Moteuka i København:

Høydepunktene fra den danske moteuka

– Rett og slett helt sinnsykt bra!

IMPONERTE: Det danske motemerket Rotate får skryt fra de norske motepersonlighetene. FOTO: MOEEZ ALI
IMPONERTE: Det danske motemerket Rotate får skryt fra de norske motepersonlighetene. FOTO: MOEEZ ALI Vis mer
Publisert

Moteuka i København legger bak seg nok en sesong, også denne gangen i et hybrid format med både fysiske og digitale visninger. For ettersom samfunnet sakte, men sikkert åpner opp igjen gjør moteverdenen det samme, og igjen flokker motepersonligheter til for sesongens mange fashion weeks.

Vi har plukket ut våre favoritter fra den danske moteuka, og spurt noen av de norske influensere som var tilstede i København om deres favorittvisninger.

Janka Polliani, influenser

– Mine gode venninner Thora og Jeanette har gjort stor internasjonal suksess med merket Rotate som i et par år nå har hatt mest fokus på partykjoler. Men denne sesongen viste de at de har langt flere ben å stå på med en kolleksjon som omfatter mye mer enn bare festklær.

90-TALLET: Rotate lot seg inspirere av 90-tallet for sin nyeste kolleksjon. FOTO: MATHIAS NORDGREN
90-TALLET: Rotate lot seg inspirere av 90-tallet for sin nyeste kolleksjon. FOTO: MATHIAS NORDGREN Vis mer

– Med en kolleksjon inspirert av 80- og 90-tallet har de designet en kolleksjon som gjør at plaggene skiller seg ut i mengden.

INFLUENSER: Janka Polliani lot seg imponere av blant annet Saks Potts under den danske moteuka. FOTO: INSTAGRAM @JANKAPOLLIANI
INFLUENSER: Janka Polliani lot seg imponere av blant annet Saks Potts under den danske moteuka. FOTO: INSTAGRAM @JANKAPOLLIANI Vis mer

– Velkommen til nye Saks Potts! Glem pelsjakkene som gjorde de berømte. Saks Potts har vært gjennom en rebranding, og det er rett og slett blitt sinnsykt bra!

HELHVITT: Saks Potts går vekk fra pels og over i en ny retning. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
HELHVITT: Saks Potts går vekk fra pels og over i en ny retning. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
FAVORITT: Feminint, men lekent, mener Janka Polliani om Saks Potts-visningen. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
FAVORITT: Feminint, men lekent, mener Janka Polliani om Saks Potts-visningen. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– Vi ble invitert til Arne Jacobsens private hjem for å se kolleksjonen som består av mer nøytrale og tidløse plagg enn tidligere. Feminint, men fortsatt lekent, og flere av kåpene er allerede på ønskelisten min.

– Jeg har lenge vært fan av Stine Goyas lekne kolleksjoner, og denne sesongen var intet unntak. Kjoler, buksedresser og sett i uendelig colour blocking og mønstermiks.

MØNSTERMIKS: Stine Goya er kjent for å være gode på mønster. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
MØNSTERMIKS: Stine Goya er kjent for å være gode på mønster. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
LEKENT: Stine Goya er en av Janka Polliani sine favorittvisninger fra moteuka i København. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
LEKENT: Stine Goya er en av Janka Polliani sine favorittvisninger fra moteuka i København. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

Ida Elise Eide Einarsdóttir, moteansvarlig KK

– Ikke alle kjenner til ham, men danske Mark Kenly Domino Tan er den nye snakkisen i den skandinaviske moteverdenen. Og det med god grunn.

MOTEANSVARLIG: KKs moteansvarlig Ida Elise Eide Einarsdóttir deler sine favoritter fra den danske moteuka. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR
MOTEANSVARLIG: KKs moteansvarlig Ida Elise Eide Einarsdóttir deler sine favoritter fra den danske moteuka. FOTO: INSTAGRAM @IDAEINARSDOTTIR Vis mer

– Som 12-åring designet han sin første kjole til daværende prinsesse Alexandra i Danmark, og den danske kronprinsessen Mary bruker fortsatt hans kreasjoner.

STJERNESKUDD: Danske Mark Kenly Domino Tan er blitt et navn på alles lepper. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
STJERNESKUDD: Danske Mark Kenly Domino Tan er blitt et navn på alles lepper. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

Med bakgrunn fra internasjonale luksusmotehus slik som Dior, Balenciaga, Alexander McQueen og Sonia Rykiel står han nå bak sitt selvtitulerte motemerke som lager klassiske plagg med en tvist. Han har mottatt en rekke priser, og er med sine skreddersydde silhuetter og svært innovative bruk av tekstiler en av Danmarks mest spennende designere.

TRENDY: Hint av trendfargen oransje hos Mark Kenly Domino Tan. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
TRENDY: Hint av trendfargen oransje hos Mark Kenly Domino Tan. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– Holzweiler er det norske alibiet på programmet i København slik de har vært i mange år nå. Forrige sesongs digitale visninger fra det norske motehuset ble av internasjonal motepresse trukket frem som et høydepunkt.

NORSK PÅ NORSK: Den norske modellen Ceval i Holzweiler. FOTO: ADAM KATZ SINDING
NORSK PÅ NORSK: Den norske modellen Ceval i Holzweiler. FOTO: ADAM KATZ SINDING Vis mer
HEKLET: Holzweiler vet å ha fingeren på pulsen. FOTO: ADAM KATZ SINDING
HEKLET: Holzweiler vet å ha fingeren på pulsen. FOTO: ADAM KATZ SINDING Vis mer

– Også denne gangen er de inspirert av venner og familie, nærmere bestemt har de sett verden gjennom deres øyne mens de har ventet på muligheten til å igjen kunne reise selv. Har vi ikke alle?

– Smart nok var deres digitale visning lagt til Oslobukta der de nylig åpnet butikk og restaurant i ett. Kolleksjonen, som forøvrig er designet uavhengig av kjønn, omfatter mye man allerede kjenner fra Holzweiler sitt etterhvert ganske så omfattende repertoar. Pluss enkelte trendelementer som hekling og strikk. Det er trendfølsomt, kult, moderne og smart: «Holzweiler cool».

– Det er gjerne knyttet stor spenning til Ganni sine visninger under den danske moteuka. Det superpopulære danske motemerket er nemlig kjent for å slå på stortromma når det kommer til både location og casting, og denne gangen var intet unntak. På toppen av København på taket av et innendørs alpinanlegg handlet det om å elske seg selv slik man er. Det høres kanskje ut som en klisjé, men treffer rett i hjertet av tidsånden med en mangfoldig cast av modeller, inkludert Young Royals-skuespiller Nikita Uggla.

DEBUT: Nikita Uggla fra Netflix-serien «Young Royals» gjorde sin catwalk-debut under Ganni-visningen i København. FOTO: SIMON BIRK

DEBUT: Nikita Uggla fra Netflix-serien «Young Royals» gjorde sin catwalk-debut under Ganni-visningen i København. FOTO: SIMON BIRK

Vis mer

– Et av mine danske favorittmerker er utvilsomt By Malene Birger. Jeg holder pusten hver gang merket får ny kreativ leder, noe som virker å være regelen heller enn unntaket de siste par årene. Nå er et helt designteam på plass ledet an av Maja Dixdotter. Og resultatet? Det er en av den danske moteukens aller fineste kolleksjoner. Den bygger i aller høyeste grad videre på merkets tidligere kolleksjoner, og det med stø kurs mot det By Malene Birger alltid har vært så god på; moderne og til dels bohemsk luksus.

MODERNE ELEGANSE: By Malene Birger er tro til sitt DNA. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
MODERNE ELEGANSE: By Malene Birger er tro til sitt DNA. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– De danske megainfluenserne Thora Valdimarsdottir og Jeanette Madsen står bak Rotate som, grunnet mer enn jentenes influenserstatus, allerede har satt et solid avtrykk i moteverdenen.

– Vi snakker høy partyfaktor med kort-korte kjoler, lakk og lær, og det som gjerne er den danske moteukas råeste shows. Inspirasjonen til merkets Spring Summer 2022-kolleksjon har de to funnet i Fran Dreschers rolle som Fran Fine i 90-tallsserien «The Nanny». Det betyr statement-kjoler, paljetter, korte skjørtelengder og cut-outs i skjønn forening. For heller ikke neste sommer slipper du unna 90-tallet som fortsetter å ha sitt klamme grep om motebildet.

LAKK, TAKK: Rotate gjør det de er aller best på, nemlig å lage supersexy party-kjoler. FOTO: MATHIAS NORDGREN
LAKK, TAKK: Rotate gjør det de er aller best på, nemlig å lage supersexy party-kjoler. FOTO: MATHIAS NORDGREN Vis mer

Annabel Rosendahl, influenser

– Det var magisk stemning da Saks Potts viste sin nyeste kolleksjon i hagen til designeren Arne Jacobsen. Merket har gått i en ny retning, og viste fantastiske skinnplagg kåper, skjørt og jakker med flatterende snitt. Hele kolleksjonen var mer moderne, men samtidig klassisk. En fargepalett av oransje, krem og lyseblått gjorde dette til en av favorittene!

INFLUENSER: Annabel Rosendahl var på plass under moteuka i København. FOTO: INSTAGRAM @ANNABELROSENDAHL
INFLUENSER: Annabel Rosendahl var på plass under moteuka i København. FOTO: INSTAGRAM @ANNABELROSENDAHL Vis mer
BLOMSTERPRINT: Saks Potts var en av Annabel Rosendahl sine favorittvisninger. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
BLOMSTERPRINT: Saks Potts var en av Annabel Rosendahl sine favorittvisninger. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
SKINN: Skinn er overalt i høst, og også neste vår og sommer. Her fra Saks Potts-visningen under den danske moteuka. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
SKINN: Skinn er overalt i høst, og også neste vår og sommer. Her fra Saks Potts-visningen under den danske moteuka. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– I et tomt containerlager fylt med vintage sportsbiler viste Rotate en sexy og kul party-kolleksjon. Merket er kjent for kjolene sine, og skuffet ikke denne sesongen. Paljetter, lakk og farger gjorde denne kolleksjonen intet annet enn gøy! Dette var den siste visningen jeg så, og det var akkurat det jeg trengte av inspirasjon til en ny og mer sosial hverdag.

FESTKLAR: Rotate er klare for å feste igjen. FOTO: MATHIAS NORDGREN
FESTKLAR: Rotate er klare for å feste igjen. FOTO: MATHIAS NORDGREN Vis mer
KNALLROSA: Jentene i Rotate vet hvordan å gjøre et statement. FOTO: MATHIAS NORDGREN
KNALLROSA: Jentene i Rotate vet hvordan å gjøre et statement. FOTO: MATHIAS NORDGREN Vis mer

– Mark Kenly Domino Tan bød på moteukens definitivt fineste show hvor hver eneste plagg ned til detaljene var gjennomført og skreddersydd. Han holder seg tro til sitt minimalistiske, moderne og skulpturelle univers. Det er virkelig en fryd for øyet, og jeg får umiddelbart lyst til å hoppe inn i ett av antrekkene. Kolleksjonens nøytrale toner i beige, brun, krem og sort fikk et deilig popp av oransje. Jeg elsket kombinasjonen.

DESIGNERFAVORITT: Mark Kenly Domino Tan trekkes frem av flere som en av sesongens sterkeste visninger. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
DESIGNERFAVORITT: Mark Kenly Domino Tan trekkes frem av flere som en av sesongens sterkeste visninger. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– Ganni kan lage show, og på toppen av et innendørs alpinanlegg viste de neste års vår- og sommerkolleksjon. Det var sporty, fargerikt og kult – slik Ganni er mester på.

PÅ TOPP: Ganni viste sin nyeste kolleksjon på toppen av København. FOTO: SIMON BIRK
PÅ TOPP: Ganni viste sin nyeste kolleksjon på toppen av København. FOTO: SIMON BIRK Vis mer

Ingeborg Heldal, sjefredaktør KK

– Jeg har alltid hatt et godt øye til Rotate. Jeg har sansen for det lekne og litt grenseløse i kolleksjonene deres. Jeg vet ikke helt hvordan det er å gå i lakk fra topp til tå, men fy fader det ser kult ut! Jeg blir i hvert fall inspirert til å prøve.

INGEBORGS FAVORITTER: Sjefredaktør i KK, Ingeborg Heldal, trekker frem By Malene Birger som en av sine favorittvisninger fra København. FOTO: INSTAGRAM @INGEBORGHELDAL
INGEBORGS FAVORITTER: Sjefredaktør i KK, Ingeborg Heldal, trekker frem By Malene Birger som en av sine favorittvisninger fra København. FOTO: INSTAGRAM @INGEBORGHELDAL Vis mer
IMPONERTE: Den norske modellen Ceval Omar imponerte under den danske moteuka. Her går hun for Rotate. FOTO: MATHIAS NORDGREN
IMPONERTE: Den norske modellen Ceval Omar imponerte under den danske moteuka. Her går hun for Rotate. FOTO: MATHIAS NORDGREN Vis mer

– Jeg synes By Malene Birger hadde en helt fantastisk kolleksjon! Rene linjer, superglamorøse, feminine snitt og utrolig vakre materialer. Jeg liker så godt at det glamorøse ligger i det enkle, som et nydelig materiale som oser kvalitet, samt små detaljer, som en fin utringning eller trukne, store knapper. Min favoritt var kimonoen med pelsmansjetter på ermene.

DIGITALT: By Malene Birger holdt sin visning digitalt. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
DIGITALT: By Malene Birger holdt sin visning digitalt. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
DRØMMEKÅPE: Denne kåpen eller kimonoen fra By Malene Birger står høyt på sjefredaktør Ingeborg Heldal sin ønskeliste. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
DRØMMEKÅPE: Denne kåpen eller kimonoen fra By Malene Birger står høyt på sjefredaktør Ingeborg Heldal sin ønskeliste. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer

– Lovechild hadde en nydelig kolleksjon denne sesongen, synes jeg. Dus fargepalett i lys blått, pastellgult og rosa på matchende sett, dresser og kjoler med enkle snitt og nydelig blomstermønster tror jeg er noe mange kommer til å få lyst på til våren.

KØBENHAVNSK: Lovechild viste sin kolleksjon i Københavns gater. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
KØBENHAVNSK: Lovechild viste sin kolleksjon i Københavns gater. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
SOMMERFARGER: En dus fargepalett gjorde denne kolleksjonen til en favoritt. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK
SOMMERFARGER: En dus fargepalett gjorde denne kolleksjonen til en favoritt. FOTO: COPENHAGEN FASHION WEEK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer