Hudpleie:

Hudekspert: - Prøv å unngå dusjing hver dag!

Vi har fyrt løs med hele 15 spørsmål om ALT innen hud og hudpleieprodukter.

HUDPLEIE: Merker du også forskjell på huden din fra årstid til årstid? Det kan du gjøre noe med! FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Merker du også forskjell på huden din fra årstid til årstid? Det kan du gjøre noe med! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren er i gang for fullt - noe som betyr at både snøvær, kalde temperaturer og rå luft er en del av hverdagen for oss nordmenn. Men til tross for vinterens mange fine sider, er det likevel én ting dette sprø uteklimaet kan gjøre stor skade på, nemlig den stakkars huden vår.

Mange kan sikkert kjenne seg igjen i å føle seg både tørr, blek og gusten gjennom vintermånedene. Det liker vi IKKE, og har derfor tatt kontakt med hudekspert fra Orkla, Line Marie Krogsgård​.

Psst! Slik bekjemper du tørr vinterhud

Vi i redaksjonen har samlet hele 15 spørsmål med ALT vi lurer på om hud og hudpleieprodukter - vinter eller ei. Forhåpentligvis blir du, sammen med oss, litt klokere på hvordan vi på best mulig måte kan holde huden vår både fin og sunn året rundt. La oss fyre løs med spørsmålene vi har på blokka!

- Hva er egentlig definisjonen på en ren og fin hud?

- Et godt tegn på at huden er fin er når den gløder og hudtonen er jevn. En hud som har blitt tatt godt vare på og stelt med vil synes på både innsiden og utsiden av overflaten. Det er dog viktig å huske på at ren hud ikke er noe man oppnår bare ved å smøre på seg dyre hudpleieprodukter. Man er nødt til å se på et totalt bilde av hele livsstilen - fordi fysisk aktivitet, kosthold og gode hudpleierutiner henger sammen, og det vi putter i munnen er kanskje det aller viktigste. Spør deg selv: hvordan er kostholdet mitt?

LES OGSÅ: - Ikke kjøp parfyme basert på en papirprøve!

HUDEKSPERT: Line Marie Krogsgård i Orkla svarer på spørsmål og gir bort sine tips og triks for å oppnå en fin og sunn hud. Foto: Privat
HUDEKSPERT: Line Marie Krogsgård i Orkla svarer på spørsmål og gir bort sine tips og triks for å oppnå en fin og sunn hud. Foto: Privat Vis mer

- Hvorfor bør man eventuelt investere i litt dyrere hudprodukter?

- Som de fleste allerede vet så er huden kroppens aller største organ - da kan det være lurt å investere litt i nettopp huden. Jeg tror det aller lureste er å legge noen ekstra kroner i valg av gode hudpleieprodukter som er med på å forebygge og beskytte oss for ytre miljøfaktorer, som for eksempel forurensning og stråling fra pc-skjermer.

- Hva kan man kjøpe på budsjett?

- Aloe Vera kan fint kjøpes på budsjett, og er noe jeg anbefaler. Det er vitenskapelig dokumentert at Aloe Vera innehar mye fuktighet, i tillegg virker det beroligende og avkjølende på huden.​

- Hva er den største feilen norske kvinner gjør med huden sin, tror du?

- Jeg vet at altfor mange sluntrer unna daglige rutiner og stell av huden, i tillegg til at de glemmer å beskytte huden sin skikkelig med SPF (solfaktor). Hals og hender er svært ofte eksponert for ytre påvirkninger som sterke solstråler, og har attpåtil veldig tynn hud. Derfor er det spesielt viktig å ikke glemme solkrem på disse områdene! Overbehandling med for sterke preparater eller produkter som er feil for deres hudtype er også en gjenganger som folk gjerne gjør feil.

SOLFAKTOR: Krogsgård sier at altfor mange glemmer hvor viktig det er å beskytte huden sin mot solen. Hals og hender er spesielt utsatt for solskader. Foto: NTB Scanpix
SOLFAKTOR: Krogsgård sier at altfor mange glemmer hvor viktig det er å beskytte huden sin mot solen. Hals og hender er spesielt utsatt for solskader. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Kan man få rynker om man bruker mye ansiktssminke til daglig?

- Kan du gi oss et godt hudtips?

- Et godt tips fra meg: Ha en fuktighetsgivende spray ved pulten på jobb eller i veska, og gjerne en med antioksidanter. Dette er også helt genialt å bruke ved lange flyturer da det kan virke oppfriskende å ta seg en dusjspray i ansiktet. Jeg anbefaler også gode renserutiner hver dag, som fjerner døde hudceller, smuss og forurensing jevnlig.

LES OGSÅ: - Norske kvinner bør roe litt ned på solpudderbruken

- Hva er den «vanligste» urenheten de fleste har - og hva kommer det av?

- Jeg tror de fleste har kjennskap til komedoner (små sorte prikker). Disse prikkene er talg og hornsubstans i huden som stopper utførselsgangen fra talgkjertelen. I tillegg er også kviser en relativt vanlig urenhet i huden, som stort sett skyldes hormonpåvirkning.

- Hvis man er aktiv og trener jevnt - kan mye svette i ansiktet føre til urenheter?

- Svette under trening gir ikke direkte mer urenheter, men en god hudrutine er desto viktigere etter en hard treningsøkt. Å være fysisk aktiv gir derimot mange fordeler til både kropp og hud, blant annet ved at det senker stress. Tommel opp fra meg!

- Kan man få rynker i tidligere alder om man bruker mye ansiktssminke til daglig?

- Nei, mye ansiktssminke skal ikke ha noe å si for rynker. Alt avhenger av egenskapen til ingrediensen som er benyttet i produktet. Dette gjelder både billige og dyre produkter som kan gi huden din konsekvenser - blant annet tilstoppinger av porer, irritert hud og allergiske reaksjoner. Og hvis huden blir ekstrem tørr, kan fine linjer/rynker bli mer synlig i ansiktet.

LES OGSÅ: Sliter du med tørr hud? Da bør du droppe disse sminkeproduktene

KVISER: Kviser og sorte prikker er noen av de vanligste urenhetene blant oss nordmenn. Foto: NTB Scanpix
KVISER: Kviser og sorte prikker er noen av de vanligste urenhetene blant oss nordmenn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- En annen ting som kan ha stor innvirkning på rynker er når man benytter sololje eller babyolje på solsenga for å bli fortere brun. Det er meget skadelig for huden og en NO-GO fra meg. Dette er den største kilden til tidlig aldring og rynkete hud, da vi på denne måten blir utsatt for både UVA- og UVB-stråling uten særlig beskyttelse.

- Must-have hudpleieprodukter?

- Gode renseprodukter og fuktighet/solbeskyttelse er de aller viktigste hudpleieproduktene. Ved bruk av sminke, så rens gjerne huden to ganger med gode produkter - mye av sminken vi bruker kan nemlig sitte godt på huden. For voksen hud er også et godt serum å anbefale, da det inneholder høyere konsentrasjoner av aktive virkestoffer enn det vanlige fuktighetskremer gjør. Jeg anbefaler gjerne et serum som virker sirkulasjonsøkende og derad «plumper»-effekt. Huden vil se umiddelbart freshere ut!

- Når det gjelder kroppen, så vil jeg si en god grov peeling og deretter en god og rik fuktighetskrem. Det er en kjempedeilig kombinasjon som etterlater huden myk og fin. Å dusje et par minutter i iskaldt vann etter en dusj har også effekter – blant annet vil det øke blodsirkulasjonen, det kan hjelpe hvis man har mye vann i kroppen og i tillegg redusere cellulitter, som vi gjerne takker NEI til.

LES OGSÅ: - Ansiktsoljer har flere positive effekter på huden

Sola er vår beste og verste fiende

- Hvis du skal be norske kvinner endre på en typisk «hud-uvane». Hva er det?

- Igjen må jeg trekke frem sola, som er vår beste og verste fiende. Å ta flere pauser fra sola, spesielt da den er som sterkest mellom 11.00 og 15.00 på dagen, tror jeg ingen har vondt av. Alle ønsker å bli så brun som mulig når våren og sommeren titter frem, og da er det dessverre mange som går i en fallgruve her. Det forårsaker solskader og kan gi alvorlige konsekvenser - i verste fall hudkreft. Sola er dog vår viktigste hovedkilde til D-vitamin, så da vil jeg nevne at man også kan få nok av D-vitaminer både gjennom kosthold og kosttilskudd. Tran er en av mine favoritter!

- Er det for mye å dusje hver dag? Og hvor ofte bør man egentlig dusje?

- Ved å overdrive dusjing blir huden tørr og sår. Å holde seg til i alle fall en dusj hver dag er mer enn nok, og gjerne hopp over en dag eller to hvis det lar seg gjøre. Et godt råd for å prøve å avstå dusjing hver dag er å vaske seg lokalt på steder hvor man gjerne svetter mye.

- Har temperaturen på vannet man dusjer i noen påvirkning på huden?

- Å dusje i altfor varmt vann fører ofte til at huden blir tørr og flassende, samtidig som du fjerner fuktighet og fett. Ved bruk av sterke såper med mye parfyme kan man også øke talgproduksjonen i huden. Et godt tips fra meg her er å dusje i lunkent vann og benytte olje som binder fuktigheten i huden, slik at huden blir mindre tørr og irritert. Huden er spesielt utsatt for dette nå ved vinterhalvåret på grunn av kulden. De som sliter med atopisk eksem kan kjenne seg igjen her.

DUSJE: Prøv å ikke dusj hver dag. - Å dusje i altfor varmt vann fører ofte til at huden blir tørr og flassende, samtidig som du fjerner fuktighet og fett. FOTO: NTB scanpix
DUSJE: Prøv å ikke dusj hver dag. - Å dusje i altfor varmt vann fører ofte til at huden blir tørr og flassende, samtidig som du fjerner fuktighet og fett. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Hvor ofte skal og bør man smøre inn kroppen med fuktighetskrem?

- Hver dag helst. Grunnen er enkel, og det er at vi daglig utsetter kroppen/huden vår for ytre miljøfaktorer som er med på å bidra til endringer i vår hudbalanse.

- Hvilken ansiktssminke og sminkekombinasjoner er NO-GO for huden?

- Mineraloljer og sterkt parfymerte produkter bør man unngå om man har sensitiv hud. Høye konsentrasjoner av mineraloljer (for eksempel Lanolin) benyttes ofte som et billig «fyllstoff» i sminke og kremer, blant annet for å gi bedre holdbarhet på produktet. Dette er ikke ideelt for en kombinasjonshud eller en fetere hudtype da det raskt kan tette igjen porer og dermed gi urenheter. Jeg vil dog nevne at Lanolin også fremstilles som naturlige kilder, som gjør at det kan bli vanskelig å skille disse produktene. Gode hudpleierutiner er selve grunnlaget for at make-upen sitter pent!

LES OGSÅ: - Å sove med sminke på er noe av det verste du kan gjøre mot huden

- Kan du gi en kort oppsummering av alt dette?

1. Lag deg en god hudpleierutine både morgen og kveld hvor du renser huden godt. Til dette skaffer du deg et godt renseprodukt som fjerner makeup, smuss, fett og forurensing fra hudoverflaten og som hindrer tilstopping av porene.

2. Spis et sunt og variert kosthold.

3. La huden din få puste uten sminke.

4. Bruk kroppen din - vær fysisk aktiv.

5. Drikk rikelig med vann.

6. Få nok søvn.

7. Velg en dagkrem med solfaktor eller påfør et tynt lag med solkrem utenpå dagkremen.

LES OGSÅ: Triksene som gir deg en «usminket» sminke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer