Diana Revenge Dress:

Historien bak Dianas «hevn-kjole»

Den skapte et moteøyeblikk for historiebøkene, sier moteeksperten.

DIANA SJOKKERTE: Prinsesse Diana ankom en veldedighetsmiddag i denne kjolen like etter at prins Charles innrømte utroskap. Foto: Scanpix
DIANA SJOKKERTE: Prinsesse Diana ankom en veldedighetsmiddag i denne kjolen like etter at prins Charles innrømte utroskap. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Året er 1994. Prins Charles har nettopp innrømmet at han vært utro mot ektefellen - prinsesse Diana av Wales. Paret forlovet seg i 1981, men ifølge flere kilder var det ikke bare de to i dette forholdet. Kvinnen Charles hadde hatt en affære med var Camilla Parker-Bowles. I dag kjenner du henne som hertuginne av Cornwall.

I det Charles' tilståelse vises på TV, dukker Diana opp på en veldedighetsgalla på «The Serpentine Gallery». Det at Charles innrømte utroskap skulle ha dominert avisoverskriftene, men det var kjolen Diana hadde på seg da hun møtte opp på gallaen som stjal all oppmerksomhet.

«Charles confesses... as Diana Dazzles» lyder overskriften på fronten av Daily Mail torsdag 30. juni 1994. Hun trer ut av bilen iført en sort, stram kjole fra Christina Stamboulian med slep på siden, i knelengde. Til antrekket hadde hun et par sorte strømpebukser, sorte pumps, en sort clutch og glitrende smykker rundt håndleddet, halsen og i ørene. Kjolen, som fikk alle til å måpe, fikk navnet «the Revenge Dress» - «hevn-kjolen».

- Visstnok hadde hun egentlig en annen kjole fra Valentino innkjøpt til anledningen, men bråbestemte seg for den lille sorte, som hadde hengt tre år i klesskapet hennes, da hun syntes den var alt for dristig. Dermed fikk hun vist Charles og resten av verden hva han gikk glipp av. En veldig menneskelig reaksjon – og den skapte et moteøyeblikk for historiebøkene, sier KK-redaktør Ingeborg Heldal.

HEVN-KJOLEN: Diana ankommer The Serpentine Gallery i det som senere ble kalt «the Revenge Dress». Foto: NTB
HEVN-KJOLEN: Diana ankommer The Serpentine Gallery i det som senere ble kalt «the Revenge Dress». Foto: NTB Vis mer

I dokumentaren «Diana and the Paparazzi» forteller Amanda Platell, skribent og tidligere «spinndoktor», at dette var Diana på sitt mest manipulative, fantastiske selv.

- Måten hun gikk sakte mot tilstelningen på slik at fotografene hadde mulighet til å ta masse bilder av henne, måten hun hilste og snakket med alle de oppmøtte - det var rett og slett gull!

- Hun var den første kjendisen som visste hvordan hun skulle manipulere pressen. Så når Diana brukte visse klær eller gjorde visse ting, innså vi ikke at vi faktisk ble manipulert. Det var det eneste bildet du så i avisene i dagene etter. Og alle sa det samme: «Charles, Charles... Hvordan kan du la dette gå?» forteller paparazzi Mark Saunders i dokumentaren.

LES OGSÅ: 9 ganger hertuginne Kate så skremmende lik ut prinsesse Diana

- Diana redefinerte den kongelige stilen

Diana ble tidlig kjent som et moteikon. Helt fra hun dukket opp litt sky og sjenert på slettene i Wales, på sine første dates med prins Charles, i tweedskjørt og matchende dressjakke, til hun seilte over røde løpere og bonede dansegulv i lange kjoler.

- Diana var mye modigere i klesveien enn hva som var vanlig blant kongelige. Hun brøt ofte med kongelig etikette, brukte kroppsnære kjoler, brukte diademet som pannebånd, og fulgte og satte trender i mye større grad enn noen kongelige før henne. Hun ble et royalt stilikon uten sidestykke! Hun var muse for mange designere, og Dior skiftet i sin tid navn på vesken som opprinnelig het «Chouchou», og døpte den i stedet «Lady Dior» for å ære prinsesse Diana. Ryktene sier at hun hadde vesken i alle farger og materialer, forteller Ingeborg Heldal.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

Moteprofil Silje Pedersen mener Diana hadde en elegant og sofistikert stil som til og med blir kopiert den dag i dag.

- Diana redefinerte på mange måter den kongelige stilen fordi hun turte å ta noen vågale motevalg som ettersittende kjoler, dypere utringninger og kortere skjørtelengder, har Pedersen tidligere sagt.

Foto: NTB
Foto: NTB Vis mer

På lik linje med «den lille sorte» og trenchcoaten, gikk også den hvite blusen igjen. Prinsesse Diana kombinerte den gjerne med et blyantskjørt og pumps med høye hæler. Flere av kjolene hun brukte hadde ofte samme dype, runde eller firkantede utringning, og var gjerne tettsittende.

Hun bar også noen litt mer vågale varianter hvor ryggen var dypt utringet. Perlekjeder brukte hun også ofte - både til selskapskjoler og enkle gensere og kardiganer. Dressjakken gikk også igjen, i farger som lavendel, rødt og flaskegrønt. Knappene ofte i gull eller svart, og med svarte eller hvite topper under.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

- Men Diana brakte først og fremst en helt ny varme og medmenneskelighet inn i det britiske kongehuset. I dag er vi mer vant til å se de kongelige ta på eller klemme eller bøye seg ned for å snakke med folk, men den gangen, på begynnelsen av 80-tallet, var det aldri noen kongelige som satte seg på huk og snakket med frammøtte barn, klemte syke pasienter eller holdt eldre mennesker i hånden – ikke før Diana. Hun moderniserte på den måten kongehuset, og arven hennes lever videre i måten hun oppdro sønnene sine på og hvilke partnere de har valgt. Det ble sagt om Diana at hun aldri var likegyldig, og det tror jeg er riktig. Hun virket bestandig tilstedeværende i alt hun gjorde, sier Heldal.

LES OGSÅ: Prins William sørger for at barna lærer sin avdøde bestemor, prinsesse Diana, å kjenne: - Mamma hadde vært en grusom bestemor!

Foto: Scanpix

Klarte aldri å glemme kjærligheten mellom dem

På 80- og 90-tallet var Camilla Parker-Bowles (født Camilla Rosemary Shand i 1947) en av Storbritannias mest forhatte kvinner. Det var flere som hevdet at hun var selve roten i ekteskapsbruddet mellom prins Charles og prinsesse Diana.

Og ja, på mange måter var hun nok kanskje det. Men når sant skal sies var det antagelig flere grunner enn Camilla Parker-Bowles, som gjorde at ekteskapet mellom tronarvingen av Storbritannia og den nesten 13 år yngre sosietetspiken Diana Spencer offisielt opphørte i juli 1996.

FOTO: NTB
FOTO: NTB Vis mer

Camilla og Charles klarte aldri å glemme kjærligheten som oppsto mellom dem

Historien med prins Charles og Camilla Rosemary Shand begynte lenge før Diana. De møttes for første gang under en polomatch Windsor på begynnelsen av 70-tallet.

De begynte å date, men forholdet tok brått slutt året etter da prinsen tjenestegjorde i Den kongelige marine. I løpet av denne tiden forelsket Camilla seg i Andrew Parker Bowles, en rik og mektig mann som hadde en høy posisjon innenfor den britiske hæren.

Han skal for øvrig tidligere ha datet prins Charles' yngre søster prinsesse Anne.

Camilla og Andrew giftet seg i 1973, og ekteskapet varte til 1995. De fikk barna Thomas Henry Charles Parker Bowles (født i 1974) og Laura Rose Parker Bowles (født i 1979) sammen.

Men Camilla og Charles klarte aldri å glemme kjærligheten som oppsto mellom dem under polokampen i 1970.

DEN LANGE SORTE: Camilla Parker Bowles bar en sort, utringet kjole allerede under Windsor Horse Show Ball i 1992 - mon tro om prinsesse Diana har latt seg inspirere av denne, da hun gikk for den korte, sorte to år senere? FOTO: NTB
DEN LANGE SORTE: Camilla Parker Bowles bar en sort, utringet kjole allerede under Windsor Horse Show Ball i 1992 - mon tro om prinsesse Diana har latt seg inspirere av denne, da hun gikk for den korte, sorte to år senere? FOTO: NTB Vis mer

Skal vi tro historiker Sally Bedell Smith fikk altså ikke prins Charles lov til å gifte seg med Camilla ettersom hun ikke var «jomfruelig» nok for den britiske tronarvingen. I et brev til Lord Mountbatten skrev prins Charles, ifølge Daily Telegraph, om sin reaksjon da han hørte at Camilla var blitt gift med Andrew Parker Bowles i 1973: «Jeg antar at følelsen av tomhet vil gå over etter hvert».

- Jeg vil ha ektemannen min

På midten av 80-tallet gjenopptok Camilla og Charles kontakten, og nok en royal affære var dermed i gang.

I 1991 var prinsesse Diana i samtaler med den britiske journalisten Andrew Morton i forbindelse med biografien «Diana: Her True Story». Ifølge lydopptak skal den britiske prinsessen ha avslørt at hun var fullt klar over ektemannens eskapader, og hun skal også ha konfrontert Camilla - som var i hennes utvidede omgangskrets - med dette under en bursdagsfeiring for Camillas søster i 1989.

«Camilla, jeg vil bare gjøre deg oppmerksom på at jeg vet akkurat hva som foregår mellom deg og Charles. Jeg ble ikke født i går», skal Diana ha sagt til Camilla, som responderte med: «Du har alt du noensinne har drømt om. Du kan få hvilken som helst mann du vil ha, og du har to fantastiske barn. Hva mer vil du ha?». Diana skal da ha svart kontant: «Jeg vil ha ektemannen min».

LES OGSÅ: Dronning Elizabeth nektet lillesøsteren å få sitt livs kjærlighet

- TRE I EKTESKAPET: Den britiske prinsen møtte Camilla allerede på begynnelsen av 70-tallet, men ble tvunget til å gifte seg med den nesten 13 år yngre sosietetskvinnen Diana Spencer. Bildet til venstre er tatt i 1975, bildet til høyre av Diana og Camilla er tatt i 1980. Foto: NTB
- TRE I EKTESKAPET: Den britiske prinsen møtte Camilla allerede på begynnelsen av 70-tallet, men ble tvunget til å gifte seg med den nesten 13 år yngre sosietetskvinnen Diana Spencer. Bildet til venstre er tatt i 1975, bildet til høyre av Diana og Camilla er tatt i 1980. Foto: NTB Vis mer

- Vel, det var tre av oss i ekteskapet

Men det er Diana-intervjuet med den britiske BBC-journalisten Martin Bashir, gjort i 1995, som har fått mest oppmerksomhet. I intervjuet innrømmer Diana sitt forhold med rideinstruktøren Hewitt, i tillegg til at hun kommenterer Charles' forhold til Camilla. Intervjuer Bashir spør Diana om hun tror at Camilla Parker Bowles var en utløsende faktor med tanke på ekteskapets fall, og hun svarer ærlig:

- Vel, det var tre av oss i ekteskapet. Så det var litt overfylt, kan man si.

To år etter at Bashir-intervjuet ble gjort døde Diana i en bilulykke i Paris. Dermed fikk historien en tragisk slutt. Men for Camilla og Charles betydde dette at de nå kunne la kjærligheten blomstre fritt, uten å «bekymre seg» for tredjeparten. I 1999 viste Charles og Camilla seg sammen offentlig for første gang siden skandaleårene som ledet opp til Dianas død, under en bursdagsfest på Ritz Hotel i London. Året etter var hun med Charles til Skottland i forbindelse med offentlige tilstelninger, og da hun senere det året var med under eks-kong Constantine II av Hellas' 60-årsfeiring var hun for alvor tatt inn i varmen i det britiske kongehuset - og ikke minst av dronning Elizabeth (i dag 94 år) selv.

FOR MARIO TESTINO: I 1997 poserte Diana for den anerkjente motefotografen Mario Testino. Bildene var egentlig planlagt publisert i en fotoserie for Vanity Fair. Dette bildet er tatt under en auksjon ved Christie's auction house i London i 2010. Da ble det estimert at fotografiet hadde en verdi på rundt 22 000 pund. Foto: NTB
FOR MARIO TESTINO: I 1997 poserte Diana for den anerkjente motefotografen Mario Testino. Bildene var egentlig planlagt publisert i en fotoserie for Vanity Fair. Dette bildet er tatt under en auksjon ved Christie's auction house i London i 2010. Da ble det estimert at fotografiet hadde en verdi på rundt 22 000 pund. Foto: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer