Solbeskyttelse

Husk solfaktor - også om vinteren

- UVA-strålene, som gir rynker og aldring, er like sterke nå, sier ekspertene.

BRUK KREM MED FAKTOR: Ekspertene anbefaler deg å bruke en ansiktskrem med minimum solfaktor 15 året rundt. UVA-stråler gjør nemlig like stor skade om vinteren.  Foto: Colourbox
BRUK KREM MED FAKTOR: Ekspertene anbefaler deg å bruke en ansiktskrem med minimum solfaktor 15 året rundt. UVA-stråler gjør nemlig like stor skade om vinteren. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vinteren er, som kjent, en tøff tid for huden din - både huden i ansiktet og huden på kroppen. For selv om vi ikke går lettkledd i shorts, kjoler eller t-skjorter, er det mange andre faktorer (kald temperatur, tørr inneluft) som bidrar til tære på huden.

Én ting mange av oss likevel ikke tenker på om vinteren, er dette med solbeskyttelse.

For det første så har de fleste av oss antagelig hørt at «solen ikke er like sterk på vinteren». For det andre er vi mer påkledd i form av varme klær, lue, votter og skjerf, og for det tredje tilbringer mange av oss langt mindre tid utendørs.

Dersom du trodde at dette var grunn nok til å droppe solfaktoren, ja, da bør du tro om igjen.

LES OGSÅ: Nå er det lurt å bytte ansiktskrem

EKSTREMT VIKTIG: Ann-Kristin Stokke er fagsjef hos AS Tekon og har faglig ansvar for hudpleieseriene Dermalogica og Clean Start. Hun anbefaler alle - både kvinner og menn, unge som gamle, å bruke ansiktskrem med solfaktor året rundt.  Foto: Adéle Cappelen Blystad
EKSTREMT VIKTIG: Ann-Kristin Stokke er fagsjef hos AS Tekon og har faglig ansvar for hudpleieseriene Dermalogica og Clean Start. Hun anbefaler alle - både kvinner og menn, unge som gamle, å bruke ansiktskrem med solfaktor året rundt. Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

UVA-stråler gjør skade om vinteren


Ifølge Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos AS Tekon (har faglig ansvar for hudpleieseriene Dermalogica og Clean Start), er solbeskyttelse på utsatte steder som ansikt, hals og ører noe både kvinner og menn bør være opptatt av - også om vinteren.

- Mange slurver med solbeskyttelsen på vinteren, og det de ofte glemmer, er at solstråler er skyld i 80 til 90 prosent av alle tilfeller av aldring. Å beskytte seg riktig kan dermed utgjøre en enorm forskjell på huden din, sier hun til KK.no:

- Selv om strålene fra solen ikke brenner på samme måte, så er UVA-strålene - som er de som assosieres med rynker og aldring, fortsatt like sterke. Strålingen er der uansett årstid, derfor trenger du også beskyttelse året rundt.

Også Ida Marum, som er produktsjef for sminkemerket Colorescience - som er spesialist på mineralsminke med solbeskyttelse, sier at akkurat dette med faktor er noe altfor mange nedprioriterer på vinterstid.

- Sommer som vinter så er du nødt til å beskytte huden din. Bare lyset i seg selv, uansett om du sitter i bilen eller går ute, inneholder stråler som fortsatt kan skade og aldre huden. UVA-strålene trekker gjennom, og derfor MÅ du bruke et produkt som beskytter, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Mat kan gi deg rynker

Bruk fuktighetskrem med SPFBruker du solfaktor om vinteren?
Solkrem er noe de færreste av oss ønsker å kline i ansiktet hele året, da det har en tendens til å gjøre huden klissete og fet, i tilegg til at den ødelegger sminken.

Nå finnes det imidlertid en rekke nye hudpleieprodukter med solfaktor i på markedet, og fuktighetskrem (dagkrem) med SPF-beskyttelse er noe av det beste du kan investere i, ifølge Stokke.

- Mange hudpleieprodusenter - deriblant Dermalogica, er veldig opptatt av dette med multifunksjonelle produkter. Altså - produkter som både beskytter og fukter. Derfor har vi lansert flere fuktighetskremer og foundationkremer med solfaktor i seg. Disse skal påføres etter at du har renset huden og før du har tatt på sminke, og da skal solbeskyttelsen holde seg godt hele dagen, forklarer hun.

Nei, jeg bruker bare solkrem om sommeren
 
(38%)
Ja, jeg bruker det hver eneste dag - året rundt
 
(29%)
Bare i påsken, eller når det er sol ute
 
(23%)
Nja, av og til kanskje
 
(10%)
NYE PRODUKTER: KK.no fikk ta en sniktitt på noen av de nye produktene til Dermalogica (se bildet øverst til venstre og nederst til høyre), som selvsagt inneholder solfaktor. Blant produktene du ser, er en øyekrem med SPF 15, ansiktskrem med SPF 30, primer med SPF 30, samt beskyttende kremer og foundationkremer med høy SPF - også tilpasset sensitiv hud (nederst til høyre).  Foto: Adéle Cappelen Blystad
NYE PRODUKTER: KK.no fikk ta en sniktitt på noen av de nye produktene til Dermalogica (se bildet øverst til venstre og nederst til høyre), som selvsagt inneholder solfaktor. Blant produktene du ser, er en øyekrem med SPF 15, ansiktskrem med SPF 30, primer med SPF 30, samt beskyttende kremer og foundationkremer med høy SPF - også tilpasset sensitiv hud (nederst til høyre). Foto: Adéle Cappelen Blystad Vis mer

Minimum faktor 15 - året rundt

Ifølge Stokke bør du ikke nøye deg med en lav faktor, selv om det er vinterstid. Det er også derfor de fleste fuktighetskremer med solbeskyttelse har ganske høy faktor (gjerne mellom 20 og 50).

- Ifølge det amerikanske legemiddeltilsynet SPF og Statens Strålevern bør du bruke krem med minimum SFP 15 for å forebygge hudkreft og aldring. Selv svært begrenset eksponering - som en 20 minutters gåtur til og fra jobb, vil kunne gi UV-skade som kan bidra til framtidige aldringstegn, forteller hun:

- Det viktigste du kan gjøre for å beskytte huden din, er derfor å bruke fuktighetskrem med minimum SPF 15, og bruk den hver dag - uansett værtype.

LES OGSÅ: Husk å sjekke føflekkene dine ofte

Unngår kviser og fet hud

Fordelen med ansiktskremer og sminke med SPF er også at de ikke påvirker huden din (kviser og urenheter) som en vanlig solkrem, og det finnes spesialtilpassede produkter for enhver hudtype.

- Dermalogicas fuktighetskremer med SPF er superlette og behagelige å ha på, og vi har også en egen primer med anti-age funksjon og SPF som er super å ha under sminken, forklarer Stokke, og legger til et viktig poeng:

- En annen viktig ting mange glemmer, er at de ikke bare må smøre ansiktet, men også hals, ører og bak i nakken. Dette er veldig viktig for å unngå solskader og aldring på disse områdene. Smører du deg godt én gang om dagen, har du både tilført huden din den nødvendige fukten den sårt trenger om vinteren, og solbeskyttelsen man må ha for å unngå aldring.

Er du usikker på hva slags produkt som passer best til din hud, kan det lønne seg å stikke innom en skjønnhetssalong eller hudpleier.

Flere forskjellige merker (i ulike prisklasser) har fuktightskremer og sminke med SPF, deriblant Dermalogica (som nevnt ovenfor), MD Formulations, Colorescience, Bare Minerals, Boots, Emma S. , Nivea, Lancome og Declaré - for å nevne noen.

LES OGSÅ: Så mye solkrem bør du bruke

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer