Skjønnhet:

- Hudproblemene hindret meg i å få jobber

Da Emma Wiklund var modell i Paris, slet hun med huden. Fransk hudpleie hjalp - og inspirerte henne til selv å satse på hudpleie senere.

SKJØNNHETSGURUEN: Tidligere toppmodell Emma Wiklund har jobbet med skjønnhet i mange tiår, både som modell og gründer av hudpleiemerket Emma S. Foto: Astrid Waller
SKJØNNHETSGURUEN: Tidligere toppmodell Emma Wiklund har jobbet med skjønnhet i mange tiår, både som modell og gründer av hudpleiemerket Emma S. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Ja, hva er skjønnhet, sånn egentlig? Dette noe udefinerbare, men samtidig kommersielt sett ganske så standardiserte, og kanskje av og til skikkelig frustrerende. Dette som de fleste av oss ser ut til å være på evig jakt etter.

For tidligere toppmodell, skuespiller og beauty-gründer Emma Wiklund (53), har store deler av livet handlet om skjønnhet. Men hun koser seg med en «nerdete» lidenskap for hudpleie, godtar litt rynker her og der, og leter etter lommer i hverdagen dedikert til att bara vara.

- Min definisjon på skjønnhet er en person som trives med seg selv, er trygg i seg selv, og liker seg selv. Det handler liksom ikke om perfekt hud. Det er bare det ytre, det er ikke det som er ekte skjønnhet, sier Wiklund til KK.

- Kunne bli et skikkelig problem

Mange vil nok likevel være enige i at fin hud kan sies å være en viktig del av skjønnhet. Wiklund kan fortelle at hun gjennom hudpleiemerket Emma S. har møtt mange fortvilte kunder som innrømmer at det kan være vanskelig å gå ut døren når huden er på sitt verste.

Dette har Wiklund personlige erfaringer med. Selv om det nesten er vanskelig å tro, hennes åpne ansikt, sunne glød og slående smil tatt i betraktning. Men starten av tjueårene var preget av problemer med uren hud.

- Min lidenskap og nerdete interesse for hudpleie, startet fremfor alt da jeg begynte å jobbe som modell. For da ble det så viktig med bra hud, forteller hun.

Og bra hud hadde hun dessverre ikke alltid, da hun startet karrieren i en alder av 20 år. Hun hadde ikke ofret modellyrket en tanke, men da hun ble oppdaget av det som skulle bli hennes fremtidige agent, tenkte hun at hun likevel fikk prøve seg i noen år - hvorfor ikke?

En kort periode med jobb i Stockholm, førte henne til et kort opphold i Milano - og så ble det hele plutselig til 12 år i Paris.

LIDENSKAP: Da Emma Wiklund takket for seg som modell, tok det ikke lang tid før hun entret skjønnhetsindustrien med hudpleiemerket Emma S.. Foto: Astrid Waller
LIDENSKAP: Da Emma Wiklund takket for seg som modell, tok det ikke lang tid før hun entret skjønnhetsindustrien med hudpleiemerket Emma S.. Foto: Astrid Waller Vis mer

Underveis var det slett ikke alltid huden spilte på lag.

- Det er jo fortsatt viktig med bra hud på modeller, men det var kanskje enda viktigere i min tid. Da retusjerte man ikke bilder like lett. Hudproblemene kunne bli et skikkelig problem for å få jobber, forteller Wiklund.

I Paris ble det raskt klart at hun skulle ha hjelp av en dermatolog. Da fikk hun god veiledning i hudpleierutiner, hvor viktig det var å rengjøre ansiktet skikkelig - og lærte om hudpleieprodukter med aktive ingredienser, kjøpt på franske apotek. Hudpleieprodukter som faktisk funket.

- Som modell, og særlig under visninger, kunne jeg ha fem ulike makeuplooks på samme dag - på og av, på og av med sminke. Det hadde jo ekstrem påvirkning på huden.

Wiklund sier hun fortsatt var langt unna å tenke tanken om eget hudpleiemerke på den tiden. Likevel kan de første gnistene av nysgjerrighet som førte til den store lidenskapen, spores tilbake til Paris' gater på 90-tallet.

- Jeg ble veldig nysgjerrig, for jeg merket jo at produktene dermatologen anbefalte funket! Det var da interessen min for å titte på ingredienser, hva som er i produktene, begynte på ordentlig, forteller Wiklund.

- Det er den hudpleien jeg vil lage

Spoler vi fremover nesten tre tiår, er modellkarrieren lagt på hylla, og Wiklund lever som selfmade businesskvinne, skjønnhetsguru og mamma i Stockholm. Ved tusenårskiftet, og etter flere år i jobb for Lindex som både modell, spokesperson og PR-ansvarlig, var det på tide å gjøre noe med varemerket og platformen hun hadde bygget opp rundt eget navn.

Hudpleiemerket Emma S., gründet sammen med den norske venninnen og partneren Nora Larsen, har kommet lang vei siden de første 12 produktene de lanserte i Åhlens og Kicks' hyller i 2010.

- Fra begynnelsen skulle det handle om det jeg ser på som det viktigste i skincare: at man har en cleansing routine, en hydrating routine, og en treatment routine. Dette fant man blant de produktene vi startet med, sier Wiklund.

- I treatment-serien kom vi med enzyme peelingen, og da var vi blant de første som begynte å prate om AHA- og AHB-syrer. Det var knapt noen andre merker som hadde dette i hyllene på den tiden, legger hun til.

I tillegg, var det særlig én annen faktor som stod i sentrum for Wiklund:

- Helt fra starten, ville jeg lage den slags produkter som jeg hadde kjøpt og brukt i Paris. Skikkelig trygge produkter, med effektive ingredienser som man virkelig kunne kjenne seg trygg på, fra apotek. Jeg sa til Nora: Det er den typen hudpleie jeg vil lage.

Selv om de ikke lanserte hos apotek-kjedene først, satset de på produkter som skulle bestå apotekerkrav, og i 2014 ble det realiteten for Emma S..

DÅRLIG HUD: Da Emma Wiklund jobbet som modell på 90-tallet, slet hun med dårlig hud. Det kunne gå utover jobb - men det gjorde også at hun ble oppriktig interessert i hud. Foto: Instagram @emmaofstockholm
DÅRLIG HUD: Da Emma Wiklund jobbet som modell på 90-tallet, slet hun med dårlig hud. Det kunne gå utover jobb - men det gjorde også at hun ble oppriktig interessert i hud. Foto: Instagram @emmaofstockholm Vis mer

Selv om Wiklund alltid har vært lidenskapelig opptatt av ingredienser og studier, er det aldri snakk om blodig alvor heller. Det er bare hudpleie. Det skal bare føles bra. Det er hun tydelig på.

- Vi ville også alltid ha litt humor med i dette - vi holder jo ikke på å kurere kreft her, sier hun.

De minimalistiske forpakningene har en karakteristisk, personlig touch som fester seg ved minnet: nemlig sitater som kort og enkelt forkarer hva produktet gjør. «Gives your skin that extra glow» står det på Enzyme Peel Treatment. «Melts away your makeup» står det på Melting Cleansing Balm. Og på baksiden finner man i tillegg en lettbeint påminnelse.

- Vi kan fortelle deg hva produktene gjør, vi gjør jo mange studier på produktene for å sikre at de kan holde det de lover, men vi skriver også alltid på noe som: «Other things that make you glow: love, good friends, having fun», forteller Wiklund.

- Jeg vil hele tiden ha det glimtet i øyet. Ja, produktene funker, og det er bra, men også det å huske på at det er andre ting som får oss til å stråle og se vakre ut!

- Snakket aldri om utseende

Er det noen som har et glimt i øyet, så er det Wiklund selv. Og denne utstrålingen hun ofte snakker om, er det heller ikke mangel på.

Selv takker hun familie og oppvekst for trygghet og selvtillit, og lite fokus på skjønnhet.

- Vi snakket aldri om skjønnhet og utseende i min familie! Det handlet mest om stallen, jeg danset, min søster spilte piano, og holdt også på med hester, minnes Wiklund om oppveksten i lille Huskvarna i Södre Sverige.

- Det var jo ikke noe fashion der på tidlig åttitallet, ikke akkurat mange magasiner. Men musikk var viktig! Og da var det mer sånn at man var enten en «rocker» eller en «synthesizer», og klesstilen handlet mer om musikksmak, forteller hun.

Wiklunds mor hadde også jobbet som modell, men mest før hun fikk barn. Likevel minnes Wiklund at de innimellom lekte seg med både løshår og løsvipper. På tross av bransjen hun var på vei ut av, beskriver Wiklund moren sin som avslappet til eget utseende.

- Jeg husker virkelig ikke noe hysteri rundt skjønnet. Mamma er åtti år nå, og veldig juicy og fantastisk vakker fortsatt, sier hun.

AVSLAPPET: I oppveksten var det lite snakk om skjønnhet og utseende i Emma Wiklunds familie. Foto: Astrid Waller
AVSLAPPET: I oppveksten var det lite snakk om skjønnhet og utseende i Emma Wiklunds familie. Foto: Astrid Waller Vis mer

Til tross for at det allerede lå i familien, var det like fjernt for resten som for Wiklund selv, at hun også skulle bli modell.

- Ingen i min familie hadde tenkt at jeg skulle bli modell. Jeg hadde stor munn, og jeg likte skole - jeg skulle på universitetet. Vi snakket aldri om det å bli modell, det fantes bare ikke.

- Jeg har alltid hatt god selvfølelse og vært trygg på meg selv, og det er nok hjemmefra. Det tror jeg var veldig bra å ha med seg inn i modellbransjen. Dét, og det at jeg ikke begynte før jeg var tjue år, innrømmer hun.

- Lærte at skjønnhet krever mer

Wiklund minnes et par tøffe lærdommer fra årene som modell. Hun hadde evnen til å riste av seg det meste - men hun har også tatt med seg det viktigste.

- Man blir så dømt som modell. Man kan jo tenke: «Gud, hvordan kan folk si sånt, at du er for stor eller du er for liten», men det er jo liksom også jobben. Det blir litt som at når du driver med høydehopp, så krever det også sitt, sier Wiklund.

Hun tror den harde dømmingen er noe av det vanskeligste for unge modeller.

- Det er jo en veldig stor industri, det er viktig for mange, det er mange penger involvert. Det å ikke ta det personlig, kan være vanskelig.

- Ja, det var masse kommentarer, og mange av dem var virkelig ikke hyggelige. Men jeg tror det er bedre i dag, legger hun til.

HARD INDUSTRI: Emma Wiklund er glad hun startet som modell så sent som i tjueårene. Hennes første cover for franske ELLE, i 1989. Foto: Instagram @emmaofstockholm
HARD INDUSTRI: Emma Wiklund er glad hun startet som modell så sent som i tjueårene. Hennes første cover for franske ELLE, i 1989. Foto: Instagram @emmaofstockholm Vis mer

En oppvekst uten fokus på utseende, og en karriere bygget rundt skjønnhet, har lært Wiklund litt av hvert om skjønnhet. Hvordan har livet som modell påvirket hennes syn på skjønnhet opp gjennom årene?

- Som modell var man gjerne omgitt av typisk vakre mennesker. Men man så jo også personene - og fikk erfare at om man treffer på noen som er pen men ikke hyggelig, mister de skjønnheten, forteller hun.

- Jeg lærte jo at skjønnhet ikke bare er dette vakre, at det kreves mer. Skjønnhet slår enda hardere med utstråling og selvfølelse.

Wiklund peker på den slags slående utstråling, som ikke trenger å komme fra «typisk», fotomodell-vakker skjønnhet.

- Dette kan man jo bli slått i bakken av - og det synes jeg alltid er like fascinerende, sier hun.

Hun påpeker derimot at hun observerer store endringer i mote og skjønnhetsbransjen nå, sammenlignet med hennes tid. Det er positivt.

- I dag ser vi mer mangfold og variasjon, både med tanke på hudfarger, størrelser og hva som er akseptert. På 90-tallet opplevde jeg at alle var ganske like, det var mer én look som gjaldt, mener Wiklund.

- Hva da, anti?

Til tross for at hun aldri kan sies å ha latt seg rive med i noe skjønnhetshysteri, vil hun likevel karakterisere dagens tilnærming til både skjønnhet og eget utseende som mer avslappet.

- Kroppen og huden min var jo mitt verktøy da jeg jobbet som modell. Det krevde at man holdt seg i form, tok vare på hud, hår, negler - og så videre. Nå er jeg jo på et helt annet nivå. Jeg er mye mer avslappet. På et ganske herlig vis!

Hun innrømmer at hun kan se bilder av seg selv fra tidlig tjueårene og tenke at hun definitivt ikke ser slik ut lengre. Men det er da vel helt naturlig?

- Vi blir eldre, man forandres. Det er jo sånn det er! Derfor er jeg egentlig helt imot ordet anti-age. Fordi, hva da anti? Alle blir jo eldre.

Jakten på et rynkefritt utseende er ikke noe for Wiklund.

- Jeg synes det er noe desperat ved det å på min alder forsøke å skulle se ut som om man er 22. Da ser man bare eldre ut. Da blir man nesten usikker på hvor gammel er du? Det kan slå helt andre veien, mener hun.

TAKKNEMLIGHET: Emma Wiklund sier at takknemlighet for god helse betyr aller mest. Foto: Instagram @emmaofstockholm
TAKKNEMLIGHET: Emma Wiklund sier at takknemlighet for god helse betyr aller mest. Foto: Instagram @emmaofstockholm Vis mer

Wiklund sier hun også merker at hun har kommet i en alder hvor det gir mer mening å sette helsa først. Være takknemlig for god helse. På dette punktet, fikk hun nylig en hjerteskjærende reality-check.

- En av mine beste venninner gikk bort nå, til kreft. Og da blir man litt sånn: «Unnskyld meg, men hvem bryr seg om hud? Hva er viktig?

- For meg handler det om å ha en frisk og sterk hud. Jeg vil ha det bra, jeg vil le mye. Og så får jeg heller jobbe litt med pigmenteringer og sånne ting, og kanskje sminke meg litt annerledes. Man vil selvsagt ikke se trøtt og sliten ut, men alle har vi dager som er bedre enn andre uansett!

- Elsker søndager

Med årene har Wiklund lært seg å omfavne det å stresse ned. Litt for huden sin skyld, men aller mest for sin egen del. Hvordan ser en perfekt self-care dag for beautyguruen ut?

- Når jeg stresser, gjør jeg litt meditasjon - og sørger for å rense i kalenderen min. Skaffe meg space, forklarer hun.

Den aller største luksusen er en tom kalender, innrømmer hun. Det forsøker hun få til særlig på søndager, om hun kan.

- Jeg elsker søndager. Enten vi er på hytta eller hjemme i byen, pleier jeg å stå opp tidlig, hente avisen - ja, jeg får fortsatt papiravisen - lage en kopp kaffe, og så krype tilbake i sengen, forteller hun.

Etter en hyggelig frokost, er trening, frisk luft og dagslys et must.

- Når jeg ikke har booket inn noe, det er en bra dag for meg å koble av på. Det å få la tankene bare vandre, ikke jobbe. Du vet når man går rundt og sysler med småting hjemme, snakker litt høyt med seg selv. Det å bare være!

- På kvelden unner jeg meg kanskje et herlig bad, og gjør mitt lille Sunday Ritual for huden, forteller hun.

Heller ikke i Wiklunds hjem er det noe overdrevent skjønnhetsfokus i lufta. Barna, som nå er så godt som voksne, er naturlig nok glade i hudpleie. Men det kommer ikke noe mas fra mamma, sverger Wiklund.

- De er faktisk veldig flinke til å ta vare på huden sin! De synes bare det er kult. Og de er stolte, tror jeg. Men jeg maser ikke på dem om noe anti-age, nei!

SØNDAGSRO: Emma Wiklunds prøver å holde søndagene hellige til att bara vara. Foto: Astrid Waller.
SØNDAGSRO: Emma Wiklunds prøver å holde søndagene hellige til att bara vara. Foto: Astrid Waller. Vis mer

Hun forteller at Elis, sønnen på 18, ikke er fremmed for å ta grep for egen hud.

- Han kan være litt tørr og sånn, så han spør av og til: «Mamma, kan jeg få den enzyme-peelingen», eller legger en mud mask. Og for gutter i dag, er jo dette helt ok! Og han merker jo hvor bra det blir, forteller hun.

Ellers er det klart hele familien har vært mye involvert i Emma S. opp gjennom årene. Merket drives og eies fortsatt helt og holdent av Wiklund og Larsen. De veganske, cruelty-frie og apotekgodkjente produktene produseres og utvikles i Sverige.

- Jeg pleier jo tulle med at jeg har testet produktene på barna, da! Elis har litt sensitiv hud, så da vi utviklet den sensitive serien, har jeg fått prøver hjem som jeg har testet på meg, på min mann, og på Elis da han var i sju-åtteårsalderen, ler hun.

Dessverre var det ikke fulltreffer i første omgang, og den lille gutten klaget over at kremen sved.

- Så da ringte jeg med én gang og sa nei, dette går ikke, det svir! Neida, vi gjør selvsagt ordentlige tester, men det er jo litt gøy, ler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer