Det er ikke uten grunn at den danske moteuken er blitt Skandinavias største – og også mest toneangivende.
Hit kommer det som kan krype og gå av motepresse, stylister, innkjøpere, influensere og andre motepersonligheter.

Tidligere statminister overrasket alle
Etter nesten en uke i den danske hovedstaden kan vi trygt spå om neste års trender, og oppsummere høydepunktene.
Rotates maktdemonstrasjon
Joda, de er fortsatt aller best kjent for festkjoler og partywear, men denne gangen tok Rotate det et steg videre.
Moteprofilene Jeanette Madsen og Thora Valdimars, som står bak merket, vet rett og slett hva folk vil ha. Og nå er det alvor.

Det er helt tydelig etter denne kolleksjonen å dømme. Moteukens mest vellykkede. Pluss for den aller fineste locationen også.


På ærverdige D'Angleterre viste maktduoen at de har full kontroll et sted mellom tradisjon og opprør inspirert av 90-tallets London-baserte designere der punk møter couture og endret moten for alltid.


Det er romantisk, rått og sexy med tyll, frynser og paljetter, denim, kunstskinn og detaljer som korsettet (som blir trend).
Pièce de résistance? Paljettkjolen med fjær.

Denne budsjettvennlige trenden har vi dilla på nå
I en egen klasse
Det sendte sjokkbølger gjennom den danske motebransjen da nyheten om at designer Mark Kenly Domino Tan var ferdig i eget merke. For hva ville egentlig skje nå?

Vel, hans høyre hånd, danske Caroline Engelgaar, har tatt over roret. Og hun designer med grunnleggeren i bakhodet.
Det er design i en helt egen klasse.

Den nye kolleksjonen er visstnok en homage til havet. Til 1920- og 30-tallet.
Både under og over havoverflaten har designteamet fått napp. Som en slags jordomseiling under havet. Inspirert av koreanske perledykkere, Haenyeo, er perler tatt inn i kolleksjonen. Og som seg hør og bør introduserer det danske motemerket nå sin egen atelier-kolleksjon.

Denne sesongen har de skapt et iøyenfallende perlebroderi som nærmest kan minne om vanndråper som danser nedover plaggene; Nærmere bestemt har hele 4300 Swarovski-perler og stener gått med til å skape denne atelier-kolleksjonen.

Det er nesten for bra på et vis. Skreddersydd, nærmest couture. Helt på bølgelengde med det beste internasjonalt. La det ikke lenger være noen tvil; Mark Kenly Domino Tan fortjener all den oppmerksomhet de kan få – også langt utenfor landegrensene.

Dette er høstens største hårtrender
Neste nivå
– For meg handler det om å omfavne skjønnhet, og samtidig gjøre opprør mot det, sier kreativ leder Sanne Sehested.

Samtidig som motemerket hennes, Gestuz, fyller 15 år, leverer hun sin kanskje sterkeste kolleksjon noensinne. Joda, det er kommersielt og delvis trenddrevet, men det funker jammen.

Lange, gudinneaktige kjoler drapert rundt alle typer kropper er tydelig inspirert av gamle, greske statuer. Klassisk skjønnhet som med hardere, røffere og tøffere detaljer likevel får en slags moderne vri.

Fargepaletten er lys og lett med innslag av hvitt, beige og blåtoner, men også gult og brunt er gjennomgående i kolleksjonen.

Det er neste nivå for det 15 år gamle merket, med den gule trenchen i skinn som kolleksjonen aller fineste plagg.

Mer fra Munthe
Forrige sesong var kanskje Munthes beste. Til nå. Det har liksom skjedd noe hos det danske motemerket. Og det til det bedre.

Kunst ligger kreativ leder og grunnlegger Naja Munthes hjerte nær. Og det er nettopp med utgangspunkt i den følelsen man får når man går inn på et galleri og ser flere ulike kunstneres verk samlet. Ved første øyekast matcher det kanskje ikke helt, men så kommer det hele sammen.

Og slik er det med Munthes nye kolleksjon også. Hvert plagg står seg alene, men det er sammen at det virkelig kommer til sin rett. På en måte er det mer samlet enn tidligere. Helheten.

18 tilbehør som løfter antrekket
Den er der nå, i et slags organisert kaos av ulike materier, print og farger. Men det funker. On trend er det også med skinnkjoler og «jeans og en skjorte», og selvsagt Munthes signatur; printen.

Blått til lyst
Skall Studios SS24-kolleksjon har fått navnet «The Blue Window». Og bare det gir en slags ro. Et rom for refleksjon, liksom.

Her er blant annet soft tailoring, heklede plagg – for ikke å nevne de yndige heklede veskene laget for hånd i India – klassiske ytterjakker med knapper laget av nøtter.
Deres GOTS-sertifiserte denim kommer i nye farger denne sesongen med denimkjoler, -skjørt og -short. Strikk i ulike varianter laget med ulike teknikker – alt laget i Danmark på en av landets siste spinnerier og strikkefabrikker.

Og – som en slags homage til merkets tiårsjubileum neste år; Et blomsterprint som er en ny versjon av det fra deres første tilbake i 2019, og et kort skjørt i dus rosa fra deres aller første kolleksjon.
Det er Skall Studio i et nøtteskall, så og si.
Skall-søstrene sier det så fint selv: En klassiker varer evig. Litt sånn er det med merket også. Og derfor er det her for å bli.

Kjærlighet ved første blikk
Inspirert av Irving Penns stilleben omfavner det danske motemerket det taktile og uraffinerte, det essensielle og kroppslige i sin aller nyeste kolleksjon.

Resultatet er en slags hybrid mellom det skreddersydde og den lettere, lysere bekledningen typisk for sommermånedene, Med utgangspunkt i det maskuline er feminine fasonger sømløst integrert i en slags soft tailoring som etterhvert er blitt typisk for merket.

For djevelen er som kjent i detaljene; Det er tunge stoffer i møte med florlette, duse nyanser mot minimalistiske former, synlige sømmer og rå kanter. Det perfekte uperfekte, på en måte. Med plaggets egenkarakter i fokus fremfor noe annet.

Snakkismerket
Det finnes ikke dårlig vær, og så videre. Bortsett fra når det er uvær i København, da. Og når visningen din er på en kystvei.

Nok om det. For det er ikke først og fremst det vi vil huske fra Saks Potts-visningen.
Kolleksjonen skal visstnok hylle det unike ved danske somre, ironisk nok, kan du si.

En perfekt kuratert feriegarderobe som kan styles opp og ned etter anledning. Og nettopp det versatile er i kjernen av merket. De sier det slik selv: «Designs som lar deg bruke den samme kjolen på utflukt på standen og til en middag på kvelden».

Her er kjoler i fokus, blant annet «Emrata»-kjolen, opprinnelig designet for supermodell Emily Ratajkowski til designer Marc Jacobs 50-årslag i 2019.
Men også både jeans, 90-tallsinspirerte blazere og skjørt med folder. Og skjorter, selvfølgelig. Butikken deres i København flommer over av de populære skjortene.
Hadid-søster Alana Hadid åpnet showet i et blått paljettskjørt over jeans (en annen stor trend akkurat nå). Det satt liksom tonen.

Moteprofilen har født
Plaggene vi vil ha
Alltid aktuelle The Garment er blant insidernes favorittmerker, og det er rift om plassene under visningene hver gang.
En slags miks av old Celine under Phoebe Philos ledelse, The Row og svenske Toteme, om du vil. Du skjønner tegninga.

Kolleksjonen er en slags videreføring av Sophia Roe og Charlotte Eskildsens tidløshet og minimalisme som helt fra starten i 2020 har vært merkets signatur.
Men det er også noe mer. For det er som om kolleksjonen er mer komplett, på et vis.

Det er i møtet mellom det feminine og det maskuline det skjer. Magien som gjør The Garment til et av Danmarks fremste.
Her er klare referanser til 1900-tallet, 1980-tallet og også 1950-tallet – tiåret som kommer for fullt i motebildet allerede nå.

Det er heklede plagg, skreddersøm, skinn og strikk. Blant detaljene er store smykker og også sløyfen; det ultimate symbolet på femininitet, men også tolket maskulint her.
Alt presentert blant majestiske statuer på Thorvaldsens museum; Kunstmuseet i hjertet av den danske hovedstaden og en av København mest historiske bygninger.
Gøy hos Ganni
Det er alltid en fest å se en Ganni-visning. Og kanskje nettopp derfor avslutter det danske supermerket moteuken igjen.

Merkets Ganni Girls står i fokus, og lurer du på hvem de egentlig er, så er svaret deg og meg, og alle de andre som liker Ganni. Fellesskapet står sterkt her. Det samme gjør såkalt collabs eller samarbeid om du vil. Denne gangen med modell Paloma Elsesser, New Balance og Ace & Tate.

På første rad er det kjendistungt med navn som Blanca Miro, Sophia Roe og Mia Regan, for å nevne noen. Også Hadid-søster Alana hadde tatt turen hit, rett fra catwalken hos Saks Pott og Munthe.

Denne sesongen var konseptet tuftet på KI i samarbeid med den danske KI-kunstneren Cecilie Waagner Falkenstrøm.

Og resultatet? Snakkende trær. Ifølge kreativ leder i Ganni, Ditte Reffstrup, et symbol på håp og liv. Et viralt øyeblikk.
Bonus
London-baserte Paolina Russo er vinner av nettgigant Zalandos Visionary Award, og debuterte med sin første runway-kolleksjon under den danske moteuken.

Kolleksjonen, signert de kreative lederne Paolina Russo og Lucile Guilmard, kombinerer tradisjonelle håndverksteknikker med moderne produksjon, og det er nettopp i møtet mellom fortid, nåtid og fremtid at merket har sitt utgangspunkt, ja sitt ethos.

Her er gradert denim, skapt med materialer og produksjon som sparer vann, airbrushede og laseretsede blomsterprint og regnbuefarget illusjonsstrikk. Det er nostalgisk, ukonvensjonelt og eksperimentelt, og ikke minst avant-garde.
