Sex and the City

Hvordan hadde Carrie råd til all luksusen i Sex and the City?

Forfatter Candace Bushnell letter på sløret.

LUKSUSDYR: Carrie Bradshaw har en garderobe de fleste av oss bare kan drømme om. FOTO: skjermdump
LUKSUSDYR: Carrie Bradshaw har en garderobe de fleste av oss bare kan drømme om. FOTO: skjermdump Vis mer
Publisert

Det er spørsmålet fansen har stilt seg helt siden suksesserien først rullet over tv-skjermen på slutten av 90-tallet. Nå får vi kanskje endelig svaret?

For hva er vel Sex and the City uten all moten? Det er i alle fall hjertebarnet til Carrie Bradshaw som med det ble, og fortsatt er, et moderne moteikon. Hvem har vel ikke drømt om hennes misunnelsesverdige garderobe proppet full av Chanel, Fendi og Manolo Blahnik-sko.

MOTEIKON: Den fiktive karakteren Carrie Bradshaw (spilt av Sarah Jessica Parker) ble – og er fortsatt – et moteikon gjennom serien Sex and the City. FOTO: skjermdump.
MOTEIKON: Den fiktive karakteren Carrie Bradshaw (spilt av Sarah Jessica Parker) ble – og er fortsatt – et moteikon gjennom serien Sex and the City. FOTO: skjermdump. Vis mer

Men hvordan hadde hun egentlig råd til alt? Skribenten som bodde i en leilighet på øvre del av Manhattan i New York. Som var ute nesten hver kveld. Som nektet å ta t-banen Og som omgav seg med svindyr luksusmote på alle kanter.

Nå skal det sies at serien har fått kritikk for nettopp å ikke speile virkeligheten, men heller være et nokså urealistisk glansbilde. Historien om rike, hvite Manhattan-kvinner, fremfor noe som helst annet.

ET GLANSBILDE: Serien har fått kritikk for ikke å vise et realistisk bilde. FOTO: skjermdump.
ET GLANSBILDE: Serien har fått kritikk for ikke å vise et realistisk bilde. FOTO: skjermdump. Vis mer

Forfatter Candace Bushnell letter imidlertid nå på sløret. Til avisa The New Yorker avslører hun hva hun selv fikk betalt som spaltist på 90-tallet. Kanskje er det ikke fullt så urealistisk likevel da at Carrie faktisk hadde mer enn nok å rutte med selv etter at husleien var betalt.

Bushnell forteller at hun fikk 5000 dollar i måneden for å skrive for Vogue. I dag tilsvarer det rundt 45 000 norske kroner.

– Folk satt pris på skriving. Det ble ikke sett på som noe alle kunne. Nå, på grunn av datamaskinen, må alle kunne det, så derfor tror vi at alle kan det, sier Bushnell til avisa.

Ok, så ble vi kanskje noe klokere. Men det forklarer likevel ikke Carries til tider elleville forbruk i den populære tv-serien. Det er i alle fall ikke særlig bærekraftig dagens standarder tatt i betraktning.

I And Just Like That ..., som er langt mer trendfølsom enn sin forgjenger, har Carrie fortsatt et helt arkiv med designerklær. Og denne gangen er hun rik – på ekte. Det irriterer vettet av enkelte, og kritikken føyer seg inn i rekken av den som har kommet mot den lenge etterlengtede oppfølgeren.

«Når ble Carrie så fryktelig rik», spør motenettstedet The Cut, som trekker linjer til Sex and the City-filmene som ikke falt i god jord hos kritikerne den gang.

TILBAKE: Nå er Carrie tilbake. Og denne gangen er hun rik på ekte. FOTO: skjermdump.
TILBAKE: Nå er Carrie tilbake. Og denne gangen er hun rik på ekte. FOTO: skjermdump. Vis mer

«De latterlige plotlinjene er en konsekvens av den iøyenfallende rikdommen vi så i de to filmene», heter det i artikkelen som påpeker at rikdom nå behandles helt annerledes på tv-skjermen enn tidligere.

«Serier som Succession, Industry, Big Little Lies og Billions utforsker den mørke siden av rikdom og reflekterer en bevissthet om at den ene prosenten lurer oss alle».

DESIGNERSKO: Manolo Blahnik er Carries store favoritt. FOTO: skjermdump.
DESIGNERSKO: Manolo Blahnik er Carries store favoritt. FOTO: skjermdump. Vis mer

And Just Like That ... har altså ikke vært uten kontrovers. Det ble tidlig klart at Kim Cattrall, som spiller Samantha i serien, ikke skulle være med i oppfølgeren.

En rekke kvinner har anklaget Chris Noth (Mr Big) for seksuelle overgrep, noe som førte til at han straks måtte skrives ut av serien. Willie Garson, som spiller Carries bestevenn Stanford, døde og måtte med det også skrives ut av serien. «Det var et rot på alle fronter», skriver The Guardian. «Noe av det var ingens skyld (...) Resten, derimot, var et resultat av bevisste og ofte overraskende tonedøve beslutninger». Og konklusjonen?

«Det som kunne vært nok en banebrytende iterasjon av showet, ble i stedet en regressiv, pinlig skuffelse».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer