Unngå rynker:

Hva kan du gjøre for å unngå rynker?

Vi kommer til å få rynker etter hvert alle sammen, men det er jo greit å vite hva man kan gjøre for å bremse utviklingen litt.

UNNGÅ RYNKER: De fleste av oss er opptatt av å holde rynkene unna. Og nei, det er ikke bare botox som gjelder! FOTO:NTB Scanpix
UNNGÅ RYNKER: De fleste av oss er opptatt av å holde rynkene unna. Og nei, det er ikke bare botox som gjelder! FOTO:NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye skjer med kropp og hud når vi blir eldre, og rynker er en naturlig del av denne prosessen – selv om mange irriterer seg over det.

– Når vi blir eldre taper huden vår elastiske- og kollagenfibre, og blir dårligere på å binde vann. Dette gjør at hudens beskaffenhet endres, og vi får blant annet vedvarende linjer i ansiktet, sier Kjersti Danielsen, som er hudspesialist med ekspertise innenfor kosmetisk dermatologi ved Nordnorsk Hudlegesenter, og hudforsker ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Hos friske personer med lys hudtype bestemmes hudaldring i stor grad av hvor utsatt vi har vært for sol. Både UVA og UVB-stråler skader huden ved for hyppig og intens bestråling.

– Kronisk UV-eksposisjon fører til strukturelle forandringer i hudens ekstracellulære matrix, som utgjør et komplekst nettverk av molekyler; deriblant kollagen, elastiske fibre, glykoproteiner og glykosaminoglykaner, som er med på å gi styrke og motstandsdyktighet i huden.

LES OGSÅ: Sannheten om botox og rynker

Ikke glem å bruke solkrem - også utenom sommertid!

UVA-lys penetrerer dypt i huden, og er sannsynligvis hovedårsaken til at huden eldes. UVB-lys kan gi direkte arvestoff-skade i huden, og er med på å forårsake solbrenthet, indusere hudkreft, i tillegg til å dempe immunforsvaret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer