Vaske sneakers:

Husk å gjøre dette før du vasker disse i maskinen

Å vaske sko i vaskemaskinen har både fordeler og ulemper, ifølge ekspertene.

VASKE SKO I MASKINEN: Flere enn meg som lurer på om man kan slenge skoene i vaskemaskinen? Vi gir deg svaret! FOTO: Mina Knudsen
VASKE SKO I MASKINEN: Flere enn meg som lurer på om man kan slenge skoene i vaskemaskinen? Vi gir deg svaret! FOTO: Mina Knudsen Vis mer
Publisert

Jeg er nok ikke alene om å tenkte: «Skal jeg satse på at de råflotte sneakersene mine tåler maskinvask, eller...?» Svaret på det er ikke alltid like lett å finne.

Våren har den siste tiden vist seg fra sin beste side i store deler av landet og flere av oss har funnet frem vårskoene fra i fjor. Men så ser du at de kanskje trenger en vask før de tas i bruk – og kan man da slenge de i vaskemaskinen? Eller må de kanskje vaskes for hånd?

Vi vil finne ut hvordan vi kan oppnå best mulig resultat, og har derfor snakket med Ingun Grimstad Klepp. Hun er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning og Forbruksforskningsinstituttet SIFO, og arbeider med klesvaner, vaskevaner og miljø.

- Først og fremst, kan man vaske sneakers i vaskemaskinen?

- Det første jeg ville gjøre er å sjekke om det er noe info om dette fra forhandler. Hvordan mener de skoene skal vaskes? Dersom det er umulig (eller ubrukelig) så ville jeg stilt meg spørsmålet: «Om dette går galt… hva da?» Altså er skoene ikke brukelige slik de er, er jo alle forsøk «verdt det». Det finnes jo tross alt litt mildere måter å gjøre rent, sier hun til KK.

I MASKINEN? Malin Skaar anbefaler oss å legge skoene i en vaskepose. FOTO: NTB
I MASKINEN? Malin Skaar anbefaler oss å legge skoene i en vaskepose. FOTO: NTB Vis mer

Fordeler og ulemper

Ifølge Grimstad Klepp er det ganske enkelt: Fordelen med å vakse de i maskinen er at skoene blir rene. Ulempen er at de kan bli ødelagt.

- Høy temperatur kan bidra til at skoene krymper, fuktighet over tid kan løsne om noe er limt og mye mekanisk bearbeiding kan rive ting i filler, sier hun.

Maskinvask kan ødelegge og gi noen skader på skoen – men de fleste tøysko kan vaskes i maskin, så lenge det er et skånsomt program. Vi har tidligere vist dere et genialt triks om du derimot vil vaske skoene for hånd – enkelt med en tannbørste!

Så, for best mulig resultat – hvordan bør de vaskes?

- Jeg ville valgt et kort program, og et program med lite mekanisk bearbeiding (mildt). Ikke velg mer enn 40 grader og velg kort sentrifuge.

Hvis du derimot ikke vil risikere at skoene blir skadet, tipser hun at du kan vaske de for hånd i en bøtte.

- Da ville jeg valgt et middel med enzymer – som er gode på å få vekk proteiner på lave temperaturer. Men det kommer jo også an på materialer og farger. Er det ull skal det alltid vaskes med ullvaskemiddel, men som sagt: har leverandøren en mening ville jeg fulgt den. Uansett er jo skitne flekkete sko ikke noen fest.

Malin Skaar, leder for Orkla forbrukerservice, forklarer til KK at maskinvask av tøy- og joggesko innebærer en risiko for at skoene endrer seg litt. I tillegg minner hun om at man miste reklamasjonsretten. Likevel sitter hun på noen gode tips når det gjelder vask av sko:

- Dersom du likevel vil prøve å vaske skoene, ta ut innersålen før vask, og skoene legges i en vaskepose. Lisser legges i en egen vaskepose. Bruk et skånsomt program, maks 30 °C. Sjekk gjerne produsentens anbefaling rundt vask og vedlikehold av skoene, sier hun til KK.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer