daværende Oslo Fashion Week til å ta avstand fra pels i 2010, som den første moteuken i verden.

– Oppsiktsvekkende demonstrasjoner får gjerne medieoppmerksomhet, og dermed starter man en debatt. For NOAH er det også viktig at man har fokus på fakta om dyrene når saker diskuteres i offentligheten.

Nå som stadig flere designere og merker tar avstand fra bruk av pels i sine kolleksjoner, er det skinn som står for tur.

– Bruk av dyr til mote bør definitivt fases ut. Med kreativitet og nytenking er det ikke noe problem å erstatte tekstiler basert på dyrs lidelse, sier Martinsen.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer