Hull i klær:

Hull i t-skjorten? Her er grunnen til at det skjer

Det er flere faktorer som spiller inn.

HULL I T-SKJORTEN: Visste du at knappen på buksen din og beltet du bruker kan være blant årsakene til at det skjer? FOTO: NTB Scanpix
HULL I T-SKJORTEN: Visste du at knappen på buksen din og beltet du bruker kan være blant årsakene til at det skjer? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor irriterende er det ikke når du tar på deg t-skjorten din, som ikke er spesielt gammel, og så er det massevis av små hull i den? Og det er alltid på ett bestemt sted!

Der hvor t-skjorten faller like under navlen, har det en tendens til å komme et par hull. Men hvorfor skjer dette egentlig? Vi har hørt flere teorier her i redaksjonen - deriblant at det skyldes belter, knapper på bukser og glidelåser, men ifølge Malin Skaar leder for forbrukerservice og ekspert på Lilleborgs kundeprogram Plusstid.no, kan det også skyldes noe annet.

- Du har helt rett i at hull kan komme av knapper, belter og glidelåser. I tillegg kan de komme dersom det ligger noe i vaskemaskinen som forårsaker det. Det vanligste i dette tilfellet er bh-en. Den kan være litt vanskelig å oppdage i og med at den kan ligge bak trommelen og kun stikke ut når den er i bevegelse. Måten du kan sjekke om det er en bh-spile der er å trykke trommelen inntil veggen i maskinen mens du undersøker. Det er også veldig lurt å bruke vaskepose på bh-er, sier Skaar og fortsetter:

- Maskinen i seg selv kan ikke forårsake hull, men jeg har vært borti tilfeller hvor hullene først oppstår etter vask. I disse tilfellene har man til slutt kommet frem til at plagget har vært borti syre, for eksempel batterisyre. Opplever man ofte hull i klær så er det derfor også viktig å tenke over om man kan ha kommet borti noe i garasjen, for eksempel.

Det finnes en løsning

Det er altså viktig å tenke på hva som ligger i skittentøyet ditt når du skal legge klærne inn i maskinen - og hva som kanskje befinner seg i selve maskinen. Men det er også viktig å tenke på hva du gjør når du bruker klærne dine. Selv elsker jeg å stappe litt av genseren eller t-skjorten min ned i underdelen jeg bruker. Men det som også kan skje da er at glidelåsen fester seg i stoffet på overdelen eller at knappen på buksen, shortsen, eller hva det måtte være, lager et hull.

Det sier seg selv at man bare kan være litt mer obs på dette framover, men du kan faktisk beskytte overdelene dine fra knapper! Et firma som heter Holé har funnet opp et silikonprodukt du kan dekke knappen på underdelen med. De har også listet opp en rekke teorier som går ut på hvordan disse hullene oppstår, men til slutt konkluderer de med dette: som oftest er det forårsaket av knappen på buksa di!

LES OGSÅ: Passer ikke buksa lenger? Da må du prøve dette trikset!

Er klærne dine nuppete?

Når vi først er inne på irritasjonsmomenter når det kommer til klær, kan vi like så godt se på dette med nuppete plagg. Hva er det egentlig som skjer når klær nupper seg, og er det noe du kan gjøre med det? Tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), har tidligere gitt flere gode råd i forhold til hvordan du kan unngå at klærne nupper seg. Og ikke minst - hvordan du kan fjerne nuppene om de allerede har oppstått.

– Nupper oppstår ved at kortere fiber løsner fra stoffet og henger seg fast i lengre fiber, har Grimstad Klepp forklart.

Hun sier det oppstår særlig i stoffer som består av fiber med ulik styrke og lengde, altså for eksempel blandingstoffer. Både statisk elektrisitet og gjentakende bevegelser (for eksempel gnikking) forsterker problemet.

– For eksempel vil folk som kjører mye bil, ofte få nupper der bilbeltet har vært. Og personer som jobber ved en butikkdisk vil gjerne få nupper på magepartiet, har Grimstad Klepp fortalt KK.no tidligere.

– Statisk elektrisitet kan også øke sjansen for nupping. Statisk elektrisitet oppstår når noe organisk gnis mot noe ikke-organisk. For eksempel når et naturmateriale gnisser mot et syntetisk stoff. Tørre, syntetiske materialer er mer statiske enn våtere, naturlige materialer – for eksempel bomull eller ull – som trekker til seg mer fuktighet.

Noen naturmaterialer, deriblant ull, kan ha nupper til å begynne med, men disse kan forsvinne etterhvert. Vi spurte selvsagt tekstileksperten hva man kan gjøre for å unngå at nuppene oppstår i det hele tatt.

– Kjøpe bedre kvalitet! sier hun.

Grimstad Klepp mener de som produserer klær burde ta mer ansvar og selge bedre produkter.

– Spør i butikken, og klag om du ikke er fornøyd!

LES OGSÅ: Så ofte bør du vaske bh-en din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer