Trening

Hvordan trene smartere i det nye året

Har du satt deg noen treningsmål for 2014? Det kan være vanskelig å holde motivasjonen oppe gjennom året. Få de beste tipsene av treningsekspertene her!

Hvordan trene smartere i det nye året
Publisert
Sist oppdatert

Vi har alle vært der - planlegger å kickstarte året med varierte treningsøkter minst 3 ganger i uken. For de mange strekker ikke alltid døgnets timer til, og det blir med tanken... Hvordan skal du holde motivasjonen oppe? Hvor ofte bør man egentlig trene? Og hva skal du spise, og eventuelt ikke spise, for å få en strammere kropp?

Helle Bornstein, gründer av treningssenteret Smart Trening,  trener kjente kropper som Tone Damli, Camilla Pihl, Heidi Gjermundsen Broch, Live Nelvik, Sigrid Bonde Tusvik og Christian Ingebrigsten. Hun mener at man må begynne det nye året med å sette seg realistiske og personlige mål. Ved å gjøre det unngår du å bli skuffet underveis.                                        

Hvilke tips vil du gi til dem som ønsker å starte året med trening?

– Sette deg personlige og realistiske mål. Det er ikke sikkert at partnerens eller en venns treningsmål er det samme som ditt. Jo mer personlig det er, jo større sjanse er det for at du forplikter deg til det over tid.

Hva er viktig å tenke på slik at dette ikke blir et januarprosjekt, men et mer langsiktig mål?

1. Be om hjelp slik at du vet at du har riktig verktøy for å nå målene dine.

2. Sørg for at du ser progresjon og resultater: Sjekk at du blir sterkere eller smalere rundt magen en gang i uka. Blir du ikke det, be om hjelp.

3. Gjør plass i kalenderen til treningen. Sett inn alle treningsøktene 3 måneder fram i tid. Kryss av etter hver gjennomført økt.

4. Ikke la lysten være avgjørende om du skal dra på trening. Det er ikke alltid man har lyst, men da er det likevel viktig å følge opp avtalen man har gjort med seg selv.

Hvordan trene smartere i det nye året

SMART TRENING: Kjendistrener Helle Bornstein er aktuell med bok i slutten av januar. Foto: Thinkstock, produsentene.

Hvordan trener man smartere, men ikke hardere?

– Ved å fokusere på treningen du gjør er personlig - basert på hva du liker å trene og dine treningsmål. At du har et helhetlig fokus på treningen, det vil si at du også fokuserer på kosthold og livsstil i tillegg til trening. Hva du spiser og at du sover nok, er også avgjørende. At treningen er enkel og effektiv. Treningen skal kjennes, men ikke overdrives. sier Bornstein.

For en strammere og slankere kropp anbefaler kjendistreneren blant annet å doble inntaket av grønnsaker.

- Få i deg like mye protein i gram som det man veier i kg hver dag, kutte ut brus, ris, pasta, juice og brød. Få i deg Omega 3 tilskudd og fett som finnes i avokado, olivenolje og nøtter til måltidene.

Hvordan trene smartere i det nye året

PÅ KUNDELISTEN: Spreke Tone Damli er blant kundene til treningseksperten Helle Bornstein. Foto: All Over, produsentene.

Hva med melk, ris, poteter og brød? Er karbohydratene helt no-no?

– Pasteurisert melk er vanskelig for mange å bryte ned og kan være en stor belastning på tarmen. Derfor bør man begrense melkeinntaket. Ris har minimalt med næring i seg, i tillegg til at det er mye sukker/karbohydrater som skaper blodsukkersvingninger. Poteter har mer næring i seg enn ris, men fortsatt en energikilde som man med god samvittighet kan redusere. Å spise litt sukker/karbohydrater er greit. Men mengden folk flest spiser er altfor stor. Klarer du å begrense sukkeret til under 100 gram per dag, vil du merke en stor forskjell på blant annet vekt, energi, sukkerbehov og glød, sier Helle som legger til at det er bedre å trene 2 ganger i uken over lang tid, enn hver dag i 3 uker.

STYLEmag-bloggeren Janka Polliani bak livstilsbloggen Polliani.com er enig med Helle;

- Det er lett å bli skuffet allerede i uke én hvis man ikke har satt seg realistiske mål, sier Janka som tipser om trening og kosthold både på bloggen og på Instagram.

Hvordan trene smartere i det nye året

SPORTY: Livstilsblogger Janka Polliani tipser om trening på bloggen og på instagram-profilen sin. Foto: Polliani.com

- For tiden driver jeg med en type styrketrening som heter Red Core. Dette er slyngetrening hvor du bruker din egen kroppsvekt og som trener flere ulike muskelgrupper samtidig. Denne type styrketrening går på utholdenhet og jeg opplever det vanskeligere å gjøre feil i og med at det er din egen kroppsvekt du løfter, sier Polliani.

Hun tipser også om treningsappene til både Nike og Adidas hvor du blir guidet gjennom ulike treningsøkter steg for steg.

Hvor kan man hente inspirasjon når motivasjonen begynner å dabbe av?

- Det aller beste etter min mening er å la seg motiverer av de som trener på treningssenteret. Ser du at noen jobber hardt, kan dette være til stor inspirasjon for deg hvis du ikke har økonomi til en personlig trener, sier Janka som legger til at kun to timer med personlig trener, hvor du får skreddersydd kostholdsplan og gode tips, kan gjøre underverker for motivasjonen.

Start rolig!

Ernæringsfysiolog og treningsveileder Morten Mørland mener på sin side at treningsmotivasjonen vil komme til deg som ikke går så hardt ut i begynnelsen av januar.

- Et av de største problemene slik jeg ser det er at veldig mange går utrolig "høyt ut" når et nytt år smeller i gang. Da skal man plutselig gjøre enorme forandringer og man kaster på seg treningsklær med stor iver. Da har man kanskje i tillegg sittet mer eller mindre stille i en måneds tid. Med andre ord blir det en stor omveltning for kroppen, både fysiologisk og psykologisk, sier han og fortsetter;

- Mitt viktigste råd i denne sammenheng, og som vil gjøre at du klarer å opprettholde motivasjonen utover vinteren, er at du starter litt rolig. Om du vanligvis har trent 1-2 ganger i uken, ikke begynn med 5-6 ganger den første uken, men bygg deg oppover fra det nivået du forlot før julen satt inn. Dette vil gi en fin progresjon, og følelsen av å bygge overskudd, ikke minst mentalt.

SKREVET AV: Thea Roll Rakeng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer