Misfarget hår:

Hva gjør du når håret blir grønt av klor, sol og strand?

Bassengbading og dusjing i kobberholdig vann kan gi deg et uheldig grønnskjær i håret. Men slapp av - det finnes både forebyggende produkter og noen skikkelig merkelige triks når uhellet først er ute.

MISFARGET HÅR: Bassengbading er ikke hårets beste venn. Mange opplever at håret har fått et grønnskjær etter ferien. Foto: NTB Scanpix
MISFARGET HÅR: Bassengbading er ikke hårets beste venn. Mange opplever at håret har fått et grønnskjær etter ferien. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen syns kanskje det er litt crazy og kult - men for de aller fleste av oss er det absolutt ikke en del av planen å få grønt hår på ferie.

Klorvann og kobberholdig springvann er visstnok hovedsynderne for denne fargeforandringen, men heldigvis finnes det både forebyggende tiltak - og nødhjelp for desperate, lysegrønne blondiner på solferie.

- Det er lyst hår, og spesielt lysfarget, stripet eller bleket hår som er mest utsatt for få et uheldig grønnskjær, sier Lise Holm-Glad, som er leder av Defines frisørteam, til KK.no.

Slitt og porøst hår er mer utsatt 

Hun forklarer at håret er mer utsatt for misfarging dersom håret er slitt og porøst, noe som betyr at skjellaget i hårstrået er åpent, og derfor suger til seg klor og kobber.

EKSPERT: Lise Holm-Glad er leder av Defines friørteam og forteller at slitt hår blir mest misfarget. Foto: Presse
EKSPERT: Lise Holm-Glad er leder av Defines friørteam og forteller at slitt hår blir mest misfarget. Foto: Presse Vis mer

- Du kan få grønnskjær i mørkere farger også, og det er nesten alltid fordi håret er litt slitt og porøst der også.

Lengdene er mest utsatt, og Holm-Glad anbefaler faktisk badehette dersom du er veldig engstelig for misfarging av bassengvannet. Og at vi har balsam i håret - under badehetten.

Skyll håret ditt i ferskvann så snart som mulig etter bad, og påfør aller helst ny balsam med en gang. Hårkur i stedet for, eller tillegg til balsam når du er i solen er å anbefale. Balsam skal i til slutt - alltid, råder eksperten.

- Et sunt hår tåler mer, så bruk sjampo og balsam med masse fuktighet, styrkende proteiner og pleiende ingredienser, råder hun.

Agnes Guldbrandsen driver Gevir-salongene i Oslo, og er godt kjent med problemet grønt sommerhår.

- Jeg bruker kur i håret før jeg bader i basseng. Det er et triks jeg har lært av brasilianerne, der sitter alle med hårkur på stranda, forteller frisøren.

-  Også er det lurt å flette håret, og sette det opp. Et tørkle eller solhatt vil beskytte mot ytterligere solslitasje, så det er også lurt. De færreste har jo lyst til å bruke badehette, sier Guldbrandsen.

EKSPERT: Agnes Guldbrandsen er frisør og etablerer av Gevir-salongene i Oslo. Foto: Privat
EKSPERT: Agnes Guldbrandsen er frisør og etablerer av Gevir-salongene i Oslo. Foto: Privat Vis mer

Unngå volumsjampo og hårolje på ferie 

Hun understreker også at pleiende produkter er et must - unngå volumsjampoer og andre produkter som åpner opp skjellagene i håret. Hårolje er ikke noe særlig i varmen, fordi det renner kan framkalle kviser, men derimot er de supre på kvelden etter siste dusj.

- Og hårprodukter med solfilter er lurt. 

- Men hva gjør vi dersom uhellet først er ute - og grønnskjæret et faktum?

- Det finnes rensesjampoer som er effektive. Har håret blitt grønt kan det være lurt å ta i et slikt produkt i tørt hår, og la det virke i et kvarter før du skyller, foreslår Guldbrandsen.

- Ellers er jo ketshup faktisk veldig effektivt.

- Ketshup?!

- Ja, det er supereffektivt, det er syren i ketshupen som gjør susen. Pakk det inn som en kur, og sitt med det opptil en times tid på kvelden og skyll ut, forklarer Guldbrandsen.

Sitronsyrepulver gjør også susen 

Benedikte Hansen er daglig leder på White Studio og Gallery i Oslo. Hun er tilhenger av masse fukt og pleie i forkant - slik de andre også foreslår, og skulle du være uheldig og grønnfargen har satt seg - anbefaler hun et gammelt kjerringråd.

- Kjøp en boks med sitronsyrepulver fra apoteket, eller fra syltetøyhylla i litt større matbutikker. Vask håret med din vanlige sjampo, bland så en teskje med sitronsyrepulver i en hårkur du har stående. Fordel dette i håret, og la det sitte opp til 10 minutter. Vask ut, og avslutt med balsam.

Dette skal ifølge Hansen gjøre susen.

EKSPERTEN: Benedikte Hansen, som er daglig leder på White Studio og Gallery i Oslo.  Foto: Privat
EKSPERTEN: Benedikte Hansen, som er daglig leder på White Studio og Gallery i Oslo. Foto: Privat Vis mer

- Sitronsyren «renser» overflaten i håret for misfarging, og gjør dette helt uten å påføre slitasje. Dette er en helt naturlig og skånsom måte å fikse grønt hår på. Behandlingen kan du gjøre hver gang man ser at det er behov, men man skal være klar over at sitronsyrekuren også kan rense ut hårfarge du har fra før. Så er du nyfarget fra frisøren, så kan denne fargen forringes noe. Sitronsyrekuren gjør ikke noe med din naturlige hårfarge, forklarer eksperten, og understreker at behandlingen ikke må utføres i solen.

LES OGSÅ: Anja fikk grått hår i 20-årene

Ikke bruk den «vanlige» fargesjampoen

Nå har du lært både ketsjuptrikset og sitronsyretrikset. Men har du lyst å justere med en fargesjampo i stedet - er det mulig, men da er det viktig at du ikke bruker den du pleier å bruke. Mange blondiner bruker en lillasjampo i blant for å fjerne gulskjær - men denne kan ifølge ekspertene gjøre vondt verre - eller gjøre grønt grønnere for å si det med fargespråk.

- Dersom håret først har blitt grønt trenger det tilføring av varmere farge. Rødt nøytraliserer grønt og omvendt, og hos frisøren kan du få kjøpt fargesjampo med litt oransje eller røde pigmenter som hjelper, sier Holm-Glad fra Define.

LES OGSÅ: Slik får du liv i tørt hår

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer