Hormoner Og Hud

Hormonene som påvirker huden

Kan være årsaken til at du får kviser i voksen alder.

HORMONER: Kjønnshormoner har stor påvirkning på huden, og derfor har også menn og kvinner ulike hud. Mens menns hud er grovere og tykkere, har kvinner fyldigere og glattere hud. Menn er mer utsatt for kviser og akne, mens kvinner lettere får rynker.  Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press
HORMONER: Kjønnshormoner har stor påvirkning på huden, og derfor har også menn og kvinner ulike hud. Mens menns hud er grovere og tykkere, har kvinner fyldigere og glattere hud. Menn er mer utsatt for kviser og akne, mens kvinner lettere får rynker. Foto: Simon Lord / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nivåene av de ulike hormonene i kroppen varierer hele livet, og dette påvirker også huden. 

– Mange av kroppens hormoner har en direkte eller indirekte påvirkning på huden, sier Ann-Kristin Stokke, fagsjef i Skintific AS, som fører blant annet Dermalogica og Clean Start.

Hun forklarer at det er kjønnshormonene som påvirker huden i aller størst grad. De bidrar også til de fysiologiske forskjellene vi ser mellom menn og kvinner.

– Det kan være interessant å merke seg at selv om hudtypen vår, altså om vi har en fetere eller tørrere hud, er genetisk bestemt, så vil ikke dette få noe utslag før pubertetshormonene (kjønnshormonene) begynner å stimulere kroppen i starten av tenårene, sier hun til KK.no. 

Når dette skjer, kan for eksempel mengden testosteron som produseres i kroppen bidra til en mer alvorlig tenåringsakne. 

LES OGSÅ: Slik kan du unngå stresskviser

Menn mer disponert for fet hud

De androgene hormonene, altså de mannlige kjønnhormonene, bidrar til en sterkere og tykkere hud gjennom å stimulere produksjonen av kollagenfibre. Det er også de androgene hormonene som bidrar til økt talgproduksjon, forklarer Stokke. 

– Dette skyldes primært testosteron, som blir omdannet til dihydrotestosteron, som direkte stimulerer talgkjertlene til økt produksjon. 

Menn har et høyere testosteronnivå i kroppen enn kvinner og er dermed mer disponert for en fet hud og mer alvorlig grad av akne enn kvinner.

– Ny forskning viser også at testosteron kan hindre sårheling, noe som kan forklare hvorfor reparasjonsevnen, særlig hos eldre menn, er dårligere enn hos kvinner, sier Stokke. 

LES OGSÅ: Får du alltid kviser på samme sted?

PIGMENTERING: – Pigmentet i huden øker drastisk parallelt med den økningen i hormoner som finner sted ved graviditet. 70 prosent av alle gravide opplever pigmentering i forbindelse med svangerskapet, såkalt melasma, sier Ann-Kristin Stokke i Skintific.
PIGMENTERING: – Pigmentet i huden øker drastisk parallelt med den økningen i hormoner som finner sted ved graviditet. 70 prosent av alle gravide opplever pigmentering i forbindelse med svangerskapet, såkalt melasma, sier Ann-Kristin Stokke i Skintific. Vis mer

Kvinner har fyldigere, mykere hud

Også de østrogene hormonene, altså de kvinnelige kjønnshormonene, består av en gruppe ulike hormoner, slik de androgene hormonene gjør.

Stokke forklarer at disse hormonene øker mengden grunnsubstans (glykosaminoglykaner) i lærhuden og gir den fylde, fuktighet og mykhet.

De kan også bidra til økt kollagenproduksjon.

– Dette merkes særlig godt når kvinnen går igjennom sin overgangsalder og får et kraftig reduksjon i disse hormonene. Huden kan da nærmest over natten oppleves som mye tynnere, slappere og eldre, sier Stokke. 

Østrogene bidrar til å opprettholde langt, sunt hår. Og disse kvinnelige kjønnshormonene påvirker også blodsirkulasjonen i huden.

– Generelt kan man si at østrogener holder deg ung. De holder huden din myk, glatt og stram, sier hun. 

LES OGSÅ: Slik finner du hudtypen din

Påvirker pigmentering

Stokke forteller at man ikke har klart å forstå fullt ut hvordan østrogener påvirker pigmenteringen i huden, men det er sannsynlig at det har en sammenheng. Det ser man spesielt ved graviditet.

Pigmentet i huden øker drastisk parallelt med den økningen i hormoner som finner sted ved graviditet, sier hun. 

– 70 prosent av alle gravide opplever pigmentering i forbindelse med svangerskapet, såkalt melasma. 

LES OGSÅ: Pigmentering – hva slags behandling er best?

STRESSKVISER: De fleste av oss slipper å få så mange av dem, men kviser dukker veldig ofte opp når vi stresser mye, og de legger seg gjerne rundt kjeven. For å forebygge dem, bør du finne en effektiv måte å få stresset ut av kroppen Foto: Ocskay Bence - Fotolia
STRESSKVISER: De fleste av oss slipper å få så mange av dem, men kviser dukker veldig ofte opp når vi stresser mye, og de legger seg gjerne rundt kjeven. For å forebygge dem, bør du finne en effektiv måte å få stresset ut av kroppen Foto: Ocskay Bence - Fotolia Vis mer

Ikke bare kjønnshormoner

Andre hormoner påvirker også huden, og stoffskiftehormoner og veksthormoner er blant disse. 

– Stoffskiftehormonenes påvirkning av huden merkes særlig dersom forandringer i stoffskiftet oppstår, sier Stokke. 

Mens lavt stoffskifte kan gi en gusten, tørr og skjellaktiv hud, gir høyt stoffskifte det motsatte – en fuktet, glatt hud som lett blir rød.

Veksthormonene påvirker celleproduksjon og celleregenerasjon, altså cellefornyelse. 

– En vekstfaktor som sammen med testosteron har blir knyttet opp til akne, er insulinlik vekstfaktor type 1. En økning i denne vekstfaktoren bidrar til inflammasjon, hormonelle forandringer, økt talgproduksjon og utvikling av kviser, sier Stokke.

Stress er en versting 

Livsstil spiller også en viktig rolle, og det er særlig stress som har en effekt på huden din.

– Livsstil, og da særlig relatert til stress, kan overstimulere hormonene våre og bidra til kviser, pigmentering, økt sensitivitet og tidlig aldring. 

Og du har kanskje opplevd at du får unormalt mange eller kraftige kviseutbrudd når du er stressa? Stresskviser er et svært vanlig fenomen, og det er slettes ikke noe du innbiller deg. 

– Ja, stress er knyttet til akne. Faktisk ikke bare akne men også andre hudsykdommer, har hudlege og akne-ekspert Michael Zangani ved Hud & Akne Klinikken tidligere fortalt KK.no.

– Når det gjelder akne, så vil stress føre til økt produksjon av stresshormoner - som igjen vil indirekte føre til økt talgproduksjon, som igjen vil gi mer akne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer