Hudpleie om sommeren:

Hudtabbene vi nordmenn gjør om sommeren

Vi har snakket med tre hudeksperter om hva de mener vi bør bli flinkere til om sommeren.

HUDPLEIE OM SOMMEREN: - Mange nordmenn smører seg bare når de skal «sole seg». Solkremen bør står fremst i skapet og brukes hver eneste dag, flere ganger daglig, selv når man skal være innendørs, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
HUDPLEIE OM SOMMEREN: - Mange nordmenn smører seg bare når de skal «sole seg». Solkremen bør står fremst i skapet og brukes hver eneste dag, flere ganger daglig, selv når man skal være innendørs, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først ut, Dr. Karim Sayed er lektor og medisinsk ansvarlig lege ved Universitetet i Sørøst-Norge og SanZie Medispa. Han mener at hovedgrunnen til at vi nordmenn får solskader, hudkreft og hud som eldes raskere, er at vi generelt bruker for lite solkrem.

- Nordmenn smører seg ikke med nok solkrem og ikke hyppig nok. Man bør ha cirka 2mg per kvadratcentimeter. De fleste bruker cirka halvparten, og det gir bare beskyttelse som SPF 15 selv om man bruker SPF 30. Man bør bruke minst SPF 30. Man bør smøre seg annenhver time, i tillegg etter at man har badet, sier han til KK.

EKSPERTEN: Dr. Karim Sayed.
EKSPERTEN: Dr. Karim Sayed. Vis mer

Han ser også ofte malignt melanom (føflekkreft) i hårfestet, øvre øyelokk, lepper og ører, og grunnen til det er at her glemmer man å smøre seg med solkrem.

- Mange smører seg bare når de skal «sole seg». Solkremen bør står fremst i skapet og brukes hver eneste dag, flere ganger daglig, selv når man skal være innendørs. Man skal heller ikke vente til man har kommet på stranden før man smører seg, forklarer Karim Sayed, og oppfordrer folk til å bruke caps og solhatt i tillegg.

Han minner om at solen tar godt i skyggen også, og viser til en studie der 78 prosent av deltagerne ble solbrente etter å ha sittet i 3,5 timer i skyggen under en strandparaply.

En siste oppfordring er å bruke ny solkrem, og ikke bruke opp gamle rester. Dessuten bør man bruke krem som base, og heller ha sprayen som et tillegg.

LES OGSÅ: Sanjas hudpleierutine består av 12 steg og inneholder snegleslim

Viktig å smøre seg når det er overskyet

Delvigne Veronique er Scientific Director for Lancôme, og doktor i farmasi med spesialisering i hudbiologi. Hun er enig med Dr. Sayed. I tillegg føyer hun til et par viktig ting som det er lurt å tenke på.

- Vi kan være flinke til å smøre oss tidlig på sommeren, men når vi får litt brunfarge glemmer vi å smøre huden.

EKSPERTEN: Delvigne Veronique.
EKSPERTEN: Delvigne Veronique. Vis mer

- Men solen gjør like mye skade på huden selv om den har fått farge. Så solkremen må på like ofte, selv om du har blitt brun. En ting til mange gjør feil er at de tenker at det ikke er nødvendig å smøre seg når det er overskyet. Men man glemmer at solen har veldig høy energi, og den penetrerer huden uansett, sier hun til KK.

LES OGSÅ: Skjønnhetsproduktet Adele, Victoria Beckham og Rihanna sverger til

VIKTIG Å SMØRE SEG NÅR DET ER OVERSKYET: En ting til mange gjør feil er at de tenker at det ikke er nødvendig å smøre seg når det er overskyet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VIKTIG Å SMØRE SEG NÅR DET ER OVERSKYET: En ting til mange gjør feil er at de tenker at det ikke er nødvendig å smøre seg når det er overskyet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Huden trenger ekstra fukt om sommeren

David Delport er leder for utdanning globalt i REN Skin Care. Han mener at vi nok ikke er så flinke til å beskytte huden med SPF, og om du vil unngå de brune flekkene må du bruke høy solfaktor, noe man blant annet ser på alle problemene med pigmentering.

Men at huden blir dehydrert gjennom sommeren mener han er et vel så stort problem.

- Varmen fra solen ødelegger overflaten på huden slik at hudbarrieren blir svakere. Vi mister mer vann. Dermed vil huden se grovere og tørre ut, sier David Delport til KK.

Vi kan være flinke med hudpleien resten av året, men om sommeren kan vi ha en tendens til å la hudpleierutinene ta ferie også.

LES OGSÅ: Disse skjønnhetsnyhetene er så relevante i disse dager!

EKSPERTEN: 
David Delport.
EKSPERTEN: David Delport. Vis mer

Viktig å rense vekk solkremen om kvelden

I tillegg til fukt mener Delport at det er ekstra viktig å rense huden om kvelden.

- Hvis vi ikke renser bort solkremen skikkelig om kvelden vil SPFen faktisk bli giftig på huden, og gjøre skade. Derfor er det viktig å rense huden to ganger slik at du er sikker på at du får all SPFen av.

- Bruk først en melk eller olje som løser opp all smusset, og så for eksempel en gele etterpå til å fjerne resten. Avslutt med en krem som roer ned inflammasjonen i huden. Faktisk pleier jeg å legge kremen i kjøleskapet for en ekstra kjølende effekt, noe som også er bra for huden, sier han.

Han mener at vi trenger å forandre på våre vaner. Typisk for Norge og England, der han kommer fra, er at vi går og er bleke hele året fordi vi ikke ser så mye sol. Når varmen først kommer eller at vi reiser på ferie er vi så mye ute i solen på en gang av vi brenner huden helt rosa, og det er absolutt ikke bra for huden.

Vi bør heller gi huden litt sol hver dag, og så får det heller ta lengre tid å få brunfargen, sier han.

LES OGSÅ: Bruker du kremer med kollagen for å unngå rynker?

IKKE GLEM Å RENSE HUDEN: - Hvis vi ikke renser bort solkremen skikkelig om kvelden vil SPFen faktisk bli giftig på huden, og gjøre skade. FOTO: NTB Scanpix
IKKE GLEM Å RENSE HUDEN: - Hvis vi ikke renser bort solkremen skikkelig om kvelden vil SPFen faktisk bli giftig på huden, og gjøre skade. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gode tips fra ekspertene

Dr. Karim Sayeds reparasjonstips:

- Det viktigste er å unngå solskade. Tegnene på skade kan bedres, men skaden på DNA-nivå er sannsynligvis mindre reversible (inntil behandling av selve DNA-skaden kommer i fremtiden). Selve tegnene på skade av huden kan bedres med forskjellige behandlinger:

  • Eksfoliering med a-vitaminsyre eller andre syrer/peelinger.
  • Reduksjon av pigmentforandringer med blekende midler.
  • Øke hyaluronsyrenivået i huden med injeksjoner av hyaluronsyre.
  • Bedre huden ved å hjelpe den å danne nytt kollagen med energibaserte behandlinger som laser, IPL, LED-lys og radiofrekvens.
  • Ha lav terskel for å gå til en hudlege for å behandle solare keratoser (tørre og skjellende flekker) samt å sjekke føflekker osv).

David Delports fukttips:

- Spis fuktigheten til huden! Du kan gjøre mye med en krem, men det som virkelig virker er hva du får i deg gjennom maten. Når du spiser masse frukt og grønnsaker vil du merke det på huden!

LES OGSÅ: Disse skjønnhetsfavorittene tar KK-redaksjonen med seg på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer