Sebramønster:

– High fashion og trashy på samme tid

Motebildet bugner av dyremønster - og i tet finner vi sebra som gir leoprintet tøff konkurranse.

SEBRAMØNSTER: Etter pandemi kan vi endelig reise. Det eksotiske har blitt aktuelt igjen - og dets fremste symbol? Dyreprintet. Foto: NTB
SEBRAMØNSTER: Etter pandemi kan vi endelig reise. Det eksotiske har blitt aktuelt igjen - og dets fremste symbol? Dyreprintet. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Som kjent, bukter og bugner trendbildet seg som en slange. Trendene avløses av hverandre, og gjør stadig comeback. Det er lekent og forfriskende når man kan finne frem gamle skatter som har blitt aktuelle igjen – og en anelse irriterende når looken man ikke kan fordra plutselig er å se overalt igjen!

En ting som ser ut til å aldri ha gått helt av moten er dyreprintet. Er det ikke croco så er det snake – og leopardmønsteret tyngst av dem alle. Nå får derimot sistnevnte tøff konkurranse av sebraprintet, som atter en gang gjør inntog i motebildet.

Moteprofiler og kjendiser har på ny lagt sin elsk på et forfriskende sebra-statement. Heng på for inspirasjon til hvordan du kan style looken utover sommeren og høsten.

Mer og mer gjeldende

I skandinaviske Vogue argumenteres det for at sebramønsteret kommer snikende inn i angrepsposisjon overfor leopardmønsteret av en helt spesiell grunn: at sistnevnte har blitt så ordinært at det kan kategoriseres blant såkalte neutrals. Leo har offisielt bestått tidens prøve: og da er det på tide med noe nytt i topp.

Sebramønsteret har gjort seg mer og mer gjeldende de siste par årene – brukt av både influencer Pernille Teisbaek, modellene Elsa Hosk og Hailey Bieber og Megan Fox. Populære The Attico kom med noen rå sebraboots, og it-merket Bottega Venetta med clutch i sebra.

Og det skal jo ofte tross alt ikke mer til for å forårsake tidevannsskifte i motebildet.

TRENDY: Moteprofil Maren Schia møtte opp på sommerens ELLE-fest i fresh sebrakjole. Foto: Instagram @marenschia
TRENDY: Moteprofil Maren Schia møtte opp på sommerens ELLE-fest i fresh sebrakjole. Foto: Instagram @marenschia Vis mer

Merkene har allerede fulgt på. På catwalken og i gatemotebildet for 2021, så vi tendenser til at dyreprintet var på full fart tilbake i motebildet. Hva kolleksjonene for sesongen vi snart går inn i angår, var det sebra å se hos eksempelvis Samsøe Samsøe og Stine Goya.

KKs mote- og skjønnhetsansvarlig Ida Elise Einarsdottir, tror dyreprint-boomen kan sees i sammenheng med pandemien og det den førte med seg av distansering og hjemmetid.

– Endelig kunne vi reise igjen, og det eksotiske ble igjen aktuelt. Dets fremste symbol? Dyreprintet, mener Einarsdottir.

PÅ CATWALKEN: Flere merker har vist sebraprintet på catwalken de siste sesongene. Her hos Stine Goya under Copenhagen Fashion Week i februar. Foto: Copenhagen Fashion Week
PÅ CATWALKEN: Flere merker har vist sebraprintet på catwalken de siste sesongene. Her hos Stine Goya under Copenhagen Fashion Week i februar. Foto: Copenhagen Fashion Week Vis mer

– Dyreprint er en trend som på en måte alltid er i motebildet. I større eller mindre grad, slår hun fast.

Om sebraprintet klarer å fullstendig avtrone leopard gjenstår fortsatt å se. Men Einarsdottir sier seg skeptisk til om sebra klarer å danke ut leo.9/-

– Det tror jeg kanskje ikke – i konkurransen med leo tror jeg sebra går tapende ut på sikt. Motebildet kan på mange måter være like nådeløst som dyreverdenen.

NY FAVORITT: Sebramønsteret gjør seg gjeldende som ny favoritt hos en rekke moteprofiler. Her på Sofie Årnes. Foto: Instagram @sofieaarnes
NY FAVORITT: Sebramønsteret gjør seg gjeldende som ny favoritt hos en rekke moteprofiler. Her på Sofie Årnes. Foto: Instagram @sofieaarnes Vis mer

Lang historie

Et trendbilde fullt av dyreprint eller ei, har leopardprintet klart å kapre en helt spesiell posisjon. Trenden kommer og går, men forsvinner aldri helt. Historien er «full av det», minner Einarsdottir.

– En trend som man enten hater eller elsker – eventuelt elsker å hate eller også hater å elske, sier Einarsdottir.

Det er liksom noe helt spesielt med leopardmønster; det kan kle alle, passe sammen med alle farger og det kan relativt enkelt styles opp og ned, forklarer hun.

Et annet viktig poeng, er hvor mangefasettert leopardprintet er.

– High fashion og trashy på samme tid, eksklusivt – som på Jackie Kennedy – og harry, feminint og tacky – som på Seg Bundy og Fran Fine i The Nanny, som paradoksalt nok er blitt et moderne stilikon, sier Einarsdottir.

DYREPRINTET STÅR STERKT: Ida Elise Eide Einarsdottir, KKs mote- og skjønnhetsansvarlig påpeker at dyreprintet står sterkt i motebildet, og leopard troner øverst. Foto: Astrid Waller
DYREPRINTET STÅR STERKT: Ida Elise Eide Einarsdottir, KKs mote- og skjønnhetsansvarlig påpeker at dyreprintet står sterkt i motebildet, og leopard troner øverst. Foto: Astrid Waller Vis mer

Leopardprint ble for alvor introdusert i motebildet med masseproduksjon av klær og utviklingen av syntetiske materialer.

– Det ekspertene nå mener er motens største problem gjorde jo moten både rimelig og tilgjengelig i sin tid, sier Einarsdottir.

– Leopardprint har dessuten en lang historie i europeisk Haute Couture med Christian Dior som den første designeren som viste leopardprint på catwalken i 1947, og ble etterhvert også en del av gatemoten, forteller hun.

Med jevne mellomrom, fortsetter printet å dukke opp på catwalken hos noen av verdens største og viktigste designere og motehus. Det avskrives aldri helt.

KONKURRANSE: Leopardmønsteret har blitt så 'mainstream' og får nå tøff konkurranse av ny favoritt: sebraprintet. Her fra Samsøe Samsøe-kolleksjon. Foto: Copenhagen Fashion Week
KONKURRANSE: Leopardmønsteret har blitt så 'mainstream' og får nå tøff konkurranse av ny favoritt: sebraprintet. Her fra Samsøe Samsøe-kolleksjon. Foto: Copenhagen Fashion Week Vis mer

Opp gjennom historien har dessuten en rekke stilikon sverget til printet; Josephine Baker, Elizabeth Taylor og Jackie Kennedy, for å nevne noen. Og i mer moderne tid, blant andre Beyoncé og Michelle Obama, minner Einarsdottir.

– Det rent symbolske ved printet er heller ikke til å komme bort fra; Det majestetiske kattedyret symboliserer blant annet både villskap, dristighet og mot. Kanskje ikke så rart da at vi ønsker å ikle oss nettopp leopardens flekker, mener Einarsdottir.

– Perfekt for dyreprint

Likevel, er det er nok langt fra feil å satse litt ekstra på det hvit- og sortstripede dyret fremover. Kanskje til og med på tide!

– Sånn funker jo den tilsynelatende evige trendkarusellen som motebransjen er – når noe blir for mainstream, så er det ikke like interessant lenger. Litt sånn er det med leopardprint, bekrefter Einarsdottir.

Og sebraprintet er allerede på plass hos både kjedene og i high streets, naturligvis.

BLAZER: Ida Elise Einarsdottir ønsker seg en blazer med sebramønster. Her på moteprofil Petra Henriette Rufi Graven. Foto: Instagram @petrahenriette
BLAZER: Ida Elise Einarsdottir ønsker seg en blazer med sebramønster. Her på moteprofil Petra Henriette Rufi Graven. Foto: Instagram @petrahenriette Vis mer

Einarsdottir har ikke vanskeligheter for å ønske det konkurrerende dyreprintet velkommen. Heller sebra enn leo denne sesongen.

– Sett er jo veldig på moten, og er perfekt for dyreprint. Blir det for mye av det gode er det bare å bytte ut under- eller overdel med noe mer nøytralt, tipser hun.

Særlig et sebrastripet sett fra Cos med shorts og bluse står øverst på ønskelista.

Jeg elsker blazere, og drømmer om en oversized, sebrastripet variant som jeg kan bruke til enkle jeans eller bukser, eller også over en silkekjole, legger hun til.

TREND-PRINT: Mange moteprofiler sverger allerede til ulike former for sebraprint. Her på Tsutsumi Hoang. Foto: Instagram @xoxotsumi
TREND-PRINT: Mange moteprofiler sverger allerede til ulike former for sebraprint. Her på Tsutsumi Hoang. Foto: Instagram @xoxotsumi Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer