Sminke med solfaktor:

Holder det å bruke sminke med solfaktor?

Ekspertene har gitt oss svaret.

SMINKE MED SOLFAKTOR? Er det nok eller burde man bruke solkrem også? FOTO: NTB Scanpix
SMINKE MED SOLFAKTOR? Er det nok eller burde man bruke solkrem også? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert fått med deg at flere og flere skjønnhetsmerker kommer med sminke som inneholder solfaktor. Dette er på ingen måte en nyhet, men spørsmålet er om det egentlig holder å bruke sminke med solfaktor? Får man egentlig den beskyttelsen en trenger?

- Nei, det er ikke en fullverdig beskyttelse, sier Camilla Forthun, hudterapeut på Beth's Beauty på Frogner.

Hun legger til at det ikke er anbefalt å bruke når man er på stranden, men at slik sminke heller skal brukes til hverdag som en siste finish.

IKKE FULLVERDIG BESKYTTELSE: Nei, sminke med solfaktor gir deg ikke den beskyttelsen du trenger i sola. FOTO: NTB Scanpix
IKKE FULLVERDIG BESKYTTELSE: Nei, sminke med solfaktor gir deg ikke den beskyttelsen du trenger i sola. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tone Skipa, skjønnhetsblogger på Toneskipa.no, støtter Forthun og sier at solfaktor i sminke ikke hjelper spesielt mye.

- Man kan vel egentlig si at SPF (sun protection factor) i sminke er en form for topping for litt ekstra beskyttelse. Den eneste solbeskyttelsen som er god nok, er å påføre nok mengde av krem, og da snakker vi om 3 ml til ansiktet om du ønsker den faktoren som står på flakongen.

Skipa nevner at den også skal være bredspektret for å gi beskyttelse for både UVA og UVB.

3 ML MÅ TIL: Om du ønsker den faktoren som står på flakongen, må du smøre på 3 ml med solkrem. FOTO: NTB Scanpix
3 ML MÅ TIL: Om du ønsker den faktoren som står på flakongen, må du smøre på 3 ml med solkrem. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- En SPF 50 vil holde i 500 minutter og SPF 20 holde i 200 minutter om de påføres i nok mengde. Bruker du mindre, vil solbeskyttelsen være SPF 5 - uansett hva som står på flakongen, og vil dermed kun vare i 50 minutter, sier Tone Skipa.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rengjøre solbrillene dine

Sminken som funker best

Skjønnhetsekspert Skipa trekker understreker poenget med at det er ingen som påfører 3 ml med foundation. Altså, du vil ikke få nok solfaktor på huden din.

- SPF i en del sminke og fuktighetskremer er heller ikke nødvendigvis fotostabile. Det vil si at SPF-en brytes ned av lys ganske raskt.

Det er altså ikke nok å bruke sminke med solfaktor for å få den beskyttelsen man trenger. Men kanskje det er visse typer sminke med solfaktor som funker bedre enn andre?

- Den kanskje mest stabile SPF-en i sminke er den som finnes i mineralpudder fordi filteret er fysisk. Men du skal fortsatt ha god nok mengde for at beskyttelsen skal være fullverdig, og som all annen SPF må også den påføres på nytt utover dagen.

LES OGSÅ: Er det egentlig farlig å bruke øyevippeserum? Ekspertene har gitt oss svaret

IKKE NØDVENDIGVIS FOTOSTABILE: Ifølge Tone Skipa vil det si at SPF-en i sminken kan brytes ned av lys raskt. FOTO: NTB Scanpix
IKKE NØDVENDIGVIS FOTOSTABILE: Ifølge Tone Skipa vil det si at SPF-en i sminken kan brytes ned av lys raskt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Camilla Forthun hos Beth's Beauty tipser om å gå for en solkrem i form av en primer som beskytter mot UVA og UVB, og gjør at sminken din sitter bedre.

- Hvordan sminken din sitter kommer også an på hudtypen din. For eksempel: Har du fet og blank hud, bør du prøve et pudder som matter.

Dersom huden er tørr, det viktig å bruke produkter som inneholder mye fuktighet og lite pudder. Men det er ikke sånn at man deretter bør øse på med denne solfaktorsminken for å få den beskyttelsen man trenger.

- Det funker ikke å bruke litt dagkrem, primer, foundation og pudder for å få den summen SPF man trenger. Solkremen må være i riktig mengde, og så vil alle andre produkter være med på å forsterke beskyttelsen, understreker Tone Skipa.

LES OGSÅ: 3 frisører om årets hårtrender: Både permanent og et barbert hode er hot

HUSK SOLKREM I RIKTIG MENGDE: Påfør nok solkrem, så vil sminke med solfaktor bare være med på å forsterke beskyttelsen. FOTO: NTB Scanpix
HUSK SOLKREM I RIKTIG MENGDE: Påfør nok solkrem, så vil sminke med solfaktor bare være med på å forsterke beskyttelsen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer