Black Friday

Hva er egentlig Black Friday?

Derfor annonserer butikkene med elleville priser og sjokksalg akkurat i dag.

BLACK FRIDAY: I dag kan det rett og slett være smart å gjøre unna alle julegavene! Foto: All Over Press
BLACK FRIDAY: I dag kan det rett og slett være smart å gjøre unna alle julegavene! Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For noen år siden visste de færreste av oss hva det var, men nå har det tatt helt av hos kjedebutikkene og elektronikkforhandlerne.

Men vet du hva Black Friday er for noe? Det tikker kanskje inn tilbud og rabattkoder til deg i sosiale medier og på mail, med store sorte plakater som frister med sjokksalg og elleville priser i dag?

For nå er det mye penger å spare på hvitevarer, moteplagg, sko, leker og musikk.

Tradisjon i USA

Black Friday er et amerikansk konsept. Dagen feires alltid etter den årlige Thanksgiving-feiringen i USA, som finner sted den siste torsdagen i november.

Der åpner mange butikker gjerne dørene midt på natten, og tilbyr ulike varer til svært lave priser. Utenfor butikker som Saks Fifth Avenue og The Apple Store i New York kan køen gjerne gå helt rundt kvartalet.

Ifølge Wikipedia ble navnet først brukt i Philadelphia i 1966, for å beskrive all trafikken som oppstod dagen etter den store høsttakkefesten. Siden mange hadde fri da, og gjerne shoppet litt julegaver, kan man kanskje tenke seg at det var svart av folk. Ti år etter begynte så begrepet å bre om seg i resten av USA.

Black Friday beskrives også som en dag da butikkene kan få fart på handelen sin igjen, og gå fra underskudd til overskudd.

HALV PRIS: Mange av butikkene reklamerer med 30 og 50 prosent avslag.  Foto: All Over Press
HALV PRIS: Mange av butikkene reklamerer med 30 og 50 prosent avslag. Foto: All Over Press Vis mer

Kom til oss for fem år siden

Noen av de første her hjemme som introduserte shoppingfenomenet, var Norwegian Outlet på Vestby. I 2010 dukket den sorte salgsplakaten opp hos dem, med mange gode tilbud, og over 20 000 tok turen ut.

Året etter hadde de dessuten fått tak i en av skuespiller Sienna Millers kjoler, designet av Poltock & Walsh, som de solgte til 99,9 prosent rabatt.

Idag varsler de om ekstreme kupp på varer de allerede har 30- til 70 prosent avslag på. Her får du tak i vintertøy og moteplagg fra kjente merker til sterkt reduserte priser, både i butikk og på nett.

Komplett.no testet også ut konseptet for fem år siden, og nå har mange andre kastet seg på. Og selv om ikke alle skilter med den sorte fredagen, kjører de gode priser på en rekke varer likevel.

Og er det hvitevarer, elektronikk og dupeditter du er ute etter, kan du gjøre et kupp idag. Elkjøp er helt med, og melder om superpriser hele dagen. Nå har de dessuten utvidet tilbudet til å å gjelde for både nettbutikkene og varehusene. Lekebutikker som Lek Mer og ToysRUs likeså, og hos Platekompaniet er det 20- til 30 prosent på kjøp over 500 kroner.

På motefronten er det dessuten verdt å sjekke ut både Zalando.no, Nelly.com og Laredoute.no.

SALG: Enten du er på jakt etter ny pc eller ny kjole, i dag er dagen for å gjøre et godt kjøp. Foto: All Over Press
SALG: Enten du er på jakt etter ny pc eller ny kjole, i dag er dagen for å gjøre et godt kjøp. Foto: All Over Press Vis mer

Så mye bruker vi på julegaver

Og det er mye som tyder på at vi er villige til å dra kortet opptil flere ganger i år.

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke sine anslag for årets julehandel, vil vi bruke nesten 53 milliarder kroner, noe som er en økning på 5 prosent fra i fjor.

​- I år kommer vi til å bruke omtrent 10.350 kroner per person på julehandel, sier Bror W. Stende, direktør for Virke mote og fritid, på Virkes nettside.
 
Han forklarer at bakgrunnen for økningen på fem prosent, er befolkningsøkning, i tillegg til en ekstra handledag.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer