Hvordan få finere hud? 13 tips fra eksperten

Mange har litt ekstra tid for hånden nå. Bruk gjerne litt av den på huden din!

HUDPLEIE: Vi har fått kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, til å svare på dine spørsmål om hudpleie. FOTO: NTB scanpix
HUDPLEIE: Vi har fått kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, til å svare på dine spørsmål om hudpleie. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Nylig hadde vi en spørsmålsrunde på KKs Instagram, hvor vi fikk kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, til å svare på alt dere lurte om om hud og hudpleie. Og spørsmålene var mange, noe som kanskje ikke er så rart.

De aller fleste av oss er jo opptatt av å ta vare på huden, og gjøre det som skal til for å holde huden fin så lenge som mulig. Når skal man bruke anti-age-produkter, hvilken type eksfoliering er best og hvilken ansiktsmaske er best? Vel, vi har samlet alle svarene her!

Tilpass hudpleien din hud!

- Hva er dine beste tips for hud som er mye betent? Sliter med rødhet og kviser.

- Det aller viktigste er å ha et hudprogram som er skreddersydd din hud. Dette for å holde symptomer på en hud i ubalanse i sjakk. Det viktigste er å ha en god rens, en balanserende krem eller serum for din hudtilstand og selvfølgelig en solfaktor for å beskytte huden mot ytterligere skader.

- Når skal man begynne å bruke anti-age produkter?

- Den viktigste anti-aging kremen man bør bruke er faktisk en solfaktor, det bør man bruke fra man er barn. Anti-aging kan være ulike produkter, selv en ansiktsskrubb vil virke anti-aging. Så det viktigste er å bruke gode tilpassede produkter til din hud, allerede fra tenårene.

- Hva er god hudpleie til rosacea hud? Og til de som ikke vet, hva er rosacea hud?

- Rosacea er en kronisk betennelse i huden, som kan gi rødhet og små kviser i huden. Rosacea kan forløpe på mange ulike måter, fra mild til kraftig rosacea. Har man en kraftig angrepet hud anbefaler jeg alltid å snakke med en hudlege, for eventuell medisinsk behandling. Ved en mildere rosacea kan man bruke spesialtilpassede produkter for å lindre plagene. Her er det viktig å få hjelp til å finne tilpassede produkter av en behandler med kjennskap til rosacea.

- Noen går vanligvis på dermapen-behandling. Er det noe man kan «erstatte» det med hjemme?

- En medisinsk dermapenbehandling kan ikke erstattes hjemme, men om man i disse tider har anledning, kan jeg anbefale å ta en hjemmepeeling ved å bruke spesialtilpassede kremer med et høyt innhold av retinol.

- Det er vanskelig å finne rett ansiktsmaske - har brukt ZO og NOON prod. Noen tips?

- Det finnes svært mange ulike ansiktsmasker på markedet. Ofte kan ikke en ansiktsmaske behandle alle «problemer», men en kombinasjon av et godt hudprogram som brukes morgen og kveld - i tillegg til en ansiktsmaske for et spesifikt behov er det beste.

- Eksfoliering: er en skrubb med korn eller kjemisk filter best, og hvorfor?

- Dette kommer an på hudtype. En fet og grov hud vil ofte ha best effekt av en litt mer kraftfull skrubb med korn, mens en sart og sensitiv hud kan i mange tilfeller respondere best på en enzympeeling som man smører på.

- Hvor ofte kan man eksfoliere med syrer og skrubb dersom man fort får talgansamlinger?

- Om man har en god eksfolierende skrubb som er tilpasset daglig bruk, så kan man gjerne peele huden hver dag for å åpne tilstoppede porer.

SKRUBB: En fet og grov hud vil ofte ha best effekt av en litt mer kraftfull skrubb med korn. FOTO: NTB scanpix
SKRUBB: En fet og grov hud vil ofte ha best effekt av en litt mer kraftfull skrubb med korn. FOTO: NTB scanpix Vis mer

- Kan man bruke en AHA toner hver dag eller blir det for mye eksfoliering for huden?

- AHA-syrer kan ha veldig mange ulike styrker alt etter type. En AHA-syre som glucolsyre er den mest kraftfulle mens mandelsyre er mildere. Her kan du forsiktig prøve deg frem med den type toner du har, skulle du oppleve at huden blir veldig rød og tørr kan det være ok å redusere bruken av AHA-toneren din.

- I hvilken alder bør man begynne å bruke retinol? Og for de som ikke vet, hva er retinol?

- Retinol er type A-vitamin, i form av en krem som smøres på huden. Retinol kan penetrere huden dypt, som gjør at den virkelig får jobbet godt med cellene i huden. Retinol kan brukes både av tenåringer som sliter med akne til godt voksne som ønsker antiaging. Her er det viktigste å få tilpasset produkter til din hud.

- Hvilke produkter anbefaler du til ungdomshud?

- En god tilpasset rens og en solfaktor til daglig bruk er det viktigste. Om man har en litt trøblete hud, så kan man tilføre både aktive serum/kremer for å redusere akne eller for å roe ned en sensitiv hud. Her er det viktig å få anbefalt riktige kremer til hver enkelt hud.

- Hvordan kan man best mulig forebygge rynker? Hvilke ingredienser bør man se etter?

- Solfaktor, solfaktor, solfaktor! Ellers er godt tilpasset hudprogram med en eller flere aktive ingredienser som f.eks AHA-, PHA-og retinol syrer. Hvilke ingredienser kommer selvfølgelig an på hud og hudtype. Men her er en liten oppsummering:

  • For anti-aging: AHA-, PHA-og retinol syrer
  • For aknehud: BHA-syrer
  • For alle: Sjekk at solkremen din beskytter mot UV-A & UV-B

- Har du noen tips til makeup som er bra for huden?

- Jeg er veldig glad i mineralmakeup. Jane iredale, Coloresciense og Bare minerals er mine favoritter.

- Jer er alltid rød på nesen – og aner ikke hvorfor! Har prøvd masse ulik hudpleie. Hva kan være årsaken?

- En rød nese kan ha mange ulike årsaker. En lys nordisk hud har ofte litt rødhet rundt nesen og dette er helt normalt. Ellers kan det være sprengte blodkar, solskader, sensitiv hud, for mye klemming av porer (don’t do it) og tidligere forfrysninger.

SOLFAKTOR: Er det sånn at vi burde beskytte huden med solfaktor hele året? Kosmetisk dermatologisk sykepleier, Silje Austnes, svarer! VIDEO: Silje Austnes/KK Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer