Digital Arv

Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

Vi bør forberede oss mye mer, mener ekspert.

TENKT PÅ DETTE? Vet du hva som skal skje med din digitale arv når du blir borte?  Foto: DPA
TENKT PÅ DETTE? Vet du hva som skal skje med din digitale arv når du blir borte? Foto: DPA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: Du har kanskje allerede møtt de første. En gammel skolekamerat, en tidligere kollega, kanskje til og med et familiemedlem.

Personer som har avgått ved døden, men som plutselig smiler til deg fra Facebook-profilen sin, dukker opp i møtekalenderen din eller står oppført som mottaker i en gruppemail?

Av alle ting vi ikke tenker på til daglig: Hva vil du skal skje med din digitale arv når du blir borte?

Hva skjer når du blir borte?

En stadig større del av livet vårt foregår digitalt, og selv om det er gått raskt, har de fleste vent seg til at diverse servere har overtatt etter kjellerboden som oppbevaringsplass for tankene våre, minner og viktige dokumenter. I hvert fall så lenge vi lever. For det er nok de færreste av oss som har tatt stilling til hva som skal skje med våre digitale etterlatenskaper når vi dør.

Det forholder seg nemlig med digital arv som med så mange andre ting her i livet: Vi legger ikke om livsstilen før vi har hatt et slag, ifølge cand.it. Astrid Waagstein, som har skrevet spesialavhandlingen «Døden i den digitale tidsalder».

– Vi er med andre ord udødelige inntil det motsatte er bevist, og det betyr at de fleste sorterer og distribuerer sine verdifulle digitale eiendeler først når døden har stirret dem eller deres nærmeste i hvitøyet.

RYDD OPP: Bør Facebook-kontoen din stenges helt eller skal pårørende få tilgang?  Foto: Scanpix
RYDD OPP: Bør Facebook-kontoen din stenges helt eller skal pårørende få tilgang? Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Stresser du deg blakk?

Ta en opprydning

Og vi bør forberede oss, mener Waagstein. Både for vår egen og for våre familiers skyld.

For vår egen skyld fordi det kan være private mail, Facebook-beskjeder eller dagbøker vi ikke ønsker at andre skal ha adgang til etter vår død. Og for familiens skyld fordi uten overblikk og passord til alle våre konti, dokumentmapper og online-profiler, kan stå uten adgang til viktige dokumenter, bilder og mye annet av stor affeksjonsverdi.

Den gjeldende lovgivningen gjør nemlig at pårørende ikke har mye å stille opp med når vi først har avgått ved døden.

– Så mens vi er i live bør vi ta stilling til hva som skal slettes, og hva som skal gjøres tilgjengelig – og sørge for at det faktisk blir gjort tilgjengelig, lyder rådet fra Astrid Waagstein.

HVA SKAL FÅ LEVE VIDERE? Stadig mer av livet vårt foregår digitalt. Men hva skal skje med din digitale arv når du blir borte?  Foto: Scanpix
HVA SKAL FÅ LEVE VIDERE? Stadig mer av livet vårt foregår digitalt. Men hva skal skje med din digitale arv når du blir borte? Foto: Scanpix Vis mer

Og vi skal ikke regne med at ansvaret vil hvile noe mindre på oss selv, jo lengre vi beveger oss inn i den digitale tidsalder.

Tvert imot har Europakommisjonen foreslått en omfattende reform av EUs regler om databeskyttelse, som i fremtiden vil gjøre det enda vanskeligere for pårørende å få adgang til avdødes digitale arv, sier Christel Schaldemose, dansk EU-parlamentariker.

– Vi risikerer at beskyttelsen av personopplysninger blir så sterk, at det blir vanskelig for pårørende å få adgang til noe som helst, sier den danske politikeren som flere ganger har stilt spørsmål til kommisjonen om håndteringen av digital arv – dog uten å ha fått det hun kaller et «tilfredsstillende svar».

LES OGSÅ: Aksjesparing for dummies

Lei inn hjelp utenifra

Har du ikke lyst til å gjøre barna dine eller ektefellen din totalt digitalt arveløse, men synes det er altfor vanskelig å komme i gang med å sikre den digitale arven din på egenhånd, er det heldigvis hjelp å få.

Det finnes for eksempel flere norske IT-firmaer, blant andre Legade, som kan bidra med å gjøre opp det digitale Facebook kan hjelpe til med å gjøre en Facebook-profil om til en minneside eller slette en avdød Facebook-brukers profil fullstendig. Nettsteder som slettmeg.no og nettvett.no gir også god veiledning.

En tjeneste som Passwordbox, som krypterer sensitiv digital informasjon som brukerkonto-, passord- og kredittkortopplysninger, og kan videreformidle det til utvalgte personer etter din død, er også et ypperlig verktøy.

I tillegg til gir den deg også mulighet til å lagre annen sensitiv informasjon, som kredittkortopplysninger, passopplysninger og private notater. All informasjon krypteres og lagres trygt, men kan lett hentes frem når du trenger den.

Passwordbox gir deg også mulighet til å registrere e-postadressene til personer du ønsker skal få tilgang til all denne informasjonen når du dør.

RYDD OPP: Bør Facebook-kontoen din stenges helt eller skal pårørende få tilgang?  Foto: Scanpix
RYDD OPP: Bør Facebook-kontoen din stenges helt eller skal pårørende få tilgang? Foto: Scanpix Vis mer

Men det får de kun etter å ha fremvist en offentlig dødsattest.

LES OGSÅ: Flere tusen menn får fødselsdepresjon

TENKT PÅ DETTE? Vet du hva som skal skje med din digitale arv når du blir borte?  Foto: Scanpix Denmark
TENKT PÅ DETTE? Vet du hva som skal skje med din digitale arv når du blir borte? Foto: Scanpix Denmark Vis mer

Fem råd for å sikre din digitale arv:

1. Tenk over hva du synes skal inngå i din digitale arv. Bør dine pårørende ha adgang til diverse online konti som for eksempel nettbank, mailprogrammer, hjemmesider, eller regnskapsprogrammer? Virker det fornuftig å lage en mappe til dem på pc-en din med økonomiske og juridiske dokumenter?

Er det noe innhold fra Facebook de vil ha glede av å få, eller skal konten stenges helt? Det anbefales ikke å gi passord til mailkonti og sosiale profiler videre, med mindre du gjerne vil at dine pårørende skal lese alt du noen gang har skrevet i e-poster og private beskjeder.

2. Snakk med dine pårørende om hva du vil skal skje med din digitale arv – både så de kan hjelpe deg med å huske på alle nødvendige dokumenter og konti, og for at dere kan unngå misforståelser og skuffelser.

3. Lagre de filene og passordene du gjerne vil gi videre på et par eksterne harddisker – og husk å oppdatere dem fortløpende når du endrer dem.

4. Rydd opp og del løpende det innholdet på PC-en din du mener kan ha interesse og verdi for familien og vennene dine, for eksempel bilder, videoer og taler.

5. Kontakt profesjonelle utenforstående, og avtal hva som skal skje med dine digitale konti etter din død. Selv om dine pårørende er grundig informert kan det være mye – ikke minst følelsesladet – å ta stilling til alle dine digitale etterlatenskaper i den første sorgfulle tiden.

LES OGSÅ: Denne har vært bestselger i over 120 år!

Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

Hele denne saken er på trykk i HENNE 02, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer