Kroppspositivisme

Hvorfor varierer størrelsene så mye - også i samme butikk?

Camilla Lorentzen vil skammen rundt størrelser til livs. - Du får SÅ mye mer igjen for å kjøpe et plagg som passer, enn om du kjøper et plagg i «riktig» størrelse.

CAMILLA LORENTZEN: Videoen influenseren delte nylig har fått mye oppmerksomhet. FOTO: Privat
CAMILLA LORENTZEN: Videoen influenseren delte nylig har fått mye oppmerksomhet. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Camilla Lorentzen bruker stadig vekk Instagram-kontoen sin til å spre kroppspositivisme. «Selv om jeg ikke vet helt sikkert hva meningen med livet er, er jeg ganske trygg på at det ikke er å jage en sixpack, en stor rumpe eller en flat mage», er blant tekstene hun har skrevet til et av bildene hun har lagt ut på kanalen sin.

«Du skal selvsagt få spise sunt, trene hardt og nå målene dine, babe, og jeg skal heie på deg hele veien frem til mål, bare lov meg at du ikke glemmer å leve det ene livet du har, bare fordi du vil endre størrelsen som står på lappen i genseren din», fortsetter hun.

Nå har hun valgt å ta tak i nettopp det hun poengterer i siste setning av bildeteksten: klesstørrelser. Lorentzen la nylig ut en video på Instagram-kontoen sin som har fått masse oppmerksomhet!

Her ser vi influenseren i prøverommet til en stor kjedebutikk mens hun prøver på bukser i det hun anser som hennes størrelse. Én etter én trer hun på seg bukser i størrelse 40, men det skulle vise seg å ikke være så lett.

Noen av buksene passet, mens andre var så å si håpløse å få på. Hun er nok ikke den eneste som har opplevd lignende i prøverommet! Det kan godt hende mange ikke ser på det som et stort problem og bare finner seg en annen størrelse, men for andre kan det være en lite oppløftende opplevelse.

- Jeg havner i slike situasjoner hele tiden! Og ikke bare i butikker, men også når jeg bestiller ting på nett. En størrelse varierer ikke bare mellom leverandører, men også innad i samme butikk, sier Lorentzen til KK.

- Klesstørrelser er vanskelig for mange

Hun forteller at hun valgte å lage videoen for å vise at det å måtte gå ned eller opp en størrelse eller to er helt normalt.

- Dette med klesstørrelser er noe som er vanskelig for veldig mange av ulike årsaker. Det å måtte gå opp i størrelser for å finne klær som faktisk sitter godt er for mange en ganske vond opplevelse, sier Lorentzen og fortsetter:

- Det er lett å føle på en slags skam over at man ikke har klart å holde på den størrelsen man burde passe inn i. Eller det at man ikke passer inn i sin normale størrelse er et slags bevis på at man er en total fiasko. Men sannheten er jo at størrelser varierer fra butikk til butikk og fra plagg til plagg, og at ingen av oss ER en størrelse!

- Passformen på våre bukser vil variere

Videoen Lorentzen har lagt ut til sine nesten 100 000 følgere er blitt tatt imot med åpne armer. Influenseren forteller til KK at tilbakemeldingen har vært utelukkende positiv.

«Takk, trengte den påminnelsen! stå på, u are beautiful.»

«HærreGUD du e en livglæde !!!! Takk for alt du dele !»

«Jeg pleier aldri kommentere på ting, men nå må jeg bare. Du er helt herlig og ett stort forbilde både for voksne og tenåringer - respekt!»

«Truuuue! Har bukser i alt fra M til XXL. Klesstørrelser er så uforutsigbare, vi må bare noe som passer og vi føler oss komfortable i!»

- Jeg tror det er deilig for de aller fleste å kjenne at de ikke er alene om det de føler og opplever i en slik situasjon. Det er noe frigjørende i det å innse at man faktisk ikke er alene om de tankene man har, og det er utrolig flott å kunne bidra til nettopp det. Ut ifra kommentarfeltet og personlige meldinger tror jeg iallfall at det nå er noen jenter der ute som er litt bedre rustet til å takle prøverommets utfordringer!

Hun sier også at hun valgte å lage videoen for å minne kvinner på at de alltid vil være seg selv uavhengig av hvilket plagg eller størrelse man velger å kle seg i.

- Forhåpentligvis kan man ha det med seg i bakhodet neste gang man handler. Du kommer til å ha SÅ mye mer igjen for å kjøpe et plagg som passer, enn du vil ha av å kjøpe et plagg i den «riktige» størrelsen. Hva denne er spiller INGEN rolle - du er likevel DEG, og det er mer enn bra nok.

I videoen ser vi at Lorentzen befinner seg i prøverommet til den svenske kjedebutikken H&M. Men influenseren understreker til KK at dette gjelder for flere butikker - både fysiske og de på nett.

I en mail til KK skriver Thea Kjendlie, presseansvarlig i H&M, følgende:

- Som Camilla viser i filmen er det riktig at passformen på våre bukser vil variere, for eksempel har vi snitt som loose, skinny, regular, boyfriend etc. Vi er enige i at det ikke betyr noe hvilken størrelse som står inni buksen – det viktige er å finne en bukse og en passform som du trives med!

- Jeg er helt enig med H&M, sier Camilla Lorentzen og fortsetter:

- Det viktige er at man finner en passform og en størrelse som føles bra på. Med det sagt: Kanskje det kunne henges opp en liten plakat i prøverommet, hvor man minner kunden på nettopp det?

- Vi tenker at det er et godt innspill - og det tar vi med oss. Vi er glade for alle ideer og tilbakemeldinger vi får, sier Kjendlie i H&M.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer