Birkenstock

Hva ER det med disse sandalene?

«Helsesandaler» fra 1964 har blitt det hotteste du kan ha på føttene denne sommeren.

HOT MED HELSE: Birkenstock-sandalene, som først og fremst er kjent for komfort, har blitt hot-hot-hot de siste årene.  Foto: KK
HOT MED HELSE: Birkenstock-sandalene, som først og fremst er kjent for komfort, har blitt hot-hot-hot de siste årene. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var i fjor sommer at trenden med kraftige såler virkelig tok moteverden med storm. Og denne trenden har ikke dødd ut i løpet av det siste året. 

For også denne sesongen, er det de behagelige, litt kraftige «helsesandal»-inspirerte modellene som er «hot-hot-hot», og de kuleste av dem alle, er de du kanskje husker best fra barndommen – nemlig de klassiske Birkenstock-modellene. 

For mange av oss har disse sandalene gjerne vært mer forbundet med bestemødre, sportsfantaster og personer som er opptatt av komfort når de går, enn mote. Men dette har altså forandret seg totalt. 

LES OGSÅ: Finn det perfekte hverdagsantrekket

Sommerens store sandaltrend

Det var det franske motehuset Céline som gjorde at sandalene kom i fokus igjen, da de designet sin egen variant av Birkenstocken høsten 2012. Senere gjorde også Giambattista Valli og Miu Miu noe av det samme.

PÅ STJERNENE: Supermodell Heidi Klum, streetstyleblogger Lucy og stilikonet Alexa Chung sverger alle til de originale Birkenstock-sandalene. Foto: All Over Press
PÅ STJERNENE: Supermodell Heidi Klum, streetstyleblogger Lucy og stilikonet Alexa Chung sverger alle til de originale Birkenstock-sandalene. Foto: All Over Press Vis mer

Og trenden fikk sin virkelige oppsving da supermodell Miranda Kerr ble avbildet i et par Birkenstocks i britiske Vogue i høst. 
Ifølge Tor Marius Engen i Birkenstock Norge, er det imidlertid ikke Birkenstock selv som har skapt denne nye «hypen». 

- Det har vel ligget i kortene en stund at dette skulle skje. Birkenstock er et av de få merkene som fortsatt produseres i sitt hjemland (Tyskland), de har holdt seg til det de kan og vært tro mot konseptet sitt, noe som har gjort at de har vært populære lenge, sier han til KK.no: 

- Men det er Vogue og flere av de store motehusene som har satt i gang hypen som er akkurat nå, særlig etter at Céline designet sine egne varianter. Vi har ikke hatt noe med det å gjøre. Det vi opplever nå er fantastisk, men vi gjør ikke noe annerledes enn før.

- Det skal sies at mange Hollywoodstjerner har brukt Birkenstock i alle år, det har bare ikke vært så mye skriverier om det. Men Birkenstock passer jo også perfekt til «norm core»-trenden som er så populær nå, forklarer Engen.

LES OGSÅ: Herlige vårsko du bør sikre deg

Slik styler du dem

KKs moteredaktør Silje Pedersen tror sandalenes økte popularitet også har sammenheng med den sporty stilen, som har blitt så hot de siste årene. 

STYLE PÅ ULIKE MÅTER: Her ser du moteredaktør i KK - Silje Pedersen, og sjefredaktør i StyleMag - Celine Aagaard, prøve noen av sommerens nyheter fra Birkenstock. Og som du ser, så kan helsesandaltrenden brukes like fint til bukser, som til shorts og kjoler.  Foto: KK
STYLE PÅ ULIKE MÅTER: Her ser du moteredaktør i KK - Silje Pedersen, og sjefredaktør i StyleMag - Celine Aagaard, prøve noen av sommerens nyheter fra Birkenstock. Og som du ser, så kan helsesandaltrenden brukes like fint til bukser, som til shorts og kjoler. Foto: KK Vis mer

- Birkenstock-sandalene har blitt utrolig populære de siste sommersesongene, og i år ser det ut til å bare ta helt av. De er jo på en måte litt alternative, og det er sikkert mange som fortsatt ser på dem som «helsesandaler», men etter at den sporty trenden inntok motebildet, så har de blitt det desidert kuleste du kan ha på føttene på vei til og fra stranden, eller jobb, sier Pedersen. 

Synes du sandalene er litt vriene å style, har hun også følgende tips:

-  Mitt forslag, dersom du synes de er litt vanskelige å bruke, er å kombinere dem med en søt, gjerne litt løs sommerkjole og en stråhatt på hodet, ellers er de superkule til bermudahorts, med en litt stor t-skjorte eller collegegenser over. Det beste med disse sandalene er jo også det at de er utrolig komfortable – med andre ord perfekte hvis du skal på sommerferie og gå mye, som i en storby. 

Designet for komfort og støtte

Spørsmålet er imidlertid hva det er med disse sandalene som gjør dem så populære? For de ble jo først og fremst designet for komfort. 

- Birkenstock-sålen er designet spesielt for å gi foten støtte der den trenger støtte. I stedet for å ha all vekt på hæl og tåballer, fordeles vekten over hele foten. Derfor trenger man ikke mer demping enn den du er skapt med, om du går med denne skoen, forklarer Engen: 

-  Fordi sålen fordeler vekt, blir man heller ikke like sliten i beina.

LES OGSÅ: Redningen for klamme føtter

Nyheter fra merket

Den første Birkenstock-sandalen, som heter Madrid, ble lansert i 1964 og har vært solgt her til lands siden. Og det er fortsatt denne som er blant de mest solgte modellene. 

SESONGENS FARGER: Her ser du noen av sesongnyhetene fra Birkenstock.  Foto: KK
SESONGENS FARGER: Her ser du noen av sesongnyhetene fra Birkenstock. Foto: KK Vis mer

Nytt av sesongen er imidlertid at flere av de faste modellene kommer i friske tropiske farger, som oransje, lilla og turkis.

- Arizona, Gizeh og Madrid er de mest populære modellene. Mayari begynner også å selge bra, forklarer Engen:

- De mest etterspurte modellene har vært med i kolleksjonen i mange tiår. Denne våren er selvfølgelig svart og hvitt populært, men de tropiske fargene som finnes hos noen få utvalgte butikker i sommer, er de nye «it»-fargene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer