Vaske bh:

Hvor lenge bruker du bh-en din før du vasker den?

Ifølge eksperten kan du faktisk bruke den i 3-4 dager før den må vaskes.

VASKE BH: Nei, bh-en din må ikke vaskes etter hver gang du har brukt den! Foto: Scanpix
VASKE BH: Nei, bh-en din må ikke vaskes etter hver gang du har brukt den! Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Akkurat hvor lenge man kan bruke en bh før den bør vaskes, finnes det egentlig ikke noe fasitsvar på! Det er fordi noen av oss er mer aktive enn andre og i bunn og grunn er det sunn fornuft som gjelder: Har du en tendens til å svette mye, bør du vaske bh-en din oftere. Men, ja - det er et «men» her: Vasker du bh-en for ofte, kan det føre til slitasje på undertøyet.

- Vasker du bh-en din for ofte vil det føre til naturlig slitasje, både på farge og passform. Har bh-en din et sart stoff, som for eksempel blonder, så vil disse også etter hvert lettere rakne, har Malin Skaar, leder for forbukerservice i Lilleborg AS, tidligere sagt til KK.

Men igjen så kan du jo hende at du vasker bh-en for lite. Dersom det er tilfellet kan det danne seg et belegg, forårsaket av hudrester og svette. Dette vil etter hvert begynne å lukte dersom du ikke vasker bh-en jevnlig. Så, hvor lenge kan man egentlig bruke en bh før du vasker den?

- Hvor ofte du bør vaske den må du vurdere ut i fra aktivitet. Svetter du mer bør du nok vaske den oftere enn andre. Men du skal kunne gå med en bh i 3-4 dager før du vasker den. Heng den gjerne opp til lufting over natten etter at du har brukt bh-en.

LES OGSÅ: 5 bh-tips du må få med deg!

VASKE BH: Du kan faktisk gå med den i 3-4 dager før du vasker bh-en din! Foto: Scanpix
VASKE BH: Du kan faktisk gå med den i 3-4 dager før du vasker bh-en din! Foto: Scanpix Vis mer

Hvor mange grader bør den vaskes på?

Mange klær og tekstiler bør vaskes på 60 grader for å bli kvitt alle bakterier, men hvordan er det med undertøy? Blir det «hygienisk rent» hvis du følger anvisningen som sier at det skal vaskes på maks 30 til 40 grader?

- Truser som er i bomull eller viskose er ofte merket med 40 grader, men sannheten er at de fint kan tåle 60 til 90 grader. Når produsentene anbefaler at fargede bomullstruser vaskes på 40 grader, er det nok fordi de ønsker å unngå reklamasjon hvis fargen smitter av på annet skittentøy når det vaskes, har Anne-Grete Rasmussen, som er pensjonert førsteamanuensis ved University College Sjælland i Danmark, sagt til Forskning.no.

Du vet det jo - det er ikke bare å stappe alt skittentøy på 40 grader, helle på mengder av vaske- og skyllemiddel og håpe på et rent og velduftende resultat. Særlig bh-ene dine bør vaskes med forsiktighet, hvert fall om du ønsker at de fortsatt skal klare å holde brystene på plass og se relativt pent ut.

- Problemet med vasking av bh-er er blandingen av materialer, har tekstilekspert Ingun Grimstad Klepp, etnolog ved SIFO (Statens Institutt for forbruksforskning) sagt til KK.no:

- Altså metall-hekter, spiler, lange tynne ting – og delikate partier. Ting hekter seg i hverandre, blitt dratt og snurret. Et godt råd er derfor netting-vaskeposer om man velger maskinvask.

Bh-en din kan også bli «overstrukket» - spesielt i våt tilstand, og det kan det være vanskelig å gjøre noe med. Ønsker du at den skal vare lengst mulig, bør du derfor droppe sentrifugering, blekemidler, tøymykner og tørketrommel. Dette kan nemlig bidra til å ødelegge formen og elastisiteten til bh-en.

For flere gode vasketips, sjekk ut denne saken!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer