Kviser

Hverdagstabben som gir uren hud

Det er nesten garantert at du gjør en av disse tingene - og at det gir kviser!

URENT: Hendene dine er bakteriebomber, så du gjør smart i å holde dem unna ansiktet. Tar du deg mye i fjeset, kan du både framprovosere nye kviseutbrudd og forverre allerede eksisterende urenheter i huden.  Foto: Peter Scholey / Alamy/All Over Press
URENT: Hendene dine er bakteriebomber, så du gjør smart i å holde dem unna ansiktet. Tar du deg mye i fjeset, kan du både framprovosere nye kviseutbrudd og forverre allerede eksisterende urenheter i huden. Foto: Peter Scholey / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert hørt det før: Ikke pill deg i ansiktet!

Advarselen sier at dette kan gi deg kviser og uren hud, men har den noe for seg? 

– Akne kommer ikke ene og alene av at man tar seg selv i ansiktet. Det er en kompleks hudtilstand med flere utløsende faktorer som f.eks hormonell ubalanse og diett, sier Rolah Osman, lege og forfatter av boka «Frisk Hud». 

Legen sier at det ikke er sånn at det å ta seg i ansiktet støtt og stadig (for eksempel ved å sitte med hodet i hendene, plukke på nesen, støtte deg under haken, dra i håret) nødvendigvis vil resultere i en kvise eller et utbrudd, men det kan absolutt bidra.

– Hendene våre er relativt skitne kroppsdeler og bærer både bakterier, svette og annet materiale som kan være med på å stoppe til porene ytterligere, og dermed øke sjansen for et akneutbrudd, forklarer hun. 

Om du i tillegg er en av dem som plukker på kviser eller klør deg i ansiktet, øker sjansene for at du får en stygg kvise. 

LES OGSÅ: Kan smarttelefonen gi deg kviser?

«Plukke-akne»

– Det er en egen aknediagnose som heter Acne Excorie, eller «plukke-akne», som skyldes konstant plukking, klemming og skraping på urenheter i huden. Dette medfører ofte sekundære infeksjoner og kan føre til arrdannelser, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef i Dermagruppen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer