Eksperten svarer

Hudpleie: Kan det bli for mye av det gode?

– «Jo mer, jo bedre» er ikke sant, sier eksperten.

HUDPLEIE: Vi har litt mer tid til å ta vare på huden vår om dagen, men kan det hende at vi faktisk bare gjør ting verre? Foto: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Vi har litt mer tid til å ta vare på huden vår om dagen, men kan det hende at vi faktisk bare gjør ting verre? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I disse tider er det mange som har litt tid til overs. Tid til å skrubbe huden ekstra godt, legge en god øyekrem under øynene og toppe det hele med en ansiktsmaske.

Man skulle tro at alle disse tiltakene kun var bra for huden, men her i redaksjonen begynte vi å tenke: «kan det bli litt smør på flesk?»

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jeg tok derfor kontakt med noen eksperter som kunne svare på dette. Kan det faktisk bli for mye hudpleie?

– «Jo mer, jo bedre» er ikke sant, sier Eli Holme Lie, hudterapeut ved Haugesund Hudpleieklinikk.

– Grunnen til det er at mange kan overbehandle huden sin og dermed svekke hudbarrieren.

Hun anbefaler derfor å kontakte sin lokale hudpleieklinikk for å de beste rådene før man handler produkter på nett som nødvendigvis ikke er rett for akkurat deg og din hud.

En god hudpleierutine

Hudterapeut Eli Holme Lie har satt opp en hudpleierutine som ivaretar en sunn, sterk og balansert hud:

1. Rense huden (morgen og kveld)
– Et godt renseprodukt skal skånsomt, men effektivt, fjerne sminke, smuss og overflødig talg fra hudoverflaten. Produktet kan gjerne være olje- eller krembasert for å unngå å strippe hudbarrieren for fettstoffer. Fullfør rensen og oppretthold god pH-balanse med pleiende hudvann.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

2. Peeling (én til to ganger i uken)
– En peeling skal skånsomt fjerne dødehudceller fra hudoverflaten. En peeling vil gi jevnere hudoverflate, hindre tilstoppninger og fremme glød i huden. Sunne peelinger for hudbarrieren kan inneholde enzymer eller finmalte korn. Men man skal være obs på når man fjerner døde hudceller fra hudoverflaten slik at man ikke «over-peeler». Hudbarrieren er vår ytre fysiske beskyttelse og trenger 25-30 lag med døde hudceller for å ivareta hudens beskyttende funksjon. Skånsom eksfoliering 1-2 ganger i uken er nok.

3. Maske (én til to ganger i uken)
– Det er perfekt å legge på maske rett etter peeling, da huden er ekstra mottakelig. Et tips kan være å legge ulike masker på lokale områder, for å tilpasse pleien til, for eksempel T-sone, hals, under øynene eller på leppene, sier Holme Lie.

Isabella Bukurie Bessières, dermatologisk sykepleier og deleier av Elite Helse, legger også til at masker kun jobber på det øverste hudlaget.

– Masker fungerer mer som velvære og jobber kun på det øverste hudlaget. Mye hudpleie er ikke alltid løsningen. Kunsten er riktig behandling til riktig hud. Det er mulig å overbehandle huden. Det kan føre til flere kviser, økt pigmentering og faktisk fremskynde aldersprosessen. Det er viktig å vite hvilke ingredienser som vil passe til din hud - og hvilke som ikke passer, sier Isabella.

Foto: NTB Scanpix
Foto: NTB Scanpix Vis mer

4. Ampuller eller serum (morgen og kveld)
– Dyptvirkende aktive ingredienser for spesifikke behov. Eks fuktighet, økt spenst, berolige, glød osv Her optimaliserer man hudpleierutinen og sørger for målrettet pleie etter behov. Effektive kurer eller daglig bruk av serum.

5. Krem (morgen og kveld)
– Fukt og fettbalanse er viktig for å ivareta en sunn og sterk hudbarriere. En god krem morgen og kveld skal være pleiende, sørge for fuktighetstilførsel og forebygge fuktighetstap fra huden. En dagkrem skal beskytte mot ytre påkjenninger som sol, forurensing og klimaendringe. Viktig! En egen krem rundt øyeområdet er også viktig morgen og kveld, for å forebygge aldring og ivareta den tynne ofte anstrengte huden rundt øynene.

Helt til slutt er det også viktig å tenke på hva du drikker og spiser, samt hvor mye søvn du får.

– Drikk minst åtte glass vann daglig og sov i åtte timer, tipser Isabella Bukurie Bessières.

SOLFAKTOR: Er det sånn at vi burde beskytte huden med solfaktor hele året? Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, svarer! VIDEO: Silje Austnes/KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer