Hudpleie:

Hudpleien for ­­din hudtype

Hvilke ingredienser bør vi egentlig se etter når vi velger hudpleie?

HUDPLEIE: Avhengig av hva slags hud du har er det noen ting det kan være lurt å se etter i hudpleieproduktene. FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE: Avhengig av hva slags hud du har er det noen ting det kan være lurt å se etter i hudpleieproduktene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I jungelen av kremer og produkter er det ikke alltid så lett å vite hva man egentlig ser etter. Ikke skal man alltid høre på anbefalinger fra andre heller, for en ansiktskrem som fungerer godt for venninnen din trenger ikke fungere godt for deg.

Det er mye som skal være på plass i den perfekte hudkremen eller rensen, og når du handler hudpleie er produktet som helhet viktig, slik at det ikke alltid holder å se etter noen utvalgte ingredienser. Husk at om du mistenker at du har en hudsykdom eller trenger behandling for det så bør du kontakte lege.

- Det hjelper ikke for en sensitiv hud å ha ingredienser du trenger, men så er den full av for eksempel duftmidler, påpeker Ingrid Fallet, som er fagsjef hos hudpleieleverandøren Perrigo.

Likevel er det noen ting du kan se etter avhengig av hvilken hudtype du har.

- Fuktighetsbindende ingredienser er viktig for alle, men har du veldig fet hud, så vil du kanskje ha en krem med fuktbindende ingredienser, men ikke fett. Veldig tørr hud derimot kan trenge fettstoffer, sier Fallet.

Selvom gener bestemmer mye, vil også hudtypen din vil kunne endre seg hele tiden, på grunn av miljøfaktorer som klima, forurensning, stress, kosthold, søvn, påpeker Ann-Kristin Stokke, fagsjef hos hudpleieleverandøren Skintific.

Ingrediensene for deg med fet hud

Michael Zangani er hudlege ved Volvat og driver hudlegebloggen drzangani.no. Ifølge ham er det særlig tre ingredienser du alltid bør se etter om du sliter med akne.

- Ingredienser som bør finnes i en akneregime er salisylsyre som er fettløselig og dermed kan redusere talg, benzoylperoksid som bekjemper akne bakterien, P. acne (Propionibacterium acnes, journ anm), og ikke minst retinoider som er hjørnesteinen i aknebehandling, sier han.

Noe du absolutt bør unngå er derimot kokosolje, som lenge var en het trend både i mat- og skjønnhetsverdenen. Kokosoljen har hatt rykte på seg for å kunne hjelpe mot det aller meste, men mot fet og uren hud gjør den mer skade enn nytte.

- Oljen vil kunne tette porer og føre til akne. Det samme gjelder mineralolje, forteller Zangani.

Også silikon og ullfett - lanolin bør du unngå.

- Silikon finner man også i en del produkter. Disse kan også over tid føre til tette porer og dermed akne. Lanolin som brukes i diverse fuktighetskremer tetter porene og vil dermed også kunne gi akne. Ikke-syntetisk lanolin tolereres lettere av aknehud, forteller Zangani.

Rensegel og lette kremer

Også Stokke hos Skintific, peker på salisylsyre som en viktig ingrediens for de med en fetere hudtype.

- Ja, denne syren er både antiinflammatorisk og fettløselig. Derfor er den optimal for en fet hud og hud med kviser, sier hun.

- Det er en del ingredienser i hudpleieprodukter og makeup som kan tette porene og forverre kviser. Blant disse finner du lanolin, isopropyl myritate, mineraloljer og kunstige fargestoffer.

- All hud kan mangle fuktighet. Selv om den er fet, kan den mangle vann, mens tørr hud mangler også fettstoffer. Har du fet hud bør du bruke lette produkter, uten fett. Da velger du en rensegele, og du velger en lett fuktighetskrem, råder hun.

Også en del rike planteoljer kan forverre huden hos de med kviser, og Stokke anbefaler at man bruker oljefrie produkter om man sliter med dette. Hun advarer dessuten om å bruke for mange produkter, slik at man overstimulerer huden. Har du veldig betent akne bør du også være forsiktig med skrubbing av huden, da det kan gjøre den irritert og øke betennelsen. Velg heller en peeling med syrer og enzymer, uten korn.

FUKTIGHET: All hud trenger fuktighet, men avhengig av hudtype er det varierende hvor mye fett vi bør ha i den. FOTO: NTB Scanpix
FUKTIGHET: All hud trenger fuktighet, men avhengig av hudtype er det varierende hvor mye fett vi bør ha i den. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Tørr og sensitiv hud

Har du veldig tørr hud skal du derimot ikke være redd for å bruke oljer og kremer med fett.

- Har du en tørrere hudtype så vil du bruke en kremaktig rens og rikere kremer. Velg gjerne et serum med vegetabilsk olje, som ligner hudens egne fettstoffer, som tamanuolje og chiafrø, sier Stokke.

Har du en kombinasjonshud, noe som gjelder veldig mange av oss, så kan du altså bruke noe fettstoffer, men du vil gjerne fortsatt styre unna de feteste produktene. Velg medium-lette produkter som både beskytter og gir fuktighet. Har du en fetere T-sone, så kan du også bruke mer målrettede produkter lokalt som booster eller maske, råder Stokke.

Selv om fett er bra for de med tørr hud, bør ullfett og mineraloljer ofte også unngås hos de med tørrere, mer sensitiv hud, ifølge Stokke.

- Det finnes noen fettstoffer som er med på å tette igjen porene, og som også kan gjøre tørr hud gusten, siden disse stoffene hindrer naturlig avskalling av døde hudceller, fortsetter Stokke.

- Lanolin er et allergifremkallende stoff, og kan irritere huden og gi kviser.

I tillegg er det lurt å sjekke om produktene inneholder parfymestoffer som kan irritere.

- Kunstige parfymestoffer tilsettes et produkt for å gi god lukt, men gir ingen pleie for huden og kan gi problemer i form av allergi, rødhet og irritasjon, forteller Stokke.

Her kan det for noen også være lurt å unngå produkter med for mye syre, ifølge Fallet.

- Har du veldig sensitiv hud, så kan nok frukt- og AHA-syrene kunne virke litt irriterende, sier hun.

Reaktiv, rødlig hud

Rosacea er svært vanlig og er en kronisk betennelse i huden som kan gi rødhet i ansiktet. Trenger du behandling av rosacea tar du kontakt med legen din, men har du en reaktiv hudtype som kan bli rødlig, kan også være lurt å se litt ekstra på hudpleieproduktene.

- Har man rosacea har man ofte en ganske sensitiv hud, og det er lurt å unngå stoffer som kan irritere, påpeker Fallet.

En del opplever en forverring av huden av sollys, og plages du blir en god solkrem altså desto viktigere. Bruk en høy nok faktor og husk å smøre nok, minner Fallet på.

- Det finnes også både beroligende kremer og det finnes også kremer med litt grønn farge i, som demper det røde, forteller hun.

Et eksempel på et beroligende stoff er, ifølge Fallet, panthenol (provitamin B5), som også finnes i aftersun-produkter.

- Når det gjelder rødhet og Rosacea så er alltid mindre bedre. Du skal bruke kremer som roer ned, fukter og beskytter huden og unngå aktive stoffer, sier Stokke.

- Unngå skrubber med korn og alt som kan skape friksjon og varme. Det samme gjelder for de med veldig betent akne, som jo også er en betennelse. Da skal du roe ned huden og du må først bygge opp hudbarrieren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer