Unngå rynker:

Hva kan du gjøre for å unngå rynker?

Vi kommer til å få rynker etter hvert alle sammen, men det er jo greit å vite hva man kan gjøre for å bremse utviklingen litt.

UNNGÅ RYNKER: De fleste av oss er opptatt av å holde rynkene unna. Og nei, det er ikke bare botox som gjelder! FOTO:NTB Scanpix
UNNGÅ RYNKER: De fleste av oss er opptatt av å holde rynkene unna. Og nei, det er ikke bare botox som gjelder! FOTO:NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mye skjer med kropp og hud når vi blir eldre, og rynker er en naturlig del av denne prosessen – selv om mange irriterer seg over det.

– Når vi blir eldre taper huden vår elastiske- og kollagenfibre, og blir dårligere på å binde vann. Dette gjør at hudens beskaffenhet endres, og vi får blant annet vedvarende linjer i ansiktet, sier Kjersti Danielsen, som er hudspesialist med ekspertise innenfor kosmetisk dermatologi ved Nordnorsk Hudlegesenter, og hudforsker ved UiT Norges Arktiske Universitet.

Hos friske personer med lys hudtype bestemmes hudaldring i stor grad av hvor utsatt vi har vært for sol. Både UVA og UVB-stråler skader huden ved for hyppig og intens bestråling.

– Kronisk UV-eksposisjon fører til strukturelle forandringer i hudens ekstracellulære matrix, som utgjør et komplekst nettverk av molekyler; deriblant kollagen, elastiske fibre, glykoproteiner og glykosaminoglykaner, som er med på å gi styrke og motstandsdyktighet i huden.

LES OGSÅ: Sannheten om botox og rynker

Ikke glem å bruke solkrem - også utenom sommertid!

UVA-lys penetrerer dypt i huden, og er sannsynligvis hovedårsaken til at huden eldes. UVB-lys kan gi direkte arvestoff-skade i huden, og er med på å forårsake solbrenthet, indusere hudkreft, i tillegg til å dempe immunforsvaret.

HUDSPESIALIST: Kjersti Danielsen vet hvordan du beskytter huden din, og hva du kan gjøre for å unngå rynker. FOTO: Privat
HUDSPESIALIST: Kjersti Danielsen vet hvordan du beskytter huden din, og hva du kan gjøre for å unngå rynker. FOTO: Privat Vis mer

– Det er også mulig at infrarødt lys bidrar til hudaldring, selv om dette er mer omdiskutert, sier Danielsen.

Det er viktig å ha bruke sunn fornuft når man er ute i solen, og huske på å bruke solbeskyttelse for å holde huden frisk.

– Man bør bruke solkrem når man er på ski og utendørs i lengre perioder allerede på vinteren. Det er selvsagt sterkere sol om sommeren, men påskesolen kan absolutt føre til forbrenning, og skade huden din.

Både gener, som blant annet bestemmer hudpigmentering, og vår livsstil, er viktig når det gjelder hudaldring, ifølge Danielsen.

Å unngå røyking og lengre tids opphold i sterkt forurenset luft, er også gunstig for å forhindre tidlig hudaldring.

Rolah O. Lønning, som er kosmetisk lege og hudekspert ved BeWell-klinikken i Sandnes, støtter utsagnet til Danielsen.

– Det viktigste man kan gjøre for å unngå rynker er å bruke solkrem daglig, og beskytte seg ekstra godt når man er eksponert for sterk sol.

Livsstil og kosthold spiller også en stor rolle. Lønning anbefaler å fokusere på et sunt kosthold med lite sukker, kjøtt og prosessert mat. Fokuser heller på å spise mer mat fra planteriket og havet.

LES OGSÅ: Glem Botox - naturlig oppstramming er den nye trendbehandlingen for rynkefri hud!

Mye ansiktsmimikk? Det kan gi flere rynker!

For å utsette aldringsprosessen så godt det lar seg gjøre, er det viktig å få nok søvn, og unngå å stresse for mye. Trening vil også ha positiv effekt på huden.

– Ansiktsbevegelser kan også ha betydning. Har man et veldig mimikk-rikt ansikt, vil man gjerne se tegn til rynker tidligere enn hos dem som ikke beveger ansiktet så mye, sier Lønning.

– Forebygging og behandling av mimikkrynker kan behandles ved å svekke muskulatur med nervegiften botulinumtoksin, noe som har økt i popularitet. På denne måten kan man forhindre at man klarer å gjøre enkelte ansiktsbevegelser, og dermed få en glattere hud, forklarer Danielsen.

Alternativer til botox

Botox er det mest effektive anti-rynke-middelet som er tilgjengelig, da det både reduserer eksisterende rynker, og forhindrer utviklingen av nye. Men botox er ikke løsningen på alt – det finnes også mindre ekstreme tiltak man kan prøve.

– En god dagkrem som inneholder antioksidanter, slik som vitamin C, kan muligvis gi en liten tilleggsbeskyttende effekt. For øvrig er det viktig å sørge for at huden får tilført nok fukt, for eksempel gjennom en god fuktighetskrem, sier Danielsen.

Reseptpliktige A-vitamin-preparater eller fuktighetskremer med konsentrert retinol kan hjelpe huden til å fornye seg.

«Fine» rynker, altså rynkene som dukker opp når vi smiler eller gjør en grimase, kan behandles med retinoider. Det kan oppstå bivirkninger hos noen, slik som hudirritasjon og rødme.

– I tillegg kan medisinsk peeling med ulike syrepreparater eller laserbehandling være et alternativ til de som ønsker å fjerne uønskede rynker og pigmentflekker, øke hudomsetningen, og sparke i gang reparasjonsprosesser i huden, sier Danielsen.

LES OGSÅ: Unngå denne sovestillingen for å forebygge rynker

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer