Uren hud:

- I de fleste studier er det skummet melk som kommer verst ut

Men kan melk egentlig fremkalle akne?

UREN HUD: Sliter du med fet hud og uren hud? Kan melk virkelig være årsaken? Foto: NTB Scanpix
UREN HUD: Sliter du med fet hud og uren hud? Kan melk virkelig være årsaken? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har sikkert hørt det du også; at melk kan tukle med huden din? Men før vi kutter en av favorittproduktene våre, stemmer dette egentlig? Vi har spurt hudlege ved Volvat, Michael Zangani og ernæringsrådgiver for melk.no, Terese Glemminge Arnesen om akkurat dette.

Ifølge Zangani har det faktisk foregått både større og mindre forskningsprosjekter på problemstillingen i en årrekke. Legen forteller at resultatene peker mot en mulig forbindelse mellom utvikling av akne og inntak av melk.

- I de fleste studier er det skummet melk som kommer verst ut, sier han.

Zangani legger også til at bruk av melk generelt har vært og er omdiskutert. Han påpeker også at det finnes millioner av mennesker som ikke tåler melken, og at de ikke har noen dårligere helse av den grunn.

- Det argumenteres at melk er bra for bendannelse, men Norge er et av de landene med mest forbruk av melk, samtidig som vi har høyest forekomst av benskjørhet likevel, påpeker han.

EKSPERTEN: Michael Zangani ,hudlege ved Volvat i Fredrikstad. Foto: Privat
EKSPERTEN: Michael Zangani ,hudlege ved Volvat i Fredrikstad. Foto: Privat Vis mer

Dermatologen trekker også frem at det heller ikke finnes andre dyr i naturen som drikker melk som voksne.

LES OGSÅ: Flere kutter ut melk og yoghurt for å gå ned i vekt

- Dette er ikke allergi

La oss nå si at melken ikke er så bra for huden vår, hva kan det egentlig komme av? Er det en slags allergi? Ifølge Zangani er svaret nei - det har ingenting med allergi å gjøre. Han forklarer at det er mange hypoteser på feltet og at den mest aktuelle er at hormoner i melken indirekte påvirker til både økt talgproduksjon og at hudcellene tetter igjen porene.

- Vi vet at tette porer og økt talgproduksjon gir akne. Man har også luftet ideen om at prosessen med å lage skummet melk endrer proteiner i melken som dermed fører til akneutvikling, forklarer han. (Pssst! Slik sminker du fet hud)

Legen forklarer videre at man har hatt tanker om at andre melketyper, som hel- og lettmelk inneholder et høyere nivå østrogen enn skummet melk. Østrogen på sin side sier han, er nemlig et hormon man vet at kan motvirke akne utvikling.

- Men hvor mye skummet melk er det egentlig snakk om at man skal drikke før det gir utslag på huden?

- Det har man ikke satt eksakt, men mengden man har brukt i studien er ett til tre glass daglig, sier han.

Hvor lenge må man så kutte melken for å se en forbedring? Her forklarer legen at man burde droppe både melk- og meieriprodukter i fire til seks uker for å se om det har noen effekt.

Til slutt lurer vi selvfølgelig på om dermatologen har noen generelle tips til hvordan man kan unngå fet hud?

  1. Få i deg Omega-3 daglig (laks er helt fantastisk her!)
  2. Reduser bruken av raske karbohydrater.
  3. Rens huden morgen og kveld, bruk talgreduserende midler på huden som salisylsyre, samt mekanisk eller kjemisk skrubb minst tre ganger i uken.

- Gjør du dette, er det en god start, sier han.

TA VARE PÅ HUDEN: Ifølge eksperten er skrubb gull for huden. Foto: NTB Scanpix
TA VARE PÅ HUDEN: Ifølge eksperten er skrubb gull for huden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Sliter du med glinsende hud i ansiktet?

-Melk kan også være bra for huden

Hva sier så opplysningskontoret for meieriprodukter? Ernæringsrådgiver for melk.no, Terese Glemminge Arnesen, forteller at det generelt ikke finnes mye forskning på kosthold og akne. Hun understreker at faktorer som genetikk, hudtype og hormoner også er viktig.

EKSPERTEN: Ernæringsrådgiver for melk.no Terese Glemminge Arnesen. Foto: Privat
EKSPERTEN: Ernæringsrådgiver for melk.no Terese Glemminge Arnesen. Foto: Privat Vis mer

- Det finnes ikke så mye forskning på kosthold og kviser, men en oversiktsstudie peker på at det kan være en sammenheng mellom kviser og et kosthold med høy glykemisk indeks, sier hun.

Videre forklarer Glemminge Arnesen at dette innebærer mat med høyt innhold av enkle karbohydrater hvor blodsukkeret stiger raskt etter inntak. Som eksempler på dette peker hun til sukker, godteri, brus, pizza, pasta, loff og cornflakes.

Når det kommer til sammenhengen mellom akne og melk eller meieriprodukter, mener hun koblingen er svak og det er snakk om større mengder melk.

- Det er ingen bevis på eller holdepunkter for å si at kviser kan unngås ved å endre inntaket av meieriprodukter. Faktisk er melk en kilde til en rekke næringsstoffer som har vist seg å ha en gunstig effekt på hudens helse, som vitamin B2 og jod, sier hun.

Glemminge Arnesen forteller at hun anser de generelle kostrådene med grønnsaker, bær, frukt, grove kornprodukter, fisk og tre porsjoner meieriprodukter som gode råd - også i denne sammenhengen.

- Melk og meieriprodukter burde være en naturlig del av et sunt kosthold. En årsak til dette er at den reduserer risikoen for å utvikle blant annet tykktarmkreft og type 2 diabetes, sier hun.

KARBOHYDRATER: Raske karbohydrater, som pizza, kan være en mulig årsak for fet hud ifølge vår ekspert. Foto: NTB Scanpix
KARBOHYDRATER: Raske karbohydrater, som pizza, kan være en mulig årsak for fet hud ifølge vår ekspert. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre legger hun til at melk også er en viktig kilde for jod, kalsium, vitamin B2, vitamin B12, fosfor og proteiner av god kvalitet. Hun påpeker at Helsedirektoratet også anbefaler at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter.

- En viktig årsak til dette er at mer enn 60 prosent av inntaket av kalsium og jod i kosten kommer fra melk og meieriprodukter, sier hun.

Dette forklarer hun er en viktig årsak til at Helsedirektoratet har landet på at melk eller meieriprodukter bør inngå i kosten hver dag, og at så mye som tre porsjoner daglig er å anbefale.

​LES OGSÅ: Dette vitaminet gir økt forbrenning av fett

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer