Erdem x H&M:

H&M inviterer til kjendisfest samtidig som kjedebutikken avsløres for å brenne klær

Slik svarer den svenske klesgiganten.

ERDEM x H&M: Kate Bosworth, Kirsten Dunst og Kate Mara sitter klare på første rad for å se kolleksjonen. Foto: Scanpix
ERDEM x H&M: Kate Bosworth, Kirsten Dunst og Kate Mara sitter klare på første rad for å se kolleksjonen. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har gledet oss helt siden mai til å se samarbeidskolleksjonen til H&M og Erdem. Den svenske kjedebutikken har tidligere jobbet sammen med merker som Balmain og Kenzo, men nå er det altså britiske Erdem sin tur. For ikke lenge siden fikk du se kolleksjonen for første gang (se alle bildene her), men nå har den også blitt vist i Los Angeles for noen svært så kjente navn.

Kate Bosworth (34), Kate Mara (34), Kirsten Dunst (35) og Alexa Chung (33) er bare noen av dem som møtte opp for å se den nye kolleksjonen, og de hadde selvfølgelig kledd seg i antrekk fra Erdem x H&M. Til KK forteller designer Erdem Moraliouglu at kolleksjonen handler om en vennegjeng på en engelsk herregård som blander garderobene sine og bruker den på sin egen måte. Psst: Har du sett hvilken Skam-stjerne som er modell for Erdem x H&M?

Men det har ikke bare vært oppturer for skandinaviske kjedebutikken denne uken. Samtidig som det holdes kjendisfest i solfylte California, avslører danske TV 2 at H&M brenner flere tonn usolgte klær. Les mer lengre ned i saken.

LES OGSÅ: Blake Lively brukte 7 antrekk på én dag

Sjokkerende avsløring

På samme tid som Hennes & Mauritz slipper samarbeidskolleksjonen, blir det også kjent at H&M Danmark brenner flere tonn med usolgte klær. Det var programmet Operation X, sendt på danske TV 2, som avslørte den sjokkerende nyheten om at kjedebutikken har sendt flere tonn med klær til et forbrenningsanlegg i Roskilde siden 2013.

NRK skriver at journalistene selv tok stikkprøver fra et parti og at de fant bukser som var nye, tilsynelatende feilfrie og utstyrt med prislapp. Mia Møgelgaard, ansvarlig for bærekraft i H&M, hadde forsikret journalistene i Operation X om at kjeden ikke har svinn i det hele tatt. Hun fortalte blant annet at dersom en vare ikke selger godt ett sted, kan de flytte den til et sted hvor den kan bli solgt.

I en mail til KK forteller Joanna Morell, kommunikasjonssjef i H&M Norge, at det er sjelden H&Ms produkter sendes til forbrenning, og gjøres kun når de ikke oppfyller deres sikkerhetskrav.

- De to produktene som nevnes i dette programmet var farlige for våre kunder - noe som er blitt bekreftet av eksterne laboratorier. Det ene produktet var blitt angrepet av mugg og det andre inneholdt gøye mengder med bly. Derfor måtte vi brenne klærne. Det er veldig sjelden at H&M sender klær til forbrenning og dersom det skjer er det fordi det ikke er sikkert å bruke dem, sier Morell og fortsetter:

- Klær som møter våre sikkerhetskrav, men som av andre årsaker ikke kan selges, doneres i Norge til Fattighuset eller sendes til I:Collect som resirkulerer produktene.

LES OGSÅ: Nå gjør disse buksene et comeback

«Det er ingen regler i mote bortsett fra én: resirkuler klærne dine»

Slik lyder budskapet i en av H&Ms verdensomspennende kampanjer om gjenbruk. Et budskap som eksperter nå kaller for hykleri.

- Umiddelbart henger det jo svært dårlig sammen med deres bærekraftprofil og de signalene de sender ut. Det er grunnleggende hykleri, sier Esben Rahbek, professor i bærekraft og branding ved CBS, til TV2 Danmark.

Vi spør Morell i H&M om hva hun tenker om Rahbeks uttalelse om hykleri, og hun understreker at de aldri brenner funksjonelle klær:

- Det ene produktet som nevnes i Operation X har ikke i sin helhet blitt testet for bly, og har derfor ikke testet den delen av plagget som ga utslag for store menger bly. Det andre produktet testet de for bakterier, ikke mugg. Vi kommer aldri til å brenne klær vi kan selge til våre kunder. Hverken i Danmark, Sverige, Norge eller noe annet land, sier Morell.

LES OGSÅ: Zara anklages for å ha stjålet design

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer