Brandy Melville:

Hevder denne tenåringsbutikken bare ansetter tynne, pene, hvite jenter

Rystende rapport avdekker rasisme og grov diskrimering.

LANGE KØER: Det var lange køer utenfor Brandy Melville-butikken i Oslo i sommer. FOTO: NTB
LANGE KØER: Det var lange køer utenfor Brandy Melville-butikken i Oslo i sommer. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Kontroversielle Brandy Melville er nok en gang i hardt vær. Denne gangen dreier det seg om kulturen på arbeidsplassen. Eller mangelen på sådan.

En ny rapport fra Business Insider har nemlig avdekket svært alvorlige forhold hos den utskjelte italienske butikkjeden.

The Cut kaller det «et helvetes sted å jobbe», og mener rapporten får Brandy Melville til å fremstå som «en urovekkende sammensetning av alle de mest giftige, sexistiske, rasistiske selskapene du noensinne har lest om».

«Marerittaktig ansettelsesprosess»

For den italienske fast fashion-giganten stikker problemene altså dypere enn den utskjelte «One Size Fits Most»-filosofien, som forøvrig ble endret fra «One Size Fits All» etter massiv klagestorm. Brandy Melville har i en årrekke fått kritikk nettopp for å selge klær i én størrelse, og ble tidligere i år nominert til «verstingprisen» Gullbarbie av Press - Redd Barna Ungdom.

Til tross for det har køene utenfor butikkjedens Oslo-butikk vært svært lange.

Det var studentavisa Universitas her hjemme som i 2017 først skrev om klesbutikkens fotopraksis der bilder av ansatte hos Brandy Melvilles Oslo-filial ble sendt til utenlandske sjefer hver dag.

EN STØRRELSE: Brandy Melville har fått kritikk for bare å føre klær i én størrelse. FOTO: INSTAGRAM @BRANDYMELVILLEU
EN STØRRELSE: Brandy Melville har fått kritikk for bare å føre klær i én størrelse. FOTO: INSTAGRAM @BRANDYMELVILLEU Vis mer

Det er bare noe av det som trekkes frem i rapporten som også omhandler det som refereres til av The Cut som «en marerittaktig ansettelsesprosess».

Sjefene, som ifølge motenettstedet består av en gruppe hvite menn i 30-årene, har kontorer over merkets flaggskipbutikk i New York. Fra her kan de se kundene i butikk, og dersom de ser noe de liker kan de gi tegn til de ansatte i butikk om å spørre etter kundes bilde og kontaktinfo.

Så, etter en runde med Facetuning, presenteres kandidatene for sjefene som ser på bildene og gjerne også jentenes respektive Instagram-profiler. Liker de det de ser ansetter de gjerne jentene umiddelbart via tekstmelding, og lønna baseres visstnok på de samme bildene.

De oppsiktsvekkende funnene i rapporten sprer seg nå som ild i tørt gress på sosiale medier. Instagram-kontoen Diet Prada mener størrelse-debatten bare er toppen av isfjellet, og deler anklagene mot Brandy Melville med sine 2,8 millioner følgere.

Nazi-referanser, rasisme og diskriminering

Daglige bilder av de ansatte sendes ifølge rapporten fortsatt til toppsjefen Stephan Marsan som visstnok kan få opptil 2000 slike tekstmeldinger om dagen. Det rapporteres også om felles slankekurer i forkant av besøk fra toppsjefen, tenåringsjenter som blir tvunget til å skifte foran sjefene og forespørsler fra Marsan om å fjerne svarte kunder fra butikkene.

Ansatte rapporterer også om seksuell trakassering og overgrep, blant annet fra menn i toppsjefens nærmeste krets.

Det tegnes ikke et særlig sympatisk bilde av Marsan i rapporten. En tidligere butikkeier sier blant annet at Marsan har et veldig spesifikt bilde av idealkunden; hvit, pen og tynn. Han vil visstnok heller ikke at svarte kunder skal handle i butikkene, og skal ha sagt at overvektige og svarte kunder vil ødelegge merkets rykte, forteller eks-butikkeieren.

POPULÆRT: Den italienske fast fashion-kjeden tiltrekker seg kunder til tross for den massive kritikken. Her fra butikken i Oslo i sommer. FOTO: NTB
POPULÆRT: Den italienske fast fashion-kjeden tiltrekker seg kunder til tross for den massive kritikken. Her fra butikken i Oslo i sommer. FOTO: NTB Vis mer

Toppsjefen selv synes ifølge The Cut å være fint lite berørt av anklagene mot ham. Skjermdump fra en tekstmeldingstråd med 30 personer kalt «Brandy Melville gags» viser visstnok Marsan og hans kompiser som sender svært grove meldinger som inkluderer nazi-referanser, vitser om Holocaust, bilder av nakne kvinner og rasistiske bilder og såkalte memes.

Brandy Melville står samtidig overfor to søksmål fra kanadiske butikkeiere som sier de ble sparket for å nekte å si opp ansatte basert på utseende deres. Marsan nekter imidlertid for å «noensinne ha sparket en ansatt basert på hans eller hennes etnisitet». Verken han, de andre sjefene eller representanter fra Brandy Melville har svart på Business Insiders henvendelser.

KK har forsøkt å få en kommentar fra Brandy Melville, foreløpig uten hell.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer